levensstijlinflatie
Finance

Hoe die loonsverhoging je ook écht een beetje gelukkiger maakt

14.11.2023
door Heleen Driesen

Wie meer verdient, geeft vaak automatisch ook meer uit. Dus word je van die bonus of welverdiende loonsopslag uiteindelijk niet veel rijker. Tenzij je vat krijgt op de zogeheten ‘levensstijlinflatie’ en doordachter leert omgaan met je uitgaven en (extra) inkomsten. Niet om op te potten of te besparen, wel om jezelf bewust te belonen met wat echt telt in het leven.

Valt van die mooie salarisverhoging weinig te merken op je spaarrekening? Slaag je er maar niet in om geld opzij te zetten voor die droomreis? Heb je het idee dat je vroeger met minder kon rondkomen? Als dat herkenbaar is, dan is de kans groot dat je last hebt van levensstijlinflatie. 

Levensstijlinflatie, of lifestyle inflation in het Engels, houdt in dat je uitgaven meegroeien met je inkomen. Hoewel je meer bent gaan verdienen, geef je ongemerkt ook meer geld uit. Aan meer luxe en hebbedingetjes, gewoon omdat het kan. Op zich geen probleem, tenzij je plots vaststelt dat je je financiële doelen niet meer bereikt. Niet omdat je het geld niet hebt, wel omdat je uitgaven (vaak onbewust) zijn veranderd. Vroeger deed je bijvoorbeeld boodschappen bij de discounter om de hoek, nu koop je merkproducten bij de dure supermarkt verderop. Die verandering in je uitgavenpatroon maakt je niet significant vrolijker, maar je levensstijl kost je nu wel meer.  

Het venijn zit in iets kleins

Commercieel manager en vrijwillig budgetcoach Els Van den broeck wil met haar blog leefzuinig.be anderen inspireren tot een financieel gezond leven. Het addertje zit hem bij levensstijlinflatie voornamelijk in het onbewuste, wijst Van den broeck aan. “Links en rechts geef je meer uit dan vroeger. Een kleine auto wordt een grote, een taverne wordt een fancy restaurant, een kampeervakantie wordt een exotische hotelreis. Vaak zit het ook in de kleine dingen: voor de lunch eet je nu een belegd broodje, je koopt een merkjeans in plaats van eentje bij H&M, bestelt champagne in plaats van cava. Als je zulke keuzes bewust maakt, is er geen bezwaar. Blijf je echter automatisch voor zo’n upgrade gaan, dan creëer je een nieuwe standaard voor jezelf. Het geluksgevoel dat zo’n aankoop eerst met zich meebracht blijft gaandeweg uit. Dat gebeurt nu eenmaal als een beloning vanzelfsprekend wordt.” 

Ongemakkelijk wordt het pas als blijkt dat je niet meer de middelen hebt om bepaalde persoonlijke doelen te bereiken. “Zelfs met een ruim salaris slaag je er niet in om iets extra opzij te zetten voor je pensioen of voor de kinderen, je eigen stekje blijft een onhaalbare droom, net als die langverwachte wereldreis.” Probeer bewust te zijn van wat je uitgeeft, geeft Van den broeck mee als belangrijkste advies. “Maak een plan voor je uitgaven. Breng in kaart wat je maandelijks uitgeeft aan vaste kosten als huur, boodschappen of je wagen. Leg een aantal categorieën vast en bepaal vervolgens zelf waar je geld naartoe gaat. Hou daarbij je eigen doelen in gedachten. En reserveer ook altijd een beetje fun money om dingen te doen waar je blij van wordt.” 

Maak je inkomsten zo mogelijk visueel, tipt Van den broeck. “Zet na je loonsopslag het geld dat je méér verdient direct op een aparte rekening. Als het gewoon binnenkomt op je zichtrekening, dan verdwijnt het in de massa. Ofwel spendeer je die extra 200 euro meteen aan iets bijzonders, ofwel spaar je voor later om jezelf of de mensen die je graag ziet een plezier te doen.” 

Als een beloning vanzelfsprekend wordt, vervaagt gaandeweg ook het geluksgevoel.

- Els Van den broeck, leefzuinig.be

Doelen stellen voor jezelf

Het geeft altijd gemoedsrust om een zekere financiële buffer op te bouwen, weet Tom de Munck (tipsvantom.com), die al jaren bezig is met ontspullen en bewust leven. “Het opbouwen van een reserve helpt je bij het maken van keuzes in het leven. Een mooie richtlijn is om 10 procent van je inkomsten te sparen, oftewel 3 tot 6 maanden aan uitgaven. Al moet gezegd dat iedere persoon en elke financiële situatie uniek is. In elk geval kun je iedere euro maar één keer uitgeven, dus helpt het om doelen te stellen. Wil je dit jaar echt iets bijeenkrijgen voor een vakantie of een nieuwe auto, of steek je je geld liever in een fuck-you-potje waarmee je je job kunt opzeggen? Bepaal hoeveel je nodig hebt voor jouw doel en zet het bewust daarvoor opzij.”

Nadert met het einde van de maand ook de bodem van je zichtrekening? Ook daar luidt het devies: maak de rekensom concreet. “Deel het saldo op je rekening door het aantal dagen tot het storten van je salaris. Zo weet je precies hoeveel geld je per dag nog kunt uitgeven. Heb je nog 200 euro  en duurt het vijf dagen totdat je salaris komt? Dan kun je 40 euro per dag uitgeven”, rekent de Munck uit. “Als je twee dagen van die week niets spendeert, kun je 120 euro gebruiken om romantisch uit eten te gaan, als je daar nood aan hebt.”

Bewust leven betekent voor de Munck vooral dat je aandacht hebt voor waar je je geld aan uitgeeft. “Geniet je van jouw kopje koffie? En heb je daar 5 euro bij Starbucks voor over? Koop dat dan. Het leven moet leuk blijven. Maar gebruik dat niet als argument om al je geld vrij uit te geven. Hoe saai het ook klinkt, bij geldzaken draait het om evenwicht. Mijn motto is daarom: leef in het nu én in de toekomst.” Dat doe je door vandaag een fijn leven te hebben, maar ook rekening te houden met je financiën van morgen.

Vorig artikel
Volgend artikel