beleggen
50+

Beleggen als vijftigplusser: ‘Laat je niet gek maken door beurskoersen van blitse technologiebedrijven’

06.03.2024
door Tuly Salumu

Beleggen is hip and happening bij jongeren. Maar wat als u de kaap van 50 al hebt gerond? Is beleggen dan nog de moeite waard? En zo ja, wat zijn de gouden tips?

Hoe jonger u start met beleggen, hoe beter. Terwijl generatie Z steeds vroeger start met aandelen kopen, blijven hun ouders en grootouders argwanend aan de zijlijn staan. En dat is jammer volgens Pascal Paepen. “Vijftig is de ideale leeftijd om te beleggen”, zegt de financieel docent (KU Leuven en Thomas More) en medeoprichter van spaarvarkens.be.  “De kinderen zijn het huis uit, de grootste kosten zijn achter de rug, de hypotheek is misschien al afbetaald en op het werk hebt u anciënniteit waardoor u meer verdient.”

Een ideaal scenario dus, al raadt auteur en financieel blogger Luc Kroeze aan om eerst uw beleggingshorizon te bepalen. “Dertigers hebben een enorme runway. Ze kunnen decennia verder om het winst-op-winst-effect zijn werk te laten doen. Als prille vijftiger belegt u geld dat u denkt binnen tien jaar nodig te hebben, beter niet. De beurzen zijn de voorbije jaren hard van stapel gelopen. Als ze corrigeren of zelfs crashen, is de kans reëel dat vijf jaar te kort is om de verliezen te recupereren.”

Voorzichtige beleggers vs. avonturiers

Hoe pakt u zo’n belegging als vijftigplusser best aan? Dat hangt volgens Paepen af van hoeveel risico men wil nemen. Wordt u bloednerveus wanneer de beurs een procent zakt? Dan kiest u beter voor een defensieve belegging zoals een obligatie. “Op die manier bent u niet afhankelijk van de schommelingen op de beurs en krijgt u sowieso uw geld met rente terug.”

Een andere optie voor de voorzichtige belegger is de eenjarige staatsbon, die in september heel veel spaargeld mobiliseerde. Wie avontuurlijker is aangelegd, kiest volgens Paepen beter voor aandelen. “Vijftigplussers hebben lang gewerkt en kunnen het daarom riskeren om een deel van hun spaargeld op de beurs te beleggen”, aldus Paepen. “Er hangen meer risico’s aan vast, maar u krijgt een mooier rendement. Aanraders zijn aandelen van gereglementeerde vastgoedvenootschappen zoals Care Property Invest, dat verhuurt aan rusthuizen, en WDP, dat magazijnen verhuurt. Ook aandelen van holdings zoals Sofina zijn aantrekkelijk.”

Maar Kroeze waarschuwt. “Wie de nodige tijd, kennis en passie mist, kiest beter niet voor individuele aandelen”, zegt hij. “Je hebt alledrie nodig om een portefeuille op te bouwen en te onderhouden. Het eerste moet u maken en het tweede komt vanzelf als het derde er is. Ontbreekt een van die drie, koop dan liever een indexfonds of enkele kwalitatieve holdings.”

Als prille vijftiger beleg je geld dat je denkt binnen tien jaar nodig te hebben, beter niet.

- Luc Kroeze, auteur en financieel blogger

Kwaliteitsbeleggen

Wie echt toegewijd is, kiest volgens Kroeze best voor kwaliteitsbeleggen, een ideaal vertrekpunt voor de particuliere belegger. “Overweeg bedrijven met sterke concurrentievoordelen, prijszettingsmacht, groeipotentieel en bij voorkeur ook bedrijven die winst kunnen maken in zwakke economische omstandigheden. Zogenaamde ‘sleep well beleggingen’”, zegt de auteur van boeken ‘De Kaviaarformule’ en ‘Het Beleggersbrein’. “Zoek naar bedrijven die financieel gezond en zeer winstgevend zijn en in staat om cash te genereren terwijl ze groeien. En heel belangrijk, probeer in te schatten of die bedrijven over tien jaar nog relevant zullen zijn. Let op, dit zijn geen beleggingstips, maar bij bedrijven als Assa Abloy, Geberit, Nike of Otis die respectievelijk in sloten, sanitair, sportkledij en liften zitten, lijkt me de kans groter dat we de producten in hun huidige vorm over tien jaar nog gebruiken dan bij Netflix, Snapchat of AirBnb.”

Als laatste tip geeft Kroeze dan ook mee: “Laat je niet gek maken door exploderende beurskoersen van blitse technologiebedrijven. Vergelijk het met de fabel over de haas en de schildpad van de Griekse dichter Aesopus. Hij die langzaam is, maar stug volhoudt, wint de wedstrijd.”

Voelt u het kriebelen? Ga dan best meteen aan de slag. “We verwachten dat de hoge rentes vanaf de zomer zullen zakken door de dalende inflatie en stagnerende economie”, zegt Paepen. “Het is dus slim om zo snel mogelijk te investeren.”

Vorig artikel
Volgend artikel