NFT
Finance

NFT, het geld van de toekomst?

12.05.2021
door Victor Peeters

Digitale valuta’s zijn booming. De bitcoin is ongetwijfeld de populairste in zijn soort, maar de laatste variant die het rijtje vervoegt zijn de zogenaamde non-fungible tokens (NFT). Tot voor kort waren NFT’s nog relatief onbekend voor het grote publiek, maar daar is recent verandering in gekomen.

Op 11 maart jongstleden verkocht de bekende galerie en veilinghuis Christie’s een NFT van Everyday: The First 5000 Days, het digitale kunstwerk van de Amerikaanse kunstenaar Mike Winkelmann, ook wel bekend als Beeple. De digitale collage, bestaande uit 5000 afbeeldingen, ging over de toonbank voor een recordbedrag van 69 miljoen. Sindsdien ging de bal zwaar aan het rollen voor NFT’s. Maar wat is een non-fungible token nu precies?

Wat is een NFT?

NFT’s breiden in principe het begrip van schaarste binnen de onlinewereld verder uit. Voor hun komst was de kost voor het kopiëren van een digitaal object zo goed als onbestaande, maar daar werd nu dus verandering in gebracht. Aan de hand van blockchaintechnologie worden NFT’s gelinkt met een digitaal object. Via deze technologie is het dan mogelijk (kostbare) digitale verzamelobjecten te kopen en verkopen. Een bekend voorbeeld is de eerst geposte tweet van de CEO van Twitter, Jack Dorsey, die werd verkocht voor 3.8 miljoen.

‘Non-fungible’ wil zeggen dat het niet mogelijk is om verschillende tokens op gelijke voet met elkaar te zetten. Elke NFT fungeert als authenticiteitsbewijs voor het digitale object waaraan het gelinkt is. Het toont dus aan wie de eigenaar is van een digitaal object. Het kan gaan over een digitaal kunstwerk – zoals het werk van Beeple –, een audiobestand, een opname van een NBA-wedstrijd…

Van subjectieve waarde

Een nieuwe digitale valuta dus. Maar waarom zou je een NFT opteren en bijvoorbeeld niet kiezen voor de populaire bitcoin? Wat is precies het verschil tussen de twee? “Bitcoins kun je gelijkschakelen aan elkaar en NFT’s dus niet, dat is het grootste verschil”, zegt Jean-Luc Verhelst, auteur van het boek Bitcoin, the Blockchain and Beyond, spreker, trainer en adviseur rond blockchain en crypto-activa. “NFT’s kunnen dat niet omdat ieder token uniek is en gekoppeld is aan een specifiek digitaal object. Een tweede onderscheid is dat het waardeconcept bij een NFT veel vager is dan bij bitcoin. De waardebepaling ervan is helemaal subjectief. Net zoals bij een schilderij hangt het af van de eigen voorkeur, wat men dus wel of niet mooi vindt.”

Om die reden zijn vooral artiesten of kunstenaars momenteel de grote spelers binnen dit domein. NFT is de laatste maanden een ware hype geworden. Het bereikt ondertussen een eerder breed publiek en circuleert niet langer enkel onder de geeks. “Misschien kunnen we in de toekomst bijvoorbeeld zelfs volledig digitale musea bezoeken waar er crypto art te bezichtigen valt.”

De waarde van een NFT wordt subjectief vastgesteld: net zoals bij een schilderij hangt het af van de eigen voorkeur, wat men dus wel of niet mooi vindt.

Jean-Luc Verhelst

Verdiepen in de NFT

Bij NFT is er zowel een high risk als high reward mogelijk. Maar het vereist wel enige kennis voor je er mee aan de slag kunt, waarschuwt Verhelst. “Ik raad NFT niet meer aan dan iets anders, maar waarom zou je je er ook niet in proberen verdiepen? Het is niet iets dat men helemaal vat door er één uur mee bezig te zijn. Mensen die er interesse in tonen, raad ik aan om klein te beginnen. Zo speel je niet van de ene dag op de andere een groot bedrag kwijt.”

Niet dat je noodzakelijk levensgroot financieel gevaar loopt als je de NFT-toer opgaat. Al moet je er altijd bedachtzaam mee omgaan, zoals je dat met ieder soort valuta zou doen. “Ik ben niet op de hoogte van alle mogelijke gevaren omtrent NFT – er zullen wel een aantal valkuilen zijn – maar de blockchainplatformen waarop die NFT’s verhandeld worden werken alvast goed genoeg”, stelt de auteur vast. “Wel moet je momenteel rekening houden met de transactiekosten die redelijk hoog zijn, ze kunnen al snel oplopen tot een tientallen euro’s.”

De meeste handelsplatformen rekenen gebruikers een transactiekost aan voor het verwerken en valideren van een transactie op de blockchain, en soms ook een extra kost voor het verkopen en kopen van een NFT.

Meer NFT in de toekomst?

“Je moet daarnaast ook weten dat, hoewel de NFT telkens uniek is, dit niet noodzakelijk wil zeggen dat de ervaring of schoonheid die men ervaart bij een bepaald digitaal kunstwerk ook volledig uniek is. Hoewel het niet mogelijk is om online exact hetzelfde digitale kunstwerk terug te vinden, is het wel denkbaar dat er een kopie op basis van een foto ervan terug te vinden valt. Daardoor kun je jezelf de vraag stellen of de ervaring nog wel zo uniek is, dan wel de kost waard is.”

Met het oog op de toekomst ziet het er wel naar uit dat de NFT zal verder zal boomen, concludeert Jean-Luc Verhelst. “Vandaag is het kunst, maar in de toekomst zullen er meer toepassingen de wereld van de NFT binnentreden. Bijvoorbeeld de huizenmarkt of de kledingindustrie. Denk bijvoorbeeld aan Nike, dat via NFT een limited edition-sneaker zou uitbrengen omdat, aan de hand van de gekoppelde NFT, er een bewijs is dat de sneaker geen kopie maar een zeldzaam object is.” Daarbovenop is het geen geheim dat corona ervoor zorgde dat de maatschappij razendsnel verder digitaliseerde, en daar zullen deze NFT’s zeker nog een grote rol in spelen.

Vorig artikel
Volgend artikel