kinderwagen
Kind

‘Een kinderwagen delen verkleint onze impact op de planeet’

04.07.2023
door Fokus Online

De deeleconomie is niet meer weg te denken uit onze hedendaagse samenleving. Die wordt echter vooral geassocieerd met wagens, steps en woningen, en in veel mindere mate met kinderspullen. Dat is vreemd, aangezien net deze spullen maar een korte tijd gebruikt worden.

“Deeleconomie vindt steeds meer en meer ingang in de maatschappij”, legt Kristof Debouver uit. Hij is founder van Strollo, dat een deelsysteem lanceert voor (duurzame) kinderwagens. “Dat komt vooral omdat mensen hun blik steeds meer op de toekomst richten en eigendom niet langer zien in termen van spullen kopen, maar verantwoording afleggen aan onze planeet en medemensen. Het idee is dat grondstoffen en producten gedeeld moeten worden om zo de impact op de planeet te verkleinen. Kortom, de deeleconomie wordt steeds meer een vast onderdeel van ons dagelijks leven.”

Alleen lijkt de focus daarbij vooralsnog op wonen – met Airbnb als bekendste voorbeeld – en op mobiliteit te liggen: deelsteps en -fietsen die overal in de stad kunnen worden opgepikt en achtergelaten, deelauto’s die je reserveert via een app… Niet zozeer op kinderspullen, hoewel die qua nut beperkt in de tijd zijn. Bovendien zijn kinderwagens even goed een vorm van mobiliteit. Waarom die dan niet integreren in de deeleconomie, en al zeker omdat standaard kinderwagens allerminst duurzaam zijn?

Geen gedoe en gesleep met kinderwagens meer, en het openbaar vervoer wordt meteen een stuk aantrekkelijker.

- Sofie Commeyne

Auto’s weren uit de stad

“Jonge, bewuste ouders staan open voor alles wat met duurzaamheid en dus de toekomst van hun kinderen te maken heeft”, vult accountmanager Sofie Commeyne aan. “Daar kan een kinderwagen mooi op inspelen. Want hoe vaak gebruiken mensen die aan de rand van of buiten de stad wonen de auto niet om in het centrum te komen, puur omdat ze anders de buggy niet getransporteerd krijgen? Bovendien worden auto’s alsmaar kleiner en krimpt de kofferruimte dus mee. Kortom, een kinderwagen die in dat centrum gereserveerd en ontsloten kan worden, komt perfect aan die bezorgdheid tegemoet. Geen gedoe en gesleep met kinderwagens meer, en het openbaar vervoer wordt meteen een stuk aantrekkelijker.”

“Het past ook perfect in de visie van steeds meer stadsbesturen om de auto uit het stadscentrum te weren”, zegt Kristof Debouver. “En laten we ook het financiële plaatje niet uit het oog verliezen: een nieuwe kinderwagen vormt een behoorlijke investering, en dat voor een product dat je uiteindelijk maar enkele jaren nodig hebt. Dan is een deelsysteem toch veel logischer? Zeker als dat gemakkelijk kan via een QR-code.”

Vorig artikel
Volgend artikel