geld
Finance

Op zoek naar rendement voor uw geld

01.12.2021
door Fokus Online

De inflatie is tegenwoordig een stuk hoger dan de rente op spaarboekjes, dat wil zeggen dat sparen u geld kost in plaats van dat het iets opbrengt. Heel veel mensen zijn daarom op zoek naar beter rendement op hun kapitaal. En dat komen al heel snel de beleggingsfondsen en aandelen in beeld. 

Hot topic

Bij de bank Argenta is de vraag naar meer rendement al jarenlang een hot topic bij klanten, zegt beleggingsexpert Vincent Coppée. “Dat is al zo sinds de rente zijn bodem van 0,11 procent heeft bereikt. De laatste maanden, met de stijgende inflatie, is de situatie nog precairder geworden.” 

Beleggen staat dus in de belangstelling, maar er zijn toch een paar basisregels die je niet overboord mag gooien. “Besef dat beleggen iets voor de lange termijn is”, zegt Coppée. “Doe dat enkel met geld dat je jarenlang kunt missen, minstens 7 tot 10 jaar. Alleen zo kan je ook slechtere beursjaren uitzweten. Houd ook rekening met je risico-appetijt. Sommige mensen kunnen het absoluut niet verdragen dat hun beleggingen in waarde zakken, slaan in paniek en verkopen op het slechtst mogelijke moment. Daar komt dus wel een beetje psychologie en zelfkennis bij kijken.” 

Het is in elk geval een goed idee om als beginneling met beleggingsfondsen te starten, aldus de beursexpert. Met individuele aandelen wacht je beter tot de beurs geen geheimen meer heeft. “Een fonds is sowieso sterk gediversifieerd, dus je legt automatisch nooit al je eieren in dezelfde mand. Achter de actief beheerde fondsen zit ook een team van specialisten die constant met de beurs bezig zijn. Zij weten meestal veel beter dan leken wanneer ze moeten kopen en verkopen. En tot slot: als je voortdurend aandelen koopt en verkoopt, kunnen de commissiekosten flink oplopen. Fondsen hebben ook kosten, maar die individuele bewegingen wegen minder door.” 

Niet zo veel alternatieven

Voorlopig  zijn er buiten de beurs niet zo veel alternatieven om je geld iets te laten opbrengen, zegt Coppée. Is vastgoed dan niet interessant? Of Bitcoins? “De vastgoedprijzen stijgen inderdaad, maar dan spreek je wel meteen over heel andere bedragen dan bij een beleggingsfonds. Meestal wil je dat vastgoed ook verhuren en veel mensen vergeten wel eens dat dat huis of studentenkot ook onderhoudskosten én zorgen met zich mee brengt. Als er iets hersteld moet worden, zal de huurder naar jou bellen. Met Bitcoins en cryptomunten zou ik héél voorzichtig zijn.”

“Die markt is tegenwoordig enorm speculatief en enorm volatiel. Koersen schieten omhoog en donderen weer naar beneden. Bovendien is het vaak lastig te begrijpen waarom een koers zo sterk beweegt. En dat is voor mij een teken om op mijn hoede te zijn. Bij Argenta beleggen we enkel in zaken die we perfect begrijpen. Bij cryptomunten is dit niet het geval en dus blijven we daarvan weg.”

Een fonds is sowieso sterk gediversifieerd, dus je legt automatisch nooit al je eieren in dezelfde mand.

– Vincent Coppée

Keuzestress

Wie met keuzestress zit op de beurs en niet weet hoe te beginnen, kan die dilemma’s misschien aan technologie overlaten. Aan Matti bijvoorbeeld, een intelligente beleggingsassistent van KBC. Die helpt mensen bij de selectie van “trackers”, beleggingsproducten die een korf van aandelen of een beursindex volgen. 

“We merkten dat sommige beleggers het toch te moeilijk vinden om zelf een keuze te maken uit de vele beursproducten die er zijn en vooral bezorgd zijn dat ze een foute keuze zouden maken”, zegt Werner Eetezonne, CEO van Bolero, het beleggingsplatform van KBC. “Wie met geld en aandelen bezig is, moet het toch allemaal wat op de voet volgen. Om ook voor die beleggers een makkelijke oplossing te bieden, besloten we om technologie in te schakelen en een slimme beleggingsassistent te bouwen.”

De kandidaat-belegger doorloopt eerst een vragenlijst die peilt naar zijn kennis en ervaring over trackers, zijn financiële situatie, zijn horizon, risico-appetijt en rendementsdoelen. Daarmee bepaalt het algoritme het risicoprofiel. De belegger kan ook nog maximum vier voorkeuren voor zijn portefeuille aanduiden. Gelooft hij bijvoorbeeld sterk in technologie, gendergelijkheid of duurzaamheid? Daarna geeft hij zijn voorkeur qua sector, geografie, thema of activatypes op. Uiteindelijk stelt Matti dan zelf een gepersonaliseerde trackerportefeuille samen, volgt deze op en stuurt een bericht als er actie nodig is.

Vorig artikel
Volgend artikel