netwerk
KMO

Vossen: ‘It takes a network to raise a start-up’

28.06.2023
door Fokus Online
netwerk

Reginald Vossen, CEO van Business Angels Network Flanders

Een nieuwe netwerkpotential zal zich alleen maar geroepen voelen om te connecteren als hij/zij voelt dat de geïnvesteerde tijd nuttig en zinvol zal zijn. Het vertrekpunt van een goede investeringsmatch is wederzijds vertrouwen.

Een netwerk is zuurstof voor jezelf en je business, al is de weg naar een stevig netwerk – net als die naar Rome – niet in één dag gebouwd. BAN Flanders is al bijna 25 jaar expert in het samenbrengen van jonge groeiondernemers met private investeerders (business angels) en dat lijkt de ideale voedingsbodem voor duurzame contacten. Dat bewijst onze dealteller, die afklokt op 470 succesvolle kapitaalrondes en 85.000.000 euro aan geïnvesteerd angel-kapitaal.

We zien onszelf als een facilitator die georganiseerde netwerkactiviteiten op poten zet zodat het netwerk maximaal kan floreren. We zien ook het nut ervan in om een mix van formele en informele momenten te integreren. Ook in ons dagelijkse leven kan de boog niet altijd gespannen staan! En binnen een professionele omgeving moet het ijs al eens gebroken worden. Daar waar mensen zich het comfortabelst voelen, ontstaan de mooiste ontmoetingen. Ook investeren blijft immers een ‘people business’, alleen ligt er daarbij belangrijk risicokapitaal in de weegschaal. 

Bij netwerkactiviteiten speelt er bij de deelnemers vaak heel wat onzekerheid en, erger nog, angst.

Business angels en ondernemers gaan een commitment aan voor meerdere jaren. Je doet dat bedachtzaam en ook wel berekenend, en neemt de tijd om elkaar te leren kennen. Professionele bijstand kan daar een sterke leidraad in zijn. Een neutrale dealbemiddelaar zit voor iedereen die bij BAN Flanders een traject doorloopt in het full service begeleidingspakket. Deze ervaren dealguide gaat met de nodige tools aan de slag om iedereen te horen en samen te brengen. Beide partijen rond één doelstelling brengen vraagt een helikopterview, een gezonde dosis mensenkennis en wat pragmatisme.

Als ik de reflectie maak naar mezelf zit het in mijn natuur om anderen vlot te benaderen. Wij ‘reiken’ graag uit! Vragen staat vrij en diezelfde aanpak voel je binnen ons hele team. We gebruiken niet voor niets de slogan: ‘Matching is in our DNA’. Naar resultaat werken vereist initiatief om stappen te nemen in de richting van anderen. Binnen het Vlaamse ondernemerslandschap zijn zulke contacten en allianties met andere partners key om het economisch klimaat te begunstigen.

Het vraagt wat gezonde lef om jezelf en jouw ideeën te exposeren. Bij netwerkactiviteiten speelt er bij de deelnemers vaak heel wat onzekerheid en, erger nog, angst. Angst voor kapers op de kust die met hun idee aan de haal gaan. Of men wil niet door de mand vallen van bij het eerste contact. BAN Flanders creëert door haar aanpak en haar huishoudelijke regels (inclusief een geheimhoudingsafspraak in het contract dat business angels met ons sluiten) een open en constructieve sfeer waarin eerlijke feedback wordt uitgewisseld, maar steeds positief! Deze veilige omgeving helpt om uit je comfortzone te stappen en aan tafel te gaan. Goede afspraken maken immers nog steeds de beste vrienden. Authenticiteit en integriteit primeren en beide kun je niet faken.

Vorig artikel
Volgend artikel