geweld
Diversiteit

Hou je ogen open voor geweld

18.07.2023
door Heleen Driesen

Meer dan 9000 burgers deden vorig jaar een oproep over geweld, misbruik of kindermishandeling via de hulplijn 1712. Toch kunnen de drempels om misbruik te melden nog altijd omlaag. Zowel bij wie getroffen wordt door geweld als bij omstanders. 

Hulplijn 1712 werd opgericht voor burgers met een vraag over geweld in al zijn gedaanten: van lichamelijk misbruik tot psychisch of financieel geweld. Vorig jaar werden zes procent meer oproepen geregistreerd dan de jaargang voordien. Driekwart ervan ging over geweld binnen het gezin. Bijna een kwart betrof seksueel geweld. Meer dan de helft van de oproepen ging over kindermishandeling.

Op zich is het een goede zaak dat mensen steeds meer geneigd lijken om gevallen of vermoedens van geweld in hun omgeving te melden, zegt Vlaams coördinator van 1712 Wim Van de Voorde. “Uit de praktijk en uit onderzoek weten we dat slachtoffers, zeker minderjarigen, meestal niet de stap zetten naar hulpverlening of naar de politie. Daarom is het zo belangrijk dat omstanders alert blijven voor signalen. De prevalentie van geweld is immers bijzonder hoog. Elk jaar wordt een op de vier Europeanen het slachtoffer van een misdrijf. Uit Belgische cijfers rond huiselijk geweld blijkt dat ongeveer een op de tien mannen en een op de zeven vrouwen het voorafgaande jaar geconfronteerd werd met geweld door een (ex-)partner. Geweld is niet de ander. Het is u en ik.”

Toch hebben we soms de neiging om geweld af te doen als een privézaak. Met die houding wil de EU-campagne Ik hou mijn ogen open komaf maken. “Geweld is een maatschappelijk probleem waar we allemaal een individuele verantwoordelijkheid in hebben. Daarom steunen we deze campagne van de Europese Commissie”, stelt Van de Voorde. “Deze campagne wil het taboe rond geweld doorbreken. Onder ieders vrienden en familie kunnen slachtoffers van geweld zijn. Het is belangrijk om hen te (h)erkennen. Bovendien geeft ze de boodschap dat er hulp is: je kunt met je verhaal gratis en anoniem terecht bij een professionele hulplijn. Naast een luisterend oor bieden we daar informatie en advies: wat gebeurt er als je aangifte doet, wat zijn je rechten, bij welke gespecialiseerde diensten kun je terecht?”

Voor wie met vragen of zorgen zit, heeft Van de Voorde één goede raad: zet de stap. “Laat je vriend, familielid of klasgenoot niet in de kou staan. Bespreek je twijfel in plaats van alles maar blauwblauw te laten.”

Vorig artikel
Volgend artikel