investeringen
Business

Alternatieve investeringen

20.11.2018
door Fokus-online.be

Investeren is altijd een beetje experimenteren. De gewoonlijke gang van transactionele financiële zaken beperkt zich meestal tot aandelen, obligaties of het staalharde cash. Maar er zijn ook alternatieve vormen van investeringen. Sommigen zeer vanzelfsprekend, anderen dan weer riskant en die de nodige food for thought vereisen. In ieder geval is het wel een ontegensprekelijk goede manier om je vermogen zo breed mogelijk te diversifiëren.

Die diversificatie zorgt ervoor dat het risico bij beleggen lager ligt. Bovendien zorgen alternatieve manieren van beleggen er ook voor dat je sneller kunt inspringen op wat hip en trendy is, of, als je een zekere expertise handhaaft, je net kunt inzetten op de tijdloosheid van een product of dienst. Ergens blijft het altijd een beetje gissen en gokken, kijk maar naar de cryptomunt Bitcoin die lange tijd explodeerde in waarde en nu op het laagste punt ooit onder de grens koerst.

Maar moest je van zins zijn je spreekwoordelijke brood op de plank eens stevig te beleggen, bekijk dan gerust deze lijst van alternatieve investeringen. Wie weet vind je je waarde wel sneller dan verwacht terug.

Kerstbomen kweken

Om te beginnen met ééntje voor het aankomende feestdagenseizoen: kerstbomen. Investeren in kerstboomkwekerijen lijkt een enorm willekeurige belegging, maar eigenlijk is het helemaal niet zo’n domme zet. Het vereist bovendien niet erg veel qua kosten: een stuk vruchtbare grond met gunstige groeicondities is meer dan genoeg. Als je dan niet met de pech zit dat er een soort van plantziekte heerst of de mensen simpelweg geen geld hebben om aan een degelijke kerstboom uit te geven, zit je goed gebeiteld qua investering.

Wijnen en whisky’s

Wijnen worden ook wel eens vloeibaar goud genoemd. Niet enkel vanwege de luxueuze streling van de tong als je van een steengoede wijn nipt, maar ook omdat wijn-rendementen doorgaans hoger liggen dan aandelen. Hetzelfde geldt voor allerlei soorten whisky’s, en dan vooral die van de zeldzame Schotse soort, zoals Laphroaig en The Dalmore. Na tien jaar kan hun waarde met wel 325 procent gestegen zijn. Gewoon laten rijpen, dus. Als je het kunt laten staan, natuurlijk…

Voetballers

En waarom eens niet beleggen in talent? Ben je een grote voetbalfan en herken je een goede linkse schop als je het ziet? Dan kun je gerust investeren in een voetballer. In het echt, niet via een of ander (virtueel) bordspel. Er zijn bedrijven die individuele voetballers opkopen en waarin je dan als klant kun investeren. Binnen de tien jaar zou je een aanzienlijk rendement op je rekening terugvinden. Kan zeker kloppen, als je de duizelingwekkende lonen van ’s werelds bekendste voetballers soms ziet.

Lego en Star Wars-memorabilia

Dit is er ééntje voor zij die de pijnlijke gevolgen van enkele stukjes speelgoed reeds talloze keren hebben ervaren. Lego, dat altijd wel ergens rondslingert en in de zool van je voet terecht komt, is ondertussen het ideale onderdeeltje voor je kapitaalopbouw geworden. Zoals dat met veel gaat, zijn uiteraard de zeldzame stukken het meest waard. Limited editions kunnen met meer dan 120 procent waarde stijgen na talloze jaren. Zo kreeg enkele jaren geleden een verzamelaar nog 13.000 euro voor één enkel speeltje. Ja, begin maar al te graven op die zolder.

Daarmee samenhangende, zijn ook collector items van de eerste Star Wars-films heel wat waard. Investeren in eender wat voor soort memorabilia van de eerste twee films, kunnen al meer dan 200 procent rendement opbrengen. Terug naar de jaren 80, dus!

Handtekeningen

Een leuke voor zij die graag sterren spotten, een moeilijke voor zij die heel snel flauwvallen van emotie. Het verzamelen en bijhouden van de parafjes van bekende sterren kunnen een enorm waarde opleveren. Een voorbeeld? Een krabbeltje van prinses Diana op een van haar eigen foto’s zou de afgelopen tien jaar 716 procent meer waard zijn geworden. 716 procent! Op een veiling ging dat, in concrete cijfers, voor zo’n 11.500 euro over de toonbank. Dus ondanks dat selfies the shit zijn geworden, is de kans toch kleiner dat je met je aantal likes geld gaat innen dan dat je dat met een gehandtekend stukje papier doet. Hou dus altijd pen en papier op zak voortaan.

Vintage kledij

Hipsters en fashionista’s, opgelet! Dat je in een tweedehandswinkel zomaar eventjes een fortuin uit de rekken zult nemen, zal niet zo gauw gebeuren. Het kan, maar je kunt dan toch beter op zoek gaan naar tijdloze luxe-stukken van de beste ontwerpers. Verzamel je die en wacht je zo’n tien jaar, kun je misschien wel een meerwaarde van meer dan duizend procent creëren. Zo zijn er aantal items uit de jaren 90 die nu voor 50.000 euro verkocht zijn. Heb je dus een gevoel voor mode, investeer dan eens in een prachtexemplaar. En terwijl je wacht tot de waarde stijgt, heb je ondertussen een paar mooie items om iedere dag verliefd naar te staren (en af en toe eens aan te trekken).

Street art

De beste investering die je klaarblijkelijk zou kunnen doen dezer dagen, is er een in street art. Investeren in kunst is natuurlijk niets nieuws, maar de klassieke werken zoals schilderijen brengen niet meer zoveel op als vroeger, en zijn zelfs een aantal procenten minder waard geworden. De moderne straatkunst daarentegen is dan weer kunst met een grote K… van k-atching, met een toekomstmeerwaarde van wel 5.000 procent. Banksy is natuurlijk een populair voorbeeld, maar ook andere kunstenaars zoals JR en de broers Os Gêmeos zijn investeringsmogelijkheden om U tegen te zeggen. Zo kom je ook nog eens buiten!

Vorig artikel
Volgend artikel