beleggen
Finance

Beleggen voor beginners

01.12.2021
door Frederic Petitjean

Het idee om hun geld te beleggen, schrikt veel mensen af, omdat ze niet goed weten hoe ze er aan moeten beginnen. Of wat ze er van mogen verwachten. Of hoe ze praktisch te werk moeten gaan. Met enkele eenvoudige vuistregels kom je nochtans al een heel eind. Wij sommen ze graag op. 

1. Stel realistische doelstellingen op

We vellen geen oordeel over deze ambitie zelf, maar voor wie in geen tijd schatrijk wil worden, is beleggen misschien niet de allerbeste optie. Natuurlijk gebeurt het dat sommige aandelen op de beurs in enkele maanden, weken of zelfs dagen verdubbelen in waarde, maar je zal snel merken dat héél lastig wordt  om die witte raven er systematisch uit te halen. Het gemiddelde jaarrendement op de Amerikaanse beurs schommelde de laatste honderd jaar rond de 10 procent. Met aftrek van de inflatie, kom je op ongeveer 7 procent. Desondanks is zelfs die 10 procent een uitzondering. Tussen 1926 en 2020 viel het percentage slechts acht keer tussen de 8 à 12 procent. De andere jaren was het ofwel een stuk hoger of een pak lager.

2. Wees geduldig

Uit het voorgaande kon je al opmaken: snel rijk worden op de beurs is niet iedereen gegeven. Dat wil niet zeggen dat je er geen geld kunt verdienen. Maar dan moet je wel geduld aan de dag kunnen leggen en er vrede mee hebben dat aandelen niet alleen stijgen, maar ook stevig kunnen dalen. Hou daarom een lange “beleggingshorizon” aan, dat wil zeggen dat je best belegt met geld dat je jarenlang kunt missen. Op lange termijn immers, staat het zo goed als vast dat je op de beurs een positief rendement zult halen. Ook al heb je verschillende jaren gehad waarin je beleggingen minder waard werden. Beleg je op korte termijn, is de kans een stuk groter dat je op het verkeerde moment instapt en te weinig tijd hebt om je verlies weer op te halen. 

3. Spreid het risico

Een oude wijsheid zegt: leg niet al je eieren in dezelfde mand. Dit gaat zeker ook op de beurs op. Als je je volledige hebben en houden in een bepaald aandeel stopt, ben je niet aan het beleggen, maar aan het gokken. Natuurlijk is het feest als dat aandeel flink omhoog gaat. Maar wat als het daalt? Dan ben je meteen een heel stuk van je vermogen kwijt. Een belegger spreidt zijn risico’s: over verschillende bedrijven, in verschillende sectoren, in verschillende munten en in verschillende werelddelen. Heb je geen zin om daar zelf je hoofd over te breken? Stop je geld dan in een beleggingsfonds: op die manier wordt je kapitaal sowieso over heel wat aandelen (en eventueel obligaties) gespreid. 

beleggen

4. Ieder belegt naar zijn eigen mogelijkheden

Hoeveel geld moet je beleggen om het de moeite waard te maken? Dat hangt natuurlijk af van je persoonlijke situatie en hoeveel je kunt missen, maar omdat de rente op spaarrekeningen tegenwoordig zelfs niet volstaat om de inflatie te dekken, hoef je echt geen miljonair te zijn om je voordeel te doen met beleggen. Weet wel dat er aan beleggen vaak kosten verbonden zijn, zeker bij een beleggingsfonds: instapkosten, beheerkosten en eventueel uitstapkosten. Als je maar, pakweg, 500 euro hebt te beleggen, zal het sop dus al snel de kool niet meer waard zijn. Wat absoluut interessant is, is een beleggingsplan: daarbij stort je elke maand een bepaald bedrag op je beleggingsrekening en dat kan bij veel banken al vanaf 25 euro. Op die manier spreid je je beleggingen ook in de tijd. 

5. Volg je beleggersprofiel 

Als je gaat beleggen via een bank is deze verplicht om voor jou een “beleggersprofiel” op te stellen. Zo’n profiel bepaalt jouw risico-appetijt, welk soort belegger je bent en wat je behoeften zijn. Op die manier kan de bank je enkel die beleggingen voorstellen die voor jou geschikt zijn. Als je zelf belegt, kan je zo’n beoordeling ook zelf opstellen aan de hand van enkele, gericht vragen. Wat zijn je beleggingsdoelstellingen? Welke risico’s ben je bereid te nemen? Welk rendement heb je voor ogen? Hoe lang wil je je geld belegd houden? Kan je je geld lange tijd missen of plan je nog een grote aankoop? Ook je kennis en ervaring spelen mee: voor iemand die zijn eerste stapjes op de beurs zet, is het allicht geen goed idee om meteen met bijvoorbeeld opties te gaan werken. 

6. Stop nooit met leren

Het is uiteraard volstrekt eerbaar om je geld gewoon in een beleggingsfonds te stoppen en er dan jarenlang niet naar om te kijken. Qua rendement is dat vaak zelfs een minstens even goede strategie dan voortdurend aandelen te kopen en te verkopen. Toch heeft heel actief met je beleggingen bezig zijn ook zo zijn voordelen: koersen volgen vaak het wereldnieuws, dus je wordt gedwongen de actualiteit te volgen. Je leert ook veel over het bedrijfsleven en de economie. En ook op de beurs zelf zijn er oneindig veel mogelijkheden om je geld te beleggen: aandelen natuurlijk, maar ook trackers, holdings, warrants, put-opties, call-opties, futures, turbo’s, CFD’s,…en ga zo maar door. De beurs is dus ook een zeer boeiende wereld die voor veel mensen een soort hobby is geworden. 

Vorig artikel
Volgend artikel