Home Business Zet medewerkers en technologie op dezelfde golflengte

Zet medewerkers en technologie op dezelfde golflengte

Iedere verandering gaat tegenwoordig gepaard met digitalisering. De digitale transformatie is dus niet langer onbekend terrein. Maar hoe implementeer je die nu concreet in je businessmodel én in je werkomgeving? “De mindset van je medewerkers is de grootste succesfactor”, klinkt het.

Niemand ontgaat nog aan de digitalisering van het bedrijfsleven. Ondernemingen zien hun processen, werkmethodes en producten drastisch veranderen. Niet onlogisch, want de technologie gaat met rasse schreden vooruit en maakt verschillende optimalisaties mogelijk. “Maar hoe gaan jouw medewerkers aan de slag met die vernieuwingen?”, stelt Dado Van Peteghem van Duval Union Consulting de vraag. Het digitale IQ en mindset zijn volgens hem allereerst cruciaal. “Ze moeten in staat zijn om data te verwerken via nieuwe technologie. De organisatie beweegt maar als ook de mensen mee bewegen. Daarom moet je digitalisering internaliseren in het DNA van je organisatie.”

Kijk eens verder

Hoe krijg je daar als bedrijfsleider precies vat op? “Disrupt yourself before anyone else does”, vat Van Peteghem het samen. “Kom uit je vertrouwde omgeving. Veel bedrijven blijven hangen in hun eigen sector, maar vaak vind je net daarbuiten interessante inzichten. Maak zelf ook gebruik van digitale tools om je te informeren over nieuwe technologie. Denk maar aan apps als Flipboard waar je makkelijk een overzicht krijgt van bijvoorbeeld het laatste nieuws over Industrie 4.0. Daarnaast zijn er enorm veel evenementen waar je kunt bijleren over innovatie.”

Weet naar waar

De belangrijkste troef voor een digitaler DNA zit overigens al in je onderneming. “Zet je jonge werknemers samen en geef hen een stem in het beslissingsproces. Zij hebben veel meer voeling met wat er in de markt gebeurt”, meent Van Peteghem. Hij onderstreept nog dat je erg goed moet weten waarheen je wilt met digitalisering. “Het hoeft niet noodzakelijkerwijs zo te zijn dat je hiervoor ook de technologie gaat ontwikkelen. Bedrijven moeten veel meer in partnerships denken en de technische kant outsourcen als ze daarin niet gespecialiseerd zijn.”

Zet jonge werknemers samen en geef hen een stem in het beslissingsproces.
— Dado Van Peteghem, Duval Union Consulting

Digitaal organiseren

Wie eerder op zoek is naar een praktische oplossing, kan naar de digitalisering van de werkplek kijken. “Veel papieren processen kun je eenvoudig digitaliseren”, zegt Kristof Leyssens, unit manager digital workplace bij IT-dienstverlener RealDolmen. “Een belangrijk pijnpunt is bijvoorbeeld de vindbaarheid van je data. Waar vind ik nu de juiste documenten die ik op dat moment nodig heb? Door dat digitaal te organiseren, win je tijd.”

Belang van changemanagement

Die toenemende data is een van de grootste uitdagingen voor organisaties. Er gaat steeds meer info ronddwalen en de kunst is om de relevante zaken terug te vinden. In dat opzicht zie je nu ook de opmars van artificiële intelligentie, waarbij systemen automatisch informatie aanreiken op basis van de documenten die je eerder opzocht of doorgestuurd kreeg. De technologie is uiteindelijk maar de helft van het werk, want ook je medewerkers moeten mee zijn in het verhaal. “Changemanagement is cruciaal”, zegt Leyssens. “In de eerste fase moet je de voordelen van de digitalisering benadrukken zonder te focussen op de verandering. Het is steeds een gefaseerd proces.”

Ecosysteem van applicaties

De digitalisering van de financiële administratie is een andere opportuniteit die je als bedrijfsleider niet links mag laten liggen. “De gegevens worden altijd op een consistente wijze verwerkt en je wint tijd. Dat geeft meer ademruimte voor de rapportering en analyse van je financiële gegevens”, zegt ook Frederik Falepin, Partner voor Deloitte Private. “Veel bedrijven willen een all-in-one-oplossing en blijven de digitalisering uitstellen. Veel beter opteer je voor een ecosysteem van applicaties die met elkaar geïntegreerd zijn. Zo bouw je stap voor stap aan een digitale omgeving die jouw onderneming steeds beter ondersteunt.”

MEER

Reizen: Blijf waar het leuk is, vertrek als het...

ReizenSommigen boeken vandaag een enkele vliegreis richting Zuid-Amerika. Haastig de trekzak vullen en ‘we zien wel waar we uitkomen’. Anderen checken koortsachtig tot driemaal toe of de identiteitskaart nog op de juiste plek in de portefeuille zit en of er voldoende onderbroeken in de koffer zitten.

Iedere stad zijn eigen plan

smart sustainable citiesIn de stad van de toekomst spelen duurzaamheid en energie een belangrijke rol. Wat zijn de doelstellingen, uitdagingen en kansen voor de steden Utrecht, Leeuwarden en Rotterdam als het gaat om een duurzame toekomst?

Boerenbedrog op de buis

Hartverscheurend nieuws voor alle kids die begin jaren 2000 opgroeiden met Cribs op MTV: het tv-programma, waarin popsterren en celebrity's hun huis openstelden voor de camera, blijkt volledig in scène te zijn gezet. Cribs is trouwens ook lang niet het enige tv-programma waarrond een waas van bedrog en manipulatie hangt.

3 vragen aan 
Paul De Muynck

Wanneer kies je voor een shuttlebus? Paul De Muynck, Director van Flibco legt het ons uit waarom de shuttlebus vele voordelen biedt.

Singles’ day. Wees eens verliefd op jezelf

Niets vormt een mooier paar dan liefde en commerce. Valentijnsdag is een bundel vol clichés, bestaande uit chocolade, rozen en huwelijksaanzoeken die al dan niet met een sisser aflopen. Maar ook de zelfliefde wordt gevierd en krijgt een eigen dag toegewezen: 11 november, oftewel Singles Day.

En nu voor echt (?)

CoachingPas afgestudeerd, dan ben je helemaal klaar om het echte werkleven in te duiken. Toch? Niet bepaald, zo blijkt, want liefst meer dan de helft van jonge starters zit met jobtwijfels. Gelukkig bestaan er enkele hulpmiddelen zoals loopbaanbegeleiding en traineeships die mee de weg banen naar een glansrijke toekomst… mét werk.