internet
Diversiteit

Internet en tv ontwikkelen zich als mobiele krachtpatsers

18.07.2023
door Heleen Driesen

Internet en tv zijn niet langer gebonden aan kabels. Tegenwoordig bestaan ze ook in handige meeneemversie. Onze nieuwe mobiele behoeften sturen daarop aan. Tegelijk geven slimme plug-and-play-oplossingen een zetje aan de digitale inclusie. 

De homo sapiens is een homo digitalis mobilis geworden. Anno 2023 vinden we het maar normaal om eender waar en wanneer toegang te hebben tot het internet. Op de trein onderweg naar kantoor behandelen we onze eerste werkmails, we regelen on the go tickets voor de komende zomerfestivals of checken online het saldo op onze bankrekening. 

Die mobiele wereld ligt evenwel niet voor iedereen open. Een op de twintig Belgen heeft geen toegang tot breedbandinternet. Op het vlak van gelijke digitale kansen blijft er werk aan de winkel. Ook onze snel veranderende levensstijl is een risicofactor voor digitaal isolement, signaleert Kristien Vercruysse van telecomprovider TADAAM. “Covid heeft de digitalisering van onze samenleving aanzienlijk versneld. Onze manier van werken, leven en leren is uiterst mobiel geworden. Ook in de manier waarop we onze vrije tijd organiseren, willen we graag de grootst mogelijke keuze en flexibiliteit. Die nieuwe context vraagt niet alleen van onszelf bijzondere aanpassingen en vaardigheden. We hebben ook een internet- en tv-oplossing nodig die in staat is om deze levensstijl te volgen.”

Bij een klassieke internet- en tv-aansluiting verloopt de verbinding met de online wereld via een netwerk van kabels, legt Kristien Vercruysse uit. “Vandaag gaan we ervan uit dat die kabels wel tot in iedere huiskamer komen. Dat is echter niet het geval. Over heel België zijn er nog steeds heel wat white spots, die geen aansluiting hebben. Dan gaat het over woningen op afgelegen locaties, waar de kost voor operatoren te groot is om bekabeling aan te leggen, maar ook over mobiele woningen als caravans of woonboten. Die mensen moeten zich vaak nog behelpen met satellieten op het dak of hotspots via hun gsm.” 

Over heel België zijn er nog altijd behoorlijk wat white spots of locaties die geen enkel bereik hebben.

Bijna vier jaar geleden lanceerde TADAAM een breedband internetverbinding die niets meer nodig heeft dan een stopcontact. Verantwoordelijke Kristof Vanhuffel legt uit hoe de oplossing werkt. “Gebruikers ontvangen een modem met SIM-kaart en tv-box. Zodra de modem is aangesloten op het stopcontact zendt die automatisch wifi uit. Als je vervolgens de tv-box in een stopcontact steekt en verbindt met de wifi van de modem, ben je helemaal gesteld. De tv-box fungeert bovendien als een smart-tv. Je kunt er alle gangbare smartphone-apps op installeren en openen, maar dan op groot scherm.” 

Het grote voordeel is volgens Vanhuffel dat er geen technici of bekabeling meer nodig zijn voor de installatie. “Dit type oplossingen biedt een compleet nieuwe ervaring voor de gebruiker. Je neemt je internet en tv letterlijk met je mee. Ben je op vakantie aan de kust of sta je ergens op een parking in de middle of nowhere? Dan nog kun je onbeperkt surfen, streamen of Netflix kijken. Het nieuwe internet kent geen grenzen of limieten. De digitale gebruiker consumeert waar en hoe hij het wil.” 

Providers hebben zich te lang verscholen achter de complexiteit van hun technologieën en platformen, vindt Kristien Vercruysse tot slot. “Dat soort dienstverlening ligt mee aan de basis van digitale ongelijkheid. Maar televisie of internet behoeft geen papierwerk of kleine lettertjes. Het moet voor iedereen toegankelijk zijn, zonder dat een operator restricties oplegt.”

Vorig artikel
Volgend artikel