ondernemer
Fokus Podcast

Ondernemer met ambitie: begeleiding van A tot Z in jouw groeiproces

30.06.2023
door Amaryllis De Bast

In deze aflevering zoomen we in op kmo’s (kleine of middelgrote onderneming), want dat zijn er wel wat in België. Onmisbaar als ze zijn voor onze economie, wakkeren we hun groei dan ook heel graag aan. 

Natuurlijk geraak je niet zomaar aan die ‘next level’: in hun groeifase botsen kmo’s op heel wat obstakels. Uitdagingen waar ze soms niet de juiste vaardigheden en al helemaal niet voldoende tijd voor hebben. De gouden raad voor kmo’s met groeiambities is dan ook: laat je ondersteunen door experten. 

Groei doet pijn

Hoe groei je als kmo? Als we het Amerikaanse model volgen is geen groei groot genoeg, maar de gemiddelde Vlaming is niet zo voorwaarts. “De Vlaamse bescheidenheid omarm ik volledig, zolang het ons niet in de weg staat als ondernemer om ook te durven uitblinken en te verwoorden waar we goed in zijn”, vertelt Marleen Logghe, co-founder en CEO van TwInSight. Groei betekent jezelf tegenkomen, gaat ook CEO van iAssist Marion Sterckx akkoord. “Je moet naar jezelf durven kijken in de spiegel. We vertoeven ons in een aangename comfortzone, maar om te groeien moet je daaruit komen. Groeien doet pijn, punt.” Ze benadrukt dat die pijn niet lang duurt, maar wel noodzakelijk is.

Naast een goed strategisch plan heb je ook de juiste mindset nodig om die groei te bereiken, legt Logghe uit. “Hoe sta je er zelf tegenover, welke houding heb je? Wat wij graag promoten is reflective practitioning, waarbij je een duidelijk doel voor ogen hebt. Je gaat er volop voor, maar je stuurt onderweg bij: wat werkt er wel en wat niet.”

Extern kapitaal

Je kunt willen wat je wilt en durven wat je durft, maar aan de financiële vereisten moet worden voldaan. Dat is niet gemakkelijk vanwege de recente crisissen, zoals de coronapandemie, de oorlog in Oekraïne en problemen in de supplychain. Oprichter van Financial Tree for Companies Jonathan Thelen geeft een woordje uitleg. “Banken zijn veel meer gereguleerd in Europa waardoor zij ook minder krediet verschaffen, wat duwt naar een context zoals die van Nederland of het Verenigd Koninkrijk waarbij er combinaties zijn van financieringspartijen, maar dat is nieuw voor ons.” Financiële middelen worden steeds minder gezocht bij banken, en wel bij extern kapitaal. De bank was vroeger dé partij om hulp te vragen, nu is het een partij.

Multifocus

De doorsnee ondernemer van vandaag draagt meerdere petjes tegelijkertijd: hij is zowel boekhouder als marketeer, en productspecialist er ook nog eens bij. Bepaalde ondernemers laten zich daardoor meenemen in een verhaal, wat achteraf niet de goede keuze bleek te zijn. Zo zijn ze terug bij af en hebben ze schrik om opnieuw de sprong te wagen, vertelt  Giuliano Guarraci, sales manager business development bij bpost. “Doe waar je goed in bent en besteed al de rest uit aan andere experten die je hierbij kunnen helpen. Schoenmaker blijf bij je leest, is hier zeker van toepassing.”

Geïnteresseerd? Beluister dan de volledige 19de aflevering van Fokus Podcast op ons Spotify– of YouTube– kanaal, want er komt nog véél meer aan bod.

Vorig artikel
Volgend artikel