filantropie
Finance

Brieuc Van Damme: ‘Investeren in een betere samenleving? Het kan dankzij filantropie’

13.12.2023
door Fokus Online
filantropie

Brieuc Van Damme, CEO Koning Boudewijnstichting

Mensen die het goed hebben, willen vaak iets terugdoen, nog tijdens hun leven. Filantropie biedt dan veel mogelijkheden. De Koning Boudewijnstichting (KBS) helpt hen projecten te verwezenlijken en zoekt steeds manieren om de impact ervan te vergroten. 

Dé filantroop bestaat niet. Soms zijn het individuen, soms families of bedrijven. Sommigen willen iets doen voor de buurt waar ze opgroeiden, anderen willen een collectie schilderijen bij elkaar houden. Vaak zijn ze geraakt door een maatschappelijk onrecht dat ze de wereld uit willen helpen. Eén ding hebben ze gemeen: ze zijn betrokken en willen helpen.

Een voorbeeld is de crèche Le Nid Colas in Maurage. Een landbouwer zonder nazaten en al tijdens zijn leven een echte weldoener voor zijn dorp. Hij wenste dat zijn vermogen ook na zijn leven aan het dorp ten goede zou komen. Dat resulteerde in het Fonds Familie Nicolas Dehu, beheerd door de KBS. Eind 2019 opende de crèche, die naast de school ligt, haar deuren. Hierdoor kunnen gezinnen met kinderen in het dorp blijven wonen en leefde het dorp als het ware weer op.

Klassieke filantropie, via testament, is een gekende vorm en bij de KBS hebben we daarvoor verschillende filantropische instrumenten. Maar meer en meer zijn mensen op zoek naar vormen van filantropie tijdens hun leven. We zien dat bij ondernemers en bedrijven, dat is de ‘filanentrepreneur’-trend. Ook individuen en families investeren tijdens hun leven in filantropie.

Meer en meer zijn mensen op zoek naar vormen van filantropie tijdens hun leven.

Voor de familie Vergnes is filantropie een evidentie; zij geven graag iets terug aan de maatschappij en houden ervan anderen te helpen. Maar zelf alles in handen nemen was niet haalbaar. Samen met de KBS richtten zij daarom het Fonds Bernard, Gonda en Emily Vergnes op. De middelen van dat fonds gaan naar allerlei projecten die zich inzetten in de strijd tegen kinderarmoede. De familie is nauw betrokken bij het fonds, ze kiezen zelf welke projecten steun ontvangen en bezoeken die ook.

De familie is ervan overtuigd dat kwaliteitsvolle kinderopvang ten goede komt aan de ontwikkeling en de kansen van kinderen en tegelijk een middel is voor ouders om deel te kunnen nemen aan het actieve leven. Samen met Actiris startten ze een nieuw kinderdagverblijf in Brussel, specifiek voor kinderen uit een kwetsbaar milieu. Werkzoekende ouders krijgen zo toegang tot een opleiding of werk.

Filantropie maakt echt een verschil. En de KBS is een laboratorium voor sociale innovatiemodellen. Daarom zetten we ook in op empowerment door ruimte te geven aan dit experiment. We zien de fondsen als maatschappelijke investeringen met een reële bijdrage aan de samenleving. Maar hoe visualiseer je impact, ook in cijfers? Daarvoor ontwikkelen we specifieke tools.

Bij de KBS helpen we mensen die willen helpen. Ons Centrum voor Filantropie informeert en adviseert filantropen in spe. Samen investeren we in een betere samenleving en gaan we voor maximale impact.

Vorig artikel
Volgend artikel