beleggen
Finance

Alternatieve beleggingen: Word superrijk van Superman

13.12.2023
door Frederic Petitjean

De interesse onder beleggers voor activaklassen als auto’s, wijn, strips en horloges is er de laatste jaren met sprongen op vooruitgegaan. Dit soort alternatieve investeringen kunnen zeker ook mooie rendementen opleveren, maar vereisen wel een zeer grondige marktkennis. Wie weet waar hij mee bezig is kan dus geld verdienen, maar de kans dat je hier stevig je broek aan scheurt is ook absoluut niet denkbeeldig. Wij leggen enkele alternatieve beleggingen onder de loep.  

beleggenWijn

Beleggen in wijn zit al enkele jaren in de lift, maar lang niet elke fles garandeert een mooie meerwaarde. Van de miljoenen flessen wijn die jaarlijks wereldwijd geproduceerd worden, komt volgens specialisten nauwelijks 1 procent in aanmerking om geveild te worden. Het zijn vooral de gekende topwijnen als een Château Pétrus, Romanée-Conti of Cheval Blanc die echte investeringswaarde hebben. Gesteld al dat je ze zelfs maar kunt kopen: de productie van dat soort domeinen is zo klein dat het bijzonder lastig is om een fles op de kop te tikken. De prijzen liggen daardoor ook al zo hoog dat het wel even duurt vooraleer een investeerder er echt stevige rendementen aan overhoudt. De wijnwereld is ook vrij conservatief: Franse wijnen blijven de toppers als het over investeren gaat. Al doen Italiaanse klassiekers het steeds beter en komen ook Spaanse topwijnen stevig opzetten. Naast de intrinsieke kwaliteiten van de wijn en de staat van de flessen is vooral de internationale vraag de voornaamste hefboom voor rendement. Zeker in de VS en Azië is de dorst naar Europese topwijnen hoog, al zijn ook daar de kopers streng. Zelfs een klein vlekje op het etiket is al genoeg om de prijs een stuk naar beneden te halen.

beleggenHorloges

Natuurlijk geeft een digitale Casio van 100 euro net zo goed de tijd aan als een duur luxehorloge, maar die laatste categorie biedt wel een mooi extraatje. De waarde is de laatste jaren stevig toegenomen. Fabrikanten als Rolex, Patek Philippe, Vacheron Constantin en Audemars Piguet (die horloges van soms honderdduizenden euro’s in de, nou ja, ‘aanbieding’ hebben) houden hun productie zelfs doelbewust lager dan de vraag, zodat het exclusieve karakter van deze hebbedingetjes zo goed mogelijk behouden blijft. Het feit dat je soms jaren op een exemplaar moet wachten heeft de ironische bijwerking dat hun prijzen op de tweedehandsmarkt vaak nog hoger liggen dan wanneer ze nieuw gekocht worden in de winkel. Toch is ook dat geen absolute garantie op succes. Nadat de prijzen voor luxehorloges jarenlang enkel stegen, is de markt sinds begin 2022 toch stevig afgekoeld. Het voorbije jaar ging er gemiddeld weer bijna 16 procent af. De economische crisis, weet je wel… Wie er zich toch aan wil wagen: net zoals bij de meeste investeringen in luxegoederen hangt de potentiële waardestijging vooral af van de exclusiviteit van het horloge. Hoe zeldzamer of hoe moeilijker te bekomen, hoe meer ruimte er is voor een mooi return on investment. Daarnaast speelt uiteraard ook de conditie mee bij het beleggen hiervan. Echte topstukken zien er perfect uit en zijn bijna niet te onderscheiden van nieuwe exemplaren en beschikken over de originele papieren en verpakking.

oldtimersOldtimers

Wie met zijn nieuwe auto de showroom uit rijdt, is meteen 10 procent waarde kwijt, zo luidt de wijsheid. Voor een oldtimer van bepaalde merken geldt net het tegenovergestelde: die worden enkel maar duurder. Voor je meteen je portemonnee bovenhaalt: dit is wel een markt die veel gespecialiseerde kennis, inzicht én geduld vereist. Lang niet elke oude auto is immers een goede belegging, integendeel zelfs, de interessantste waardestijgingen komen enkel voor bij zeer exclusieve modellen in perfecte staat van merken als Aston Martin, Bugatti en Ferrari, wagens die sowieso al een fortuin kosten. Soms zijn er ook trends per merk. De waarde van oude Jaguars durft nogal eens te schommelen. Die van Porsches gaat meestal enkel omhoog. Is het dan misschien de moeite om een oude knar op de kop te tikken en die zelf te restaureren? Ja, als je tijd én geld op overschot hebt. Een ingrijpende restauratie kost immers vaak net zoveel als de auto zelf. Leg ook voldoende centen opzij voor brandstofkosten (een oude wagen moet regelmatig rijden om in goede conditie te blijven), versleten onderdelen (gesteld dat ze nog te vinden zijn), een verzekering en een garage die veilig en droog is en volledig verduisterd kan worden. UV-stralen zijn immers nefast voor het rubber van de banden, het leder van het interieur en de verf op het koetswerk.

investerenStrips

Heeft het zin om je collectie oude Jommekes van de zolder te halen om ermee te beleggen en snel rijk te worden? Misschien, maar toom je verwachtingen toch maar een beetje in. Wie wil beleggen in strips, kiest immers maar beter de juiste reeks uit. Pakweg Kuifje en Suske en Wiske bleken de voorbije jaren vrij goede beleggingen te zijn, al zijn er ook zeer grote verschillen binnen dezelfde reeks. Eerste drukken doen het altijd goed en ook luxe-edities van een beperkte uitgave van bepaalde albums verhogen de kans op succes. Veel hangt ook af van de staat van het album. Een kreukje, een scheur of een vlek op de kaft is nefast voor de prijs, de vermelding van de naam van de eigenaar op de eerste pagina is niets minder dan heiligschennis. Wil je er meteen veel geld tegenaan gooien? Ga dan voor een Action Comics no.1 uit 1938, het eerste stripalbum waarin Superman zijn opwachting maakt. Onder comic book-liefhebbers wordt het gezien als de absolute ‘heilige graal’. In 2014 werd een exemplaar in nieuwstaat voor 3,2 miljoen dollar verkocht. Zelfs een versleten exemplaar mag je vandaag gerust op 150.000 dollar en meer taxeren. Wees wel gewaarschuwd: er werden in 1938 200.000 exemplaren van Action Comics no.1 gedrukt. Wereldwijd zouden er nog minder dan 100 exemplaren over zijn.

Vorig artikel
Volgend artikel