ondernemen
KMO

Van der Aa: “Ondernemen, daarom doe ik het”

28.06.2023
door Fokus Online
ondernemen

Karen Van der Aa, eigenaar en zaakvoerder van First Floor,

Enkele weken geleden dronk ik op een zondagochtend koffie met mijn vader, een gepensioneerde technieker na een loopbaan van meer dan 40 jaar. Mijn ouders zijn warme, hardwerkende mensen die genieten van de kleine dingen in het leven. Ik ben de eerste in mijn familie die naar de universiteit ging en zij wilden niets liever dan mij in een mooie, stabiele job zien starten. Maar eigenlijk hadden ze beter moeten weten, want al van kinds af ben ik avontuurlijk, eigenwijs en gedreven met een heel sterk willetje om mijn eigen ding te doen (jaja, veel respect voor mijn ouders!).

Op die bewuste zondag zat ik al enkele maanden in een professioneel pittige periode – we zijn ons allemaal bewust van de economisch uitdagende tijden – en ik was niet op mijn best. Ik was moe, liep geïrriteerd rond en zag er niet echt stralend uit. “Schat, waarom doe je dat toch, dat ondernemen?”, vroeg mijn bezorgde vader voor de zoveelste keer. “Al die verantwoordelijkheid, onzekerheid, stress, slapeloze nachten…” Mijn antwoord kwam recht uit mijn hart, zonder veel nadenken: “Zou je dat ook vragen aan jonge ouders?”, antwoordde ik. “Waarom doe je dat toch, die kinderen? Al die verantwoordelijkheid, uitdaging en slapeloze nachten…”

Voor mij voelde dat namelijk als een absurde vraag. Want net als bij het opvoeden van kinderen werken veel ondernemers dag in, dag uit vol liefde aan hun bedrijf, vanuit een droom en drive om iets van zichzelf en vanuit passie of visie vorm te geven. Voor veel ondernemers is hun bedrijf ook hun kind, eentje dat geluk, voldoening en ja, ook slapeloze nachten, stress en onzekerheid brengt. En net als kinderen opvoeden is ondernemen regelmatig een heel confronterende spiegel voor jezelf. Net zoals het bouwen aan een gezin is het bouwen aan een bedrijf een droom die hoogtes en laagtes kent en die vraagt om liefde, toewijding en doorzettingsvermogen.

Net zoals het bouwen aan een gezin is het bouwen aan een bedrijf een droom die hoogtes en laagtes kent en die vraagt om liefde, toewijding en doorzettingsvermogen.

Je neemt risico’s, hebt niet altijd alle antwoorden en maakt beslissingen die jouw leven en dat van anderen beïnvloeden. Het is een verantwoordelijkheid die zwaar kan zijn, mislukkingen en verdriet kent, maar die ook intense momenten van trots, succes en geluk met zich meebrengt. ‘Being an entrepreneur is like becoming a parent – you learn as you go and you are never fully prepared’, zei Richard Branson, oprichter van Virgin Group.

Het gaat uiteindelijk om het krachtig en gezond creëren van iets waar je trots op kunt zijn en wat tegelijkertijd op eigen benen kan staan, met vallen en opstaan. Het gaat om willen bijdragen en tegelijk zelf voldoening ervaren. Er is geen eenvoudige succesformule voor ondernemerschap, alle duizenden managementboeken ten spijt. Maar er zijn wel velen die je zijn voorgegaan, met verhalen en getuigenissen zoals in dit magazine. Waarvan jij kunt leren en houvast krijgt om je eigen formule te bepalen. Want zoals alle waardevolle dingen in het leven, is het een continu zoeken, proberen en leren. Het is elke dag bouwen aan je bedrijf en aan jezelf, samen met je medewerkers. Ondernemen is geen sprookje, maar voor mij blijft het een cadeau, elke dag opnieuw. 

En daarom, papa, doe ik dat, en met mij hopelijk nog vele anderen.

Vorig artikel
Volgend artikel