software
IT

Alles op maat, alles naar wens

Veel startende ondernemingen zijn zo op hun product en marktintroductie gefocust dat ze hun IT- en software-infrastructuur uit het oog verliezen. Hoe komt dat? Waarom moet je daar als ondernemer al van in het begin over nadenken? En waarom kan op maat gemaakte software een interessant alternatief zijn voor ‘off the shelf’-producten?

Beginnende bedrijfsleiders hebben in de eerste levensfases van hun onderneming heel wat om handen. Hun product moet de deur uit, er moeten distributiekanalen en partners worden gezocht, de marketing moet worden verzorgd… Het kiezen van een deugdelijke IT-infrastructuur schiet er dan wel eens bij in. Dat is ook de ervaring van Alpine Digital, een Hasseltse IT-specialist die zowel consultingdiensten aanbiedt als websites en software bouwt. “Die website, daar is in de meeste gevallen wel aan gedacht”, zegt medeoprichter Gert Pellens. “Alleen, een website online brengen is op zich niet genoeg. Je moet die ook aan de man brengen via sociale media en zorgen dat mensen hem vinden via zoekmachines, eventueel versterkt via search engine advertising.”

Heel vaak zie je ook dat die websites huis-, tuin- en keukenvlijt zijn, zegt Pellens en snel-snel in mekaar werden gestoken, bijvoorbeeld met WordPress, Wix of Squarespace. “Aanvankelijk is dat geen ramp, maar zo gauw je zaak begint te groeien, merk je dat zo’n site een blok aan je been kan worden. Het is vaak lastig om zo’n website snel en gemakkelijk uit te breiden en er functionaliteit aan toe te voegen. Vaak moeten bedrijven dan tabula rasa maken en opnieuw van nul beginnen. Dat is natuurlijk een tijdrovende én kostelijke zaak.” 

Beter is om van in het begin voor een modulaire aanpak te gaan, geeft Pellens mee. “Je maakt gebruik van kleine, betaalbare pakketten die je inzet naargelang je noden. Je begint klein en als je extra functionaliteit nodig hebt, bespreek je wat precies de nood is. Op die manier groeit je website mee met je zaak.” 

Ook wat software betreft, stelt Pellens maatwerk voor. “Vroeger ging men ervan uit dat een bedrijf zich wel aan de software zou aanpassen. Dat aanpak werkt vandaag niet meer, daar hebben bedrijfsleiders en werknemers geen zin meer in. Met op maat gemaakte software pas je je programmatuur exact aan aan jouw specifieke situatie en wensen.”

Het soort programma’s dat zo mogelijk wordt, is eerder begrensd door de verbeeldingskracht van de ondernemer dan door de technische mogelijkheden. “Wij kunnen maken wat de klant wil. Om een idee te geven: we hebben al automatische configurators van zwembaden gemaakt, of van kasten, of zelfs van deurdorpels (lacht). Het maakt het poepsimpel om zo nieuwe projecten op te zetten en de software maakt in één beweging meteen ook een op maat gemaakte offerte. Dat is natuurlijk een uitstekende sales lead, want veel mensen hebben nog graag iets concreets op papier voor ze een beslissing nemen. Je kunt bijvoorbeeld dat soort software ook perfect verbinden met onlinemarketingtools, genre Mailchimp of Hubspot, om integratie te krijgen met het interne systeem. Op die manier breng je al je data die van verschillende eilandjes komt mooi bij mekaar.” 

Je maakt gebruik van kleine, betaalbare pakketten die je inzet naargelang je noden. Op die manier groeit je website mee met je zaak.

Het soort vragen waarmee bedrijven komen aankloppen gaat ook heel breed. Pellens geeft enkele voorbeelden uit de praktijk: “Hoe en waar kan ik leads verzamelen? Hoe kan ik mijn offertes automatiseren? Hoe kan ik mijn facturen automatisch naar de boekhouder sturen? Hoe kan ik facturen uit mijn webshop en fysieke winkel integreren? Heel vaak willen bedrijven graag ook zo veel mogelijk repetitief werk automatiseren. Dat is trouwens ook goed nieuws voor de werknemers, want dan kunnen zij zich met leukere en interessantere zaken bezighouden.” 

Soms helpt software ook om drukte in fysieke winkels mee op te vangen. Voor een spelletjeswinkel bouwde Alpine Digital bijvoorbeeld een digitale kiosk die klanten in de winkel helpt om exact het juiste game te vinden. Dat spel kan dan zelfs ook meteen besteld worden. De klant heeft de keuze om het thuis of in de winkel te laten leveren. Zulke oplossingen sparen natuurlijk al snel (dure) arbeidskrachten uit. 

Maatwerk klink heel mooi, maar heeft natuurlijk ook het aura van duur te zijn. Klopt dat? “Dat is net het mooie van maatwerk, je kunt je focussen op de onderdelen die je exact nodig hebt”, reageert Pellens. “Pas op, maatwerk is ook niet altijd nodig, het hangt af van geval tot geval. Naargelang de situatie is het perfect mogelijk dat een bedrijf alles kan doen wat het wil doen met een tool als Teamleader. Daarvan zijn we officieel reseller, dus we kunnen hen helpen. Of als er toch bepaalde zaken zijn die in Teamleader niet lukken, kunnen die voor hen gebouwd worden. Dan hoeven ze niet helemaal from scratch te beginnen.” 

Maar wat een bedrijf ook kiest, de eerste parameter die bekeken moet worden is de rendabiliteit van nieuwe software, meent Pellens. “Je doet een investering en die moet natuurlijk iets opbrengen. De ROI is altijd de eerste bekommernis zijn.”

Om af te sluiten richten we onze blik op de horizon. Wat brengt de toekomst op vlak van software? “We worden tegenwoordig doodgeslagen met AI, maar je kunt er niet omheen: je voelt aan alles dat dit de komende jaren een zeer belangrijk hulpmiddel wordt”, zegt de IT-specialist. “Wij zijn er zelf ook volop mee aan het experimenteren, bijvoorbeeld met automatische vertalingen en zelfs het automatisch genereren van content. Of om betere inzichten in data en cijfers te krijgen. Al denk ik niet dat de rol van de mens daarin helemaal overbodig zal worden. Je hebt toch nog altijd een mens nodig die de weet welke tone of voice je moet aanslaan. Maar dat bijvoorbeeld automatische, ruwe versies van een tekst een enorme bron van inspiratie zullen worden, daar ben ik van overtuigd.” 

04.07.2023
door Fokus Online

In samenwerking met

Alpine Digital is een Hasseltse IT-dienstenleverancier die uit drie afdelingen bestaat. Voor grote ondernemingen levert het gespecialiseerde IT-consultants, het bouwt websites en maakt software op maat voor professionals. Het bedrijf werd vijf jaar geleden opgericht door Gert Pellens en Niek Vandael en telt zestien werknemers. Alpine Digital richt ook korte, gratis adviesgesprekken in waarbij ondernemers een project of probleem kunnen voorleggen.  

Ontdek meer

Vorig artikel
Volgend artikel