50+

Last van de menopauze? Deze tips helpen u (en uw partner) erdoor

06.03.2024
door Tuly Salumu

De ene vrouw glijdt soepel door de menopauze, de andere zucht en zweet. Wat kan u doen tegen opvliegers, hoofdpijn en alle andere ongemakjes van deze nieuwe fase? Twee experts geven handige tips, waar zelfs uw partner mee aan de slag kan!

De menopauze mag dan geen populair gespreksonderwerp zijn, het is wel Moeder Natuur die erover beslist. Elke vrouw maakt het mee, zo rond haar vijftigste. Toch zijn er veel misverstanden over. Wist u bijvoorbeeld dat de menopauze officieel maar 24 uur duurt, en wel tijdens de allerlaatste menstruatie? Dat weet u natuurlijk niet op het moment zelf, die dag wordt bepaald eens u een jaar niet hebt gemenstrueerd. De menopauze maakt deel uit van ‘de overgang’, een periode van enkele jaren die gepaard kan gaan met humeurigheid, opvliegers, vermoeidheid en andere fysieke ongemakken. Uw lichaam zoekt immers naar een nieuwe hormonale balans, en dat leidt tot pieken en dalen van oestrogeen en progesteron in het bloed.

In tegenstelling tot wat velen denken, lost die instabiliteit niet altijd op na de laatste menstruatie. “Ook daarna kan u nog maandenlang met opvliegers kampen. Dat is heel normaal”, zegt Liesbeth Gijsel, wetenschapsjournalist en auteur van ‘Fuck de menopauze: Wat niemand je vertelt over de overgang. “In mijn boek geef ik ook aandacht aan minder bekende klachten zoals hoofd-, spier- en gewrichtspijn. Die worden vaak niet door artsen als menopausaal herkend, waardoor vrouwen jarenlang met pijn rondlopen of een verkeerde diagnose krijgen.”

U evolueert van een vruchtbare naar een wijze vrouw.

- Leen Steyaert, menopauzeconsulent

Stoppen met roken

De menopauze beïnvloedt het hele lichaam, zegt Leen Steyaert, gespecialiseerd verpleegkundige, menopauzeconsulent en auteur van meerdere boeken over de menopauze zoals ‘Menokilo’s’. “De huid verslapt, de botten worden poreuzer en de vetsamenstelling verandert. Recent onderzoek wijst zelfs aan dat er een link is met dementie.”

Een hele boterham, maar geen zorgen: door een verandering van levensstijl gaat u al veel kwaaltjes te lijf. Door te sporten en aan yoga te doen, bijvoorbeeld. Of door te stoppen met roken. “Dat zal het zweten al veel verminderen”, zegt Gijsel. “Sommige vrouwen vermijden ook best pikant eten, koffie, alcohol of suikergoed. Hou een dagboek bij waarin u noteert wat u eet en wat u voelt. Zo spoort u op welke voedingsmiddelen klachten uitlokken.”

Een andere tip is het verminderen van stress. “Leef op een trager tempo”, zegt Steyaert. “Vrouwen hebben het veel drukker dan vroeger. Ze hebben een carrière en doen tegelijk het huishouden. Dat zorgt voor spanning, zeker als er rond hun vijftigste nog eens de zorg voor de kleinkinderen bijkomt. Durf op uw werk aanpassingen te vragen: zoals andere werkkledij, een stiltekamer of extra rustpauzes.”

Wie daar niet mee geholpen is, kan fyto-oestrogenen uitproberen. “Dat zijn oestrogenen die in planten zoals hop zitten”, zegt Gijsel. “Ze worden verkocht als voedingssupplement en zouden helpen, al is er nog niet veel onderzoek naar gebeurd. Ze zijn zonder voorschrift te verkrijgen maar er zijn risico’s aan verbonden, dus bespreek het eerst met uw huisarts.”

Hou een dagboek bij waarin u noteert wat u eet en wat u voelt.

- Liesbeth Gijsel, auteur van ‘Fuck de menopauze’

Hormoontherapie

Een krachtiger middel is hormoontherapie. Daarvan zijn er twee types. Therapie met synthetische hormonen, meestal in pilvorm, kan leiden tot een verhoogd risico op trombose, embolie en borstkanker. De variant met bio-identieke hormonen is veel veiliger en kan langduriger gevolgd worden. Hierbij worden klachten zoals opvliegers bestreden met oestrogeen en progesteron, die ook beschermen tegen aandoeningen zoals osteoporose.

“Een van de belangrijkste tips is erover praten met uw huisgenoten zodat ze er ook rekening mee kunnen houden”, zegt Steyaert. “U evolueert van een vruchtbare naar een wijze vrouw. Zet de zorg voor anderen wat minder centraal, durf nee te zeggen en voor jezelf te kiezen.”

Dat beaamt Gijsel. “Geef boeken of podcasts over de menopauze door aan uw huisgenoten. ‘Opvliegers’ van Elles de Bruyn en ‘Wildevrouw’ van Eva De Groote zijn aanraders. Zo krijgen ze meer inzicht en begrip. Zij kunnen u ontlasten door taken van u over te nemen. Dat is al heel veel.”

Vorig artikel
Volgend artikel