cryptocurrencies
IT

Curieuze cryptocurrencies

29.10.2019
door Maxene Willems

Het elektronisch cashsysteem Bitcoin dat de markt veroverde in 2009, is inmiddels over de piek van zijn hype heen. Er circuleren echter enorm veel soorten cryptocurrencies. Geen tips over in welke munt je best investeert, maar een overzicht van de vreemdste cryptocurrencies die je kunt gebruiken.

1.   Coinye

Coinye, eerder bekend als Coinye West, is een inmiddels opgedoekte cryptomunt geïnspireerd op de Amerikaanse rapper Kanye West. Begin januari 2014 zag deze munt het leven, maar na louter een week werd het de kiem in gesmoord door… Ja, Kanye zelf. Kanye wil graag serieus genomen worden als artiest en kan er niet mee lachen als zijn naam door het slijk wordt gehaald. De oprichters van de munt probeerden tevergeefs Coinye te hernoemen naar ‘a half-man-half-fish hybrid’, een verwijzing naar een spottende South Park aflevering over West. De ontwikkelaars hadden geen zin in een rechtszaak met een man die volgens Forbes een geschatte nettowaarde van 240 miljoen dollar heeft. Op hun website salueerden de makers: ‘Coinye is dead. You win, Kanye.’

2.   DeepOnion

Deze munt vereenzelvigt zich met het beheren van je eigen privacy. De gelaagde munt garandeert totale onvindbaarheid via het Tornetwerk. Tor is een browser die je kunt gebruiken, zonder een spoor achter te laten. Het zogenaamde ui-principe van Tor en Deep Onion houdt in dat je het verkeer door meerdere servers laat lopen en de tussenstappen versleutelt. Zo blijft je webidentiteit geheim en kun je niet-traceerbare transacties uitvoeren zonder zorgen.

 

3.   Dogecoin

Dogecoin is crypto met een hoog aaibaarheidsgehalte; hij heeft de ‘Doge’ internetmeme als mascotte. Zelf identificeren de makers hun munt als een leuke, vriendelijke internetmunt met een kleurrijke community. Naast standaard cryptopraktijken, zoals poker of porno, is Dogecoin is al meermaals ingezet voor goede doelen. Zo is er een waterput gebouwd in Kenia met de actie Doge4Water. Daarnaast is er een inzamelingsactie gehouden om het Jamaicaanse bobsleeteam naar de Olympische Spelen van Sochi te sturen. Who’s a good boy??

 

4.   CryptoKitties

Eigenlijk zijn de CryptoKitties niet een munt zoals Bitcoin, maar is het een blockchainspel. Met de slogan ‘The future is meow’, zijn de oprichters ervan overtuigd dat blockchain de toekomst is, en de Cryptokitties een manier zijn om deze toekomst benaderbaar te maken. De katten zijn uniek en het zijn niet-omwisselbare tokens. Deze non-fungible of niet-omwisselbare tokens zijn een vorm van crypto, die gebruikt worden om een digitale schaarste te maken. Ze zijn voornamelijk verzamelobjecten of toegepast in een spel dus, zoals CryptoKitties. Hier kun je katjes verzamelen, fokken en zeldzame kattibruten ontsluiten. Crypto zonder de cryptische binaire issues, maar een fleurige game dus.

 

5.   Cthulhu

Katten en honden zijn dan misschien niet zo gewoon blockchainlandschap, maar een kwaadaardig octopus/draakmonster? Dat gaat nog een stapje verder. Cthulhu is een monster, in het leven geroepen door horrorauteur HP Lovecraft. De munten worden geen e-coins genoemd, maar offerings. Je doet mee aan een ritueel offer aan Cthulhu, een vreselijk wezen, de oorzaak van een constante onderbewuste angst van de mens. Een monster dat ooit zal terugkeren en aanbeden wordt. Durf jij te investeren?

6.   FUNK

Geen dieren of monsters, maar muziek is wat de Cypherphunks aanzette tot hun FUNK munt. Zij zijn een netwerk van muzikanten die de FUNK gebruiken om samen muziek te maken. Door te musiceren voor deze collectieve internetband en de muziek te delen, wordt het netwerk groter en de vraag naar de munt bijgevolg ook. Je kunt FUNK ook omwisselen naar andere cryptomunten zoals Bitcoin. In de toekomst is het de bedoeling dat je met de FUNK ook kunt investeren in bijvoorbeeld instrumenten. Zo willen de Cypherphunks muzikanten faciliteren om muziek te maken over de hele wereld, het is één groot muzikaal experiment om mensen samen te brengen.

 

7.   Useless Ethereum Token

Deze munt is een beetje anders, hij is namelijk… waardeloos. De ‘belofte’ van de Useless Ethereal Token (UET) is dat je een willekeurige persoon op het internet geld geeft en die persoon daar dan iets mee koopt. De maker roept ook expliciet op om de tokens niet te kopen. UET is gestart door een ICO, of initial coin offering. ICO is een fundraiser voor het opstarten van een nieuwe cryptomunt. Een mooie boodschap: je kunt zeker niets verliezen na de ICO, want de UET is in de eerste plaats gewoonweg niets waard.

8.   FUCK Token

Een andere metamunt is niet, de FUNK, maar de Finally Usable Crypto Karma, of FUCK Token. De makers ervan weerspiegelen de wereld als een plek die geteisterd wordt door het gebrek om een FUCK te geven. Een nog groter probleem is dat er geen waarde bepaald is voor de hoeveelheid van één FUCK. Je kunt de FUCK Token gebruiken om mensen te ‘tippen’ op sociale media. Je kunt ze dus deze munt geven als je vindt dat ze waardevol te zeggen hebben. Het is mogelijk je waardering te tonen door een FUCK of twee te geven. Als een post niet FUCKwaardig is, dan geef je simpelweg geen FUCK.

Vorig artikel
Volgend artikel