industriële revolutie
Fokus Podcast

De vierde industriële revolutie door de ogen van vier innovators

31.01.2024
door Amaryllis De Bast

De vierde industriële revolutie heeft een gigantische impact en is vooral bepalend voor de toekomst van de maakindustrie en economie. Dit komt door het groeiende gebruik van robots en andere geautomatiseerde toepassingen in fabrieken en productieomgevingen.

Wat met België?

Hoewel alles dat te maken heeft met industrie 4.0 en smart factories erg futuristisch klinkt, is het al een realiteit in heel wat productieomgevingen. Dat doet de vraag rijzen: waar staan we globaal in de evolutie in België? “We zijn niet het grootste land als het aankomt op de bouw van machines, maar we zitten wel goed. Er zijn natuurlijk grote bedrijven die meer en meer beginnen te standaardiseren en nadenken over flexibele productiemethodes waarbij je meerdere producten op een productielijn fabriceert. Voor kleinere kmo’s is dat echter niet zo gemakkelijk, vanwege de kostprijs en infrastructurele verandering die automatisering met zich meebrengt”, vertelt Patrick Gielis, general manager bij Beckhoff Automation Belgium.

De adoptie gaat dus sneller, en veel sectoren zijn actief en bewust bezig met automatisering. Maar het is niet voor iedereen even eenvoudig, zegt ook Bart Dhaene, CEO van Vytech. “Er is een tendens waarbij werknemers die instromen in de sector sneller neigen naar het actief gebruiken van beschikbare technologie, terwijl de mensen die al langer in de sector meedraaien daar minder gretig op zijn. Mijn bezorgdheid is het ontstaan vanuit een kloof, waarbij er een tekort komt aan mensen die de mechanische vaardigheden bezitten.” Om dit te voorkomen is het volgens Dhaene belangrijk dit voldoende media-aandacht te geven. Bedrijven die stilstaan zullen op een bepaald moment niet anders kunnen dan de transitie in gang te zetten, maar dan ben je eigenlijk te laat. Het is dus belangrijk dat je als bedrijf tijdig mee evolueert.

De noodzaak van automatisering

Wetende dat slimme technologie en automatisering in feite noodzakelijk zijn voor onze toekomst, luidt de vraag: zijn we ons als maatschappij voldoende bewust van die noodzaak? Frank Valkenborgh, engineering manager bij IPTE, vertelt: “Zonder automatisering is de automotive-industrie niet langer denkbaar. Je vindt geen mensen meer om die operationele taken uit te voeren, en dan nog is het realiseren van nieuwe producten zonder het gebruik van automatisering niet haalbaar. Toch niet zonder in te boeten aan kwaliteit en juistheid van de producten”.

Leeft het besef van de noodzaak überhaupt? Er is immers een grote terughoudendheid. “Dat besef is er zeker bij jongeren”, benadrukt Nick Verboven, docent industriële automatisering aan AP Hogeschool. “Toch vind ik het belangrijk om terug te gaan naar de basis, en dat we de nieuwe generatie nog steeds de basistechnieken aanleren zodat ze weten hoe machines in elkaar steken.” Het gebruik van robots en automatisering betekent niet dat alle menselijke kennis vergeten mag worden, klinkt het.

Wil je meer weten over industrie 4.0, de plaats van de overheid in dit verhaal, en hoe de klimaatuitdaging als trigger fungeert? Luister dan zeker naar de volledige aflevering op ons Spotify– of YouTube-kanaal, want dit is slechts een glimp van het uitgebreid scala aan onderwerpen dat aan bod komt.

Vorig artikel
Volgend artikel