sollicitanten
HR

Digitaal comfort is voor werkzoekenden het allerbelangrijkst

02.11.2022
door Sophie Pycke

Een cv versturen via WhatsApp of een sollicitatiegesprek voeren via Teams: solliciteren wordt steeds digitaler. Zowel werkzoekende als werkgever koopt er tijd mee, maar het kan ook leiden tot minder aangename neveneffecten, zoals ghosting. 

In een arbeidsmarkt waar de werkzoekende het voor het zeggen heeft, moet solliciteren steeds makkelijker, sneller en dus ook digitaler verlopen. We scrollen tussen vacatures in de slaapkamer, in de wachtzaal van de dokter of zelfs op het werk: digitale laagdrempeligheid is een must tijdens het sollicitatieproces. Registratiepagina’s doorlopen om een cv op te laden of bellen om een afspraak te maken? Kans is groot dat sollicitanten afhaken.

Een mail van een uitzendkantoor? Voor gen Z is het niet meer dan een verouderd communicatiemiddel dat liefst zo snel mogelijk vervangen wordt door een whatsappje. “Hoewel 72,8 procent van de sollicitaties nog steeds via een computer verloopt, zien we een stijgende trend in het aantal sollicitaties via de smartphone”, vertelt Jeroen Diels, regionaal managing director bij rekruteringsbureau Robert Half. “In 2019 ging het om 22,23 procent, maar in 2021 verliep bijna 40 procent van de sollicitaties al via de smartphone en/of tablet. Leeftijd speelt trouwens geen rol in die digitaliseringstrend. Iemand die net op de arbeidsmarkt komt, kreeg tijdens de pandemie veel online colleges, maar een senior die videobelt met de kleinkinderen is net zo handig met de smartphone. Werkgevers moeten er dus voor zorgen dat vacatures zich mooi laten vertalen naar alle schermen”, merkt Diels op. 

Een cv versturen we graag via het kleine scherm, maar ook sollicitatiegesprekken verlopen meer en meer via de smartphone. “Een overblijfsel van de pandemie, maar ook een gevolg van de war for talent. De werknemers zijn aan zet en bepalen het tempo”, schetst Diels. “Solliciteren doen ze vaak tussendoor, zoals tijdens de lunchpauze of in de auto. Omdat een online verkennend gesprek weinig tijd inneemt, geven sollicitanten daar de voorkeur aan. Uiteraard kun je als recruiter of werkgever minder goed de lichaamstaal van de kandidaat inschatten, maar je ziet wel in hoeverre iemand moeite doet om zo’n call gestructureerd en professioneel te laten verlopen. Als iemand scheefgezakt voor het scherm zit, is dat niet altijd het beste teken.” 

Ghosting is een trend. Kandidaten verdwijnen plots van de radar.

Een mogelijk negatief gevolg van die online trend is ghosting. “Sollicitanten die al vrij gevorderd zijn, mogelijk zelfs al een voorstel kregen, verdwijnen dan plots van de radar. Voor werkgevers is het een frustrerende trend. Slim is het evenmin. De hoogconjunctuur zal niet blijven aanhouden en als je volgend jaar dan toch nog eens solliciteert bij hetzelfde bedrijf, kan dat tekort aan elementaire beleefdheid wel eens in je gezicht ontploffen.”

Opvallend experiment, zes jaar geleden: het Limburgse uitzendbureau Itzu Jobs implementeerde een chatbot die solliciteren via de website en de socialemediakanalen moest versnellen en vereenvoudigen. “Die chatbot hebben we ondertussen uitgeschakeld. Dat systeem is goed voor gestandaardiseerde eerstelijnsvragen, maar zodra je dat punt voorbij bent, merk je altijd dat je met een robot communiceert”, vertelt COO Toby Wauters. “Het werkt perfect als je ja-neevragen moet beantwoorden of je adres en rijksregisternummer moet invullen. Maar de kern van een sollicitatieproces is net heel persoonlijk. De digitalisering zet zich door, maar het menselijke contact blijft primeren, zeker met de huidige krapte op de arbeidsmarkt.”

Klant is koning, dus alle zeilen worden bijgezet om die klant zo snel mogelijk te bereiken. “Vooral jongeren bereik je pas echt als je hun taal spreekt. Onze marketingafdeling werkt samen met de universiteit van Hasselt om uit te zoeken hoe verschillende leeftijdsgroepen het liefst worden aangesproken”, schetst Wauters. “We rekruteren bovendien meer dan vroeger via sociale media, dus we maken filmpjes en testimonials voor Instagram en TikTok. De laatste twee jaar zagen we de instroom van sollicitanten via Facebook dan weer drastisch verminderen. Als uitzendbureau moet je continu inspelen op die online trends.”

Vorig artikel
Volgend artikel