data
Industrie

Jacobs: ‘Data en AI: de extra brains voor uw bedrijf’

31.01.2024
door Fokus Online
data

Daniëlle Jacobs, CEO Beltug, de vereniging van de ICT beslissingsnemers

De maakindustrie staat voor een nieuw tijdperk vol (r)evoluties. Een verzameling aan nieuwe technologieën wordt matuur. Denk aan de doorbraak van AI, virtual en augmented reality, maar ook IoT, 5G en blockchain. Wie uit data en technologie de juiste meerwaarde weet te halen heeft een gamechanger in handen.

Doorgedreven digitalisering, waarbij IT en OT steeds meer geïnterconnecteerd raken, opent de deur naar datagedreven decision making. Wanneer data over productieprocessen in realtime gevolgd kunnen worden, kan het hele systeem veel flexibeler worden aangestuurd om in te spelen op de vragen van klanten, bijvoorbeeld. Artificiële intelligentie – slimme, zelflerende algoritmes dus – zal ook voorspellende analyses maken. Zo kan een machine tijdig worden stilgelegd voor onderhoud. Als maakbedrijf krijg je op deze manier je productie, supply chain en teams veel efficiënter aangestuurd.

De rol van de medewerkers op de werkvloer zal door al die nieuwe technologie ongetwijfeld veranderen. Als data automatisch gecapteerd worden, evolueert hun taak van registreren naar controleren en van uitvoeren naar aansturen. Zo’n verandering boezemt vaak angst in. Maar software en automatisering zullen het werk niet alleen makkelijker maken. Met smart glasses en augmented reality zullen ze de operator ook gidsen en ondersteunen in het uitvoeren van nieuwe opdrachten. De juiste informatie en data kunnen dan in een handomdraai worden opgevraagd. Of zelfs automatisch worden aangeleverd.

Data zullen het buikgevoel en ondernemerschap niet in de weg staan, maar juist verrijken met nuttige argumenten.

Omdat bedrijven bewuster met data omgaan, ze beter capteren en er business intelligence uit halen, zal die informatie ook de ruggengraat vormen voor hun strategie. Het management en de raad van bestuur zitten in de cockpit en zullen voor elke strategische beslissing kunnen terugvallen op historische data, inzichten en projecties. Dit zal het buikgevoel en ondernemerschap niet in de weg staan, maar juist verrijken met veel meer nuttige argumenten.

Een bredere samenwerking rond data – van leverancier, over productiebedrijf tot installateur en zelfs eindgebruiker – versterkt de bronnenset. Het delen van gegevens tussen al deze partijen kan leiden tot een breder begrip van markttrends, kwalitatiever inzicht in klantgedrag en verbeterde operationele efficiëntie van producten. Bovendien biedt het een hefboom voor innovatie. Door gegevens met elkaar uit te wisselen kunnen bedrijven gezamenlijk werken aan het ontwikkelen van betere of nieuwe producten, diensten of oplossingen.

De Europese Unie werkt daarom aan een Data Act, die net tot doel heeft om de data-economie in Europa te stimuleren. Een van de elementen daarin gaat specifiek over geconnecteerde toestellen. Wanneer gebruikers toegang krijgen tot die data, en ze ook kunnen delen met derden, zal dit een bijkomende impuls geven aan innovatie en servicediensten.

Bij Beltug zijn we ervan overtuigd dat het potentieel van nieuwe technologieën groot is, en dat het samenspel van IoT, AI, blockchain en andere innovaties enorme mogelijkheden voor innovatie biedt.  Wie nu op de trein springt, zal het best geplaatst zijn om daar voordeel uit te halen.

Vorig artikel
Volgend artikel