ziekenfonds
Gezondheid

Vijf bespaartips waar je wellicht nog niet aan gedacht had

09.11.2022
door Fokus Online

We zijn er ons dit najaar allemaal van bewust dat elke euro telt. Tips om onze uitgaven te beperken of om efficiënter met onze centen om te gaan, zijn dus altijd welkom. Tijd voor enkele tips die je wellicht nog niet had gehoord.

Iedereen verandert vlot van energieleverancier, van bank … Maar het loont ook de moeite om eens je ziekenfonds onder de loep te nemen, want elk ziekenfonds heeft z’n eigen voordelen en terugbetalingen en legt andere accenten. Denk maar aan een persoonlijke service, gemakkelijk bereikbare kantoren, snelle terugbetalingen … Informeer je goed en kies voor een ziekenfonds dat écht bij je past.

Zit jij al bij een ziekenfonds op jouw maat? Let zeker op de volgende elementen:

  1. Een ziekenfondsbijdrage in ruil voor aanvullende voordelen 

Wist je dat de wettelijke terugbetalingen bij elk ziekenfonds dezelfde zijn? Maar bij elk ziekenfonds krijg je aanvullend nog extra voordelen en terugbetalingen. Zoals de terugbetaling van je sportabonnement, tussenkomst op luiers, extra tussenkomst op tandbehandelingen, thuisoppas voor je zieke kinderen …

Die extra voordelen krijg je in ruil voor de ziekenfondsbijdrage die je betaalt. Elk ziekenfonds bepaalt zelf hoeveel haar ziekenfondsbijdrage bedraagt en is dus verschillend.

  1. Kies voor voordelen op momenten dat je ze écht nodig hebt

Een ziekenfonds kan je extra financiële steun geven op momenten die financieel al moeilijk genoeg zijn. Denk maar aan de geboorte van je kleine wondertje. De eerste maanden voor en na de geboorte wordt je rekening behoorlijk geplunderd. Een ziekenfonds zoals het Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen staat je bij net op dat moment, met voordelen die kunnen oplopen tot 1.000 euro. Je krijgt er bijvoorbeeld ook 300 euro voor de aankoop van luiers. 

Let ook op de kleinere voordelen die je kan krijgen, zoals de terugbetaling van je bril, lenzen, je sportabonnement en beurtenkaarten, inschrijvingsgeld voor jeugdbewegingen, kampen … Als je alle (kleinere) terugbetalingen optelt, bespaar je ook flink wat.

  1. Klein maar fijn

Je hoeft niet altijd naar de grote en bekende organisaties te gaan om de beste kwaliteit te krijgen. Kleinere spelers zorgen even goed voor een uitstekende prijs-kwaliteit. Denk maar aan hospitalisatieverzekeringen. Met een hospitalisatieverzekering zoals HospiPlus combineer je een uitgebreide dekking (met onder meer de terugbetaling van een tweepersoonskamer) met een lage premie. Volgens Test-Aankoop is deze hospitalisatieverzekering bovendien één van de beste qua prijs-kwaliteit.

  1. Bereikbaar op veel manieren

Bespaar tijd en moeite door niet altijd naar het ziekenfondskantoor te moeten. Krijg bijvoorbeeld een antwoord op je vraag door te videobellen met een klantenadviseur of via een (live) chat. Of laad je attesten en formulieren digitaal op in je online dossier. Tegenwoordig is er digitaal heel veel mogelijk bij de verschillende ziekenfondsen.

  1. Ga voor neutrale informatie

Wil je meer info over de ziekenfondsen? Je kan verschillende ziekenfondsen naast mekaar leggen op bijvoorbeeld spaargids.be. Je geeft aan welke voordelen voor jou belangrijk zijn en dan geven zij aan wat je van terugbetaling krijgt bij welk ziekenfonds.

Ten slotte: overstappen is gemakkelijk

Heb je een ziekenfonds gevonden op jouw maat? Overstappen gaat gemakkelijk. Contacteer het ziekenfonds waar je klant wil worden en dan regelen zij alles met je huidige ziekenfonds.

Veel succes met de zoektocht!

Maak hier je berekening

Vorig artikel
Volgend artikel