kmo's
KMO

Van Assche: ‘Investeren in duurzaamheid: een no-brainer voor kmo’s’

27.03.2024
door Fokus Online
kmo's

Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder UNIZO

Iedereen circulair! Dat is de ambitie die we uitdragen naar onze leden, zelfstandigen en kmo’s. Het principe achter circulariteit en duurzaamheid is simpel: reduce, reuse en recycle. Kmo’s zijn bereid om te investeren in duurzaamheid, maar ze botsen nog op barrières en er heerst nog veel onzekerheid.  Aan het beleid om dit weg te werken en de transitie volop te ondersteunen! 

Door de grondstoffen en energie die we nodig hebben zo beperkt mogelijk te houden (reduce), zoveel mogelijk te hergebruiken en afval te beperken (reuse) en ervoor te zorgen dat het afval dat we dan toch veroorzaken een nieuw leven te geven (recycle) kunnen we onze ecologische voetafdruk een pak verminderen. Iedere ondernemer kan maatschappelijk verantwoord ondernemen toepassen en dankzij de ondernemersdrive en zin voor innovatie de overstap maken naar verduurzaming en circulariteit.

De wil hiervoor is groter dan ooit. Uit het recent jaarrapport van de Nationale Bank van België blijkt dat ondernemingen sterk investeren om het energieverbruik te verminderen of klimaatvriendelijker te maken.  De ongeziene prijsstijgingen voor elektriciteit, aardgas en brandstof die we gekend hebben versnelden de energietransitie. De prijzen voor zonnepanelen zijn recent sterk gedaald. Alternatieve, hernieuwbare energiebronnen zijn financieel nu veel interessanter dan voorheen. De terugverdientijd  is korter en men wordt minder afhankelijk van de prijsvolatiliteit van fossiele brandstoffen.

Zeer nuttig en noodzakelijk, maar we moeten ook verder kijken dan isolatie, LED-verlichting, zonnepanelen en warmtepompen. Ondernemers worden vaak nog afgeschrikt door de term circulair ondernemen.  Het lijkt ook een hele opdracht: anders produceren, recycleren, een afvalproduct omvormen tot grondstof…  Een groene transitie is geen ‘walk in the park’. Er zijn nog veel onzekerheden.

Als we ondernemers volop mee op de kar van energietransitie willen krijgen, moeten de investeringen lonen.

Als we ondernemers volop mee op de kar van energietransitie willen krijgen, moeten de investeringen lonen. Investeren in duurzaamheid moet een no-brainer zijn. Toch botsen kmo’s bij nieuwe technologieën nog te vaak op de hoge kosten, vergunningsproblemen of gebrek aan kennis en duidelijkheid. Nu is het aan de beleidsmakers om de barrières weg te halen en de transitie te ondersteunen en te faciliteren.

Hiervoor heeft UNIZO een aantal voorstellen klaar. Ondernemers die een windturbine willen plaatsen, botsen vaak op een jarenlange procedureslag of krijgen geen goedkeuring.  De regelgeving verloopt stroef en over de noodzakelijke decreten wordt niet gestemd. Dat kan beter!

In vergelijking met landen als Nederland, Denemarken en Zweden heeft Vlaanderen een grote achterstand wat betreft de aanleg van warmte- en koudenetten. Werk aan de winkel, dus! En sinds 2022 is het in Vlaanderen en Brussel mogelijk om energie te delen, maar helaas zijn er nog te veel obstakels in de praktijk die dit bemoeilijken. Mijn boodschap: pak die aan!

Het Europese Fit for 55-pakket bevat zeer ambitieuze doelstellingen voor de reductie van broeikasgassen tegen 2030. Om die te halen zal de uitstoot de komende jaren véél sneller moeten verlagen dan in de afgelopen jaren. Onze kmo’s zijn klaar om hun rol hierin op te nemen, mits een duidelijk en rendabel kader.

Vorig artikel
Volgend artikel