energie
Finance

Verplichte renovatie: De do’s-and-don’ts van een energierenovatie

13.12.2023
door Frederic Petitjean

Wie vanaf dit jaar een huis koopt met EPC-label E of F moet deze woning binnen vijf jaar verplicht renoveren naar minstens een D-label. Hoe begin je daaraan en op welk budget moet je rekenen voor de werken? Drie experts aan het woord.

renovatieJohan Krijgsman
CEO ERA

Hoe begin je aan een energetische renovatie, wat zijn de verschillende stappen? 

“Maak een grondige analyse van je huidige situatie, maar houd het behapbaar. Er zijn een aantal ingrepen die meteen het grootste effect hebben. Dat zijn het isoleren van het dak, het plaatsen van dubbel- of driedubbelglas, je centrale verwarming moderniseren en zonnepanelen plaatsen. In een volgende fase kun je dan muren en vloer aanpakken. Soms kan dat zelfs vrij snel gaan. Als je al een goed onderdak en goede pannen hebt, volstaat het om langs onder te isoleren, er gyproc tegen te plaatsen en je bent klaar. Natuurlijk, als je weet dat je asbest op je dak hebt liggen is het misschien wel hét moment om door de zure appel te bijten en ineens voor een volledig nieuw dak te gaan.”

Hoe houd je dit financieel behapbaar? 

“Door goed te rekenen en je opbrengsten tegen je uitgaven af te zetten. Een ketel met zonneboiler zal je x aantal euro’s kosten, maar brengt uiteraard ook x aantal euro’s op. Veel zal ook afhangen van je huis: woon je in een gesloten bebouwing van 4 meter breed of een open bebouwing van 30 meter breed met een asbestdak? Om toch een idee te geven: wil je van een oud huis een huis maken met E-peil A, zonder zelfs voor een passiefhuis te gaan, reken dan op grosso modo 60.000 à 80.000 euro. Dat is puur voor het energetische deel, zonder structurele aanpassingen. Gelukkig voorziet de overheid hier premies voor, op premiezoeker.be kun je zien waarvoor je in aanmerking komt.”

Wat betekent dit voor de woningmarkt? 

“Dit zal de woningmarkt nog sneller opdelen in een markt op twee snelheden. Een perfect instapklaar huis dat energetisch goed presteert in een fijne buurt verkoopt zeer goed. Een oude villa uit de jaren zeventig met een D- of E-peil: dat zal een kopersmarkt worden. De koper zal beslissen: is dit interessant om te verbouwen, zonder meer geld kwijt te zijn dan aan een nieuwbouw? We zien in die markt al stilaan prijsdalingen opduiken, tot 5 procent. Ik vermoed dat die dalingen zich zullen doorzetten de komende jaren omdat het aanbod verder zal stijgen. Voor handige harry’s die zelf kunnen renoveren is dit natuurlijk een opportuniteit om tegen een zeer mooie prijs een huis te verwerven.”

renovatieMarc Dillen
Directeur-Generaal Embuild Vlaanderen

Hoe begin je aan een energetische renovatie, wat zijn de verschillende stappen? 

“Wie op het punt staat een huis te kopen, moet heel goed het EPC-attest en de asbestinventaris bekijken. In het EPC-attest zie je meteen hoe het huis ervoor staat en wat er eventueel nog moet gebeuren. Dat attest zal je meteen ook een idee van de kostprijs meegeven, al laat je dat bedrag natuurlijk wel best door een bouwprofessional verifiëren, want het is maar een automatisch berekende schatting. Je bankier moet je uiteraard voldoende willen lenen, maar probeer toch ook verder te renoveren dan puur het minimumpeil D. In de toekomst zal dit soort normen alsmaar strenger worden. Wie over pakweg tien jaar nog een huis met D-peil wil verkopen, riskeert een waardeverlies te moeten slikken.”

Hoe houd je dit financieel behapbaar? 

“Zaken als energetisch renoveren en asbest verwijderen moet je uiteraard combineren. Het heeft geen zin om je huis volledig energetisch op punt te stellen, maar het asbest uit kostenoverwegingen te laten zitten. Beter renoveren dan het minimumpeil is ook financieel slim: als je na een paar jaar opnieuw moet renoveren om weer het peil op te trekken, zal je allicht duurder af zijn dan wanneer je het de eerste keer meteen goed gedaan had. Werk ook met een professional voor je renovatie: niet alleen kan hij de werken en de materialen leveren aan 6 procent btw, je bent ook zeker dat de werken goed uitgevoerd worden. En als het niet goed is, heb je de mogelijkheid om verhaal te halen.”

Wat betekent dit voor de woningmarkt? 

“De huizenprijzen beginnen stilaan het effect te zien van de verplichte energierenovatie. Er was eerder dit jaar een vertraging in de verkoop, wat aan de gestegen rente werd toegeschreven, maar we zien ook steeds grotere prijsverschillen tussen huizen die wel en niet energetisch in orde zijn. In de toekomst zal de kostprijs van de energetische renovatie alsmaar sterker vertaald worden in de verkoopprijs. Vroeger was de eerste zorg van kopers hoeveel het ging kosten om de badkamer en de keuken te vernieuwen, nu komt eerst het energetische aspect aan bod. Dat is op zich een goede zaak, want zo zal de maandelijkse energielast van je huis flink dalen, wat je in je portemonnee zult voelen.”

renovatieLotte Ringoot
Woordvoerder Vlaams Energie- en Klimaatagentschap

Hoe begin je aan een energetische renovatie, wat zijn de verschillende stappen? 

“Met het EPC en het in kaart brengen van de renovatiemogelijkheden. Schakel voor een grondige renovatie zeker een architect in. Voor eenvoudiger advies kun je de renovatiecoach van het Energiehuis in je buurt contacteren. Alles begint met het beschikbare budget en voordelige leenformules (zie mijnverbouwlening.be). Denk al aan het einddoel van je renovatie. Zo is verwarming op lage temperatuur een must als je later gemakkelijk een warmtepomp wilt plaatsen. Bij het vervangen van de ramen bedenk je best al of je later ook je muren zult isoleren. Ook de dakrenovatie heeft een impact op de latere isolatie van je muren. Een totaalplan is noodzakelijk, maar kun je wel gefaseerd uitvoeren.”

Hoe houd je dit financieel behapbaar? 

“Reken op 50.000 tot 100.000 euro (en meer…). Veel kopers houden daar onvoldoende rekening mee. De Vlaamse overheid voorziet in voordelige financiering, bijvoorbeeld tot 60.000 euro renovatiekrediet met 3,5 procent korting op de rentevoet. Deze lening kun je enkel afsluiten samen met het hypothecair bankkrediet. Daarnaast zijn er Mijn VerbouwPremie (tot 10.000 à 20.000 euro) en andere financiële aanmoedigingen, zoals 2 procent korting op registratierechten, 5 jaar vrijstelling van onroerende voorheffing en tot 5000 euro EPC-labelpremie. Een energetische renovatie betekent een grote investering maar verhoogt ook het wooncomfort, zorgt voor waardebehoud van de woning en draagt bij aan het klimaat.”

Wat betekent dit voor de woningmarkt? 

“Het bewustzijn rond energieprestaties van huizen is sterk toegenomen. Uit onderzoek van enkele jaren geleden bleek dat een woning met B-label gemiddeld 11 procent duurder verkocht wordt dan een woning met label E. De voorbije energiecrisis heeft het energielabel nog belangrijker gemaakt. Woningen met een goede EPC-score blijven aantrekkelijk. Woningen met slechte energieprestatie boeten aan waarde in en wachten langer op een koper. De renovatiekosten zijn de afgelopen jaren ook snel toegenomen. Een goede EPC-score zal in de toekomst nog belangrijker worden voor het waardebehoud van een woning.”

Vorig artikel
Volgend artikel