Interview door Hannes Dedeurwaerder

Marnix Galle: “Wij willen koploper zijn in ecologische vastgoedrealisaties”

Dat vastgoed- en infrastructuurwerken in ons land een uitdaging vormen, wordt perfect geïllustreerd door het uitzicht dat Marnix Galle vanuit zijn bureau heeft: het Brusselse Justitiepaleis dat al decennia in de steigers staat. Maar het is net die uitdaging die de sterke man achter Immobel en Afflin zo aantrekt.

Vastgoed zit Marnix Galle in het bloed: na een korte periode als consultant bij Cegos werd hij in 1992 CEO van All Build. In 2001 richtte hij de vennootschap Allfin op, om in 2014 een participatie van 29 procent te nemen in de beursgenoteerde vastgoedontwikkelaar Immobel. Sinds 2016 zijn de twee bedrijven gefuseerd, met Galle als CEO en voorzitter van de Raad van Bestuur. De laatste vijf jaar bouwde het bedrijf 400.000 vierkante meter aan headquarters en heeft het een investeringskapitaal van 500 miljoen euro.

“Wij zijn vandaag actief in zes landen, meer en meer met focus op de West-Europese markt. Die is enorm concurrentieel, maar biedt ook enorme opportuniteiten. Zowel op vlak van vastgoed, talent, management als investeringen. Het grappige is overigens: wij zijn dan wel internationaal actief, maar het is nog altijd de inwoner van pakweg Zwevegem of Waver die beslist waar ons aandeel staat. Omdat mensen op gebied van investeringen altijd heel lokaal blijven denken.” 

Zijn er grote verschillen tussen die landen onderling?

“Het valt op dat in België iedereen aan immobiliën doet (lacht). Iedereen heeft in zijn familie wel een nonkel of neef waarvan ze niet wisten wat ermee aan te vangen, waarop ze die dan maar in het vastgoed hebben gestoken (lacht). Nee, de echte reden is vooral dat de leningen in ons land zowat de goedkoopste in Europa zijn en bovendien heel gemakkelijk te verkrijgen. Vastgoed blijft bovendien een goede investering in België, zeker met de lage rente en inflatie die verhoogt. Dat heeft mede als gevolg dat de huur heel snel stijgt, wat voor de verhuurder uiteraard interessant is, gesteld dat zijn huurders dat kunnen blijven betalen natuurlijk. Het is ook gewoon een mooie opportuniteit voor de gewone man. Waar moet die anders met zijn geld naartoe?” legt Marnix Galle uit.

Vastgoed is wel erg duur geworden. Door de stijgende vastgoedprijzen lenen de Belgen vandaag een recordbedrag van 50 miljard euro voor de aankoop van een woning.

“Ja, maar je hebt er wel nog altijd een rendement twee tot vier en in zeldzame gevallen vijf procent op. Bovendien gaat het om iets stenen, iets concreets dat alleen maar waardevoller wordt. Dit zal nu misschien wat vreemd klinken uit mijn mond, maar eigenlijk ben ik tegen die steeds sneller stijgende prijzen. Ik hou van waarde die gestaag omhooggaat. Want anders wordt het risico voor de verhuurder alleen maar groter dat zijn huurders de huur niet meer kunnen betalen, terwijl die net instaan voor het rendement van zijn investering. Waar we, zeker in de westerse wereld, over moeten waken is dat vastgoed betaalbaar blijft – zowel wat kopen als huren betreft.”

“Kijk, over de nichemarkten maak ik me geen zorgen – we hebben laatst nog in vijf à zes weken tijd 65 appartementen aan het De Brouckèreplein in Brussel verkocht. Het gaat me om de leraar, de verpleegster, de politieagent … Ook die hebben recht op een betaalbare woning in de stad.” vertelt Marnix Galle.

Vastgoed blijft een goede investering in België, zeker met de lage rente en inflatie die verhoogt.

Dat klinkt mooi, maar hoe realiseert u zoiets?

“Door meer woningen te voorzien. Dat is een absolute noodzaak, ook al omdat er vandaag veel meer echtscheidingen zijn en er dus meer en meer huurappartementen nodig zijn voor die alleenstaanden. Die moeten zich dat kunnen blijven veroorloven. Het probleem dat in heel Europa een conservatieve reflex bestaat om minder te bouwen. Dat komt door het zogenaamde nimby-effect: not in my backyard. Stel, u koopt een woning met een tuin en terras, waar u uiteraard graag van geniet. Dat zult u automatisch de reflex hebben om dat maximaal te beschermen. Dus als er opeens plannen komen voor een hoogbouw met appartementen waar up op moet kijken, zult u wellicht protesteren.”

“Als burger kunt u probleemloos naar de Raad van State stappen en elk project voor tien jaar stilleggen. Dat is de macht die u als individu hebt. En zo blijven enorm veel van onze projecten in België en bij uitbreiding Frankrijk steken. Dat is zo frustrerend, je zou er je voor de kop door schieten. Het probleem is vooral dat het aanbod stropt op die manier stropt, en dat is een enorm democratisch gevaar. Minder auto’s in de stad, energetisch bouwen, tot uw grote verbazing misschien de bouwstop: ik ben daar allemaal voor, maar laat ons toch vooral het sociale aspect niet uit het oog verliezen. En daarmee bedoel ik betaalbaar wonen voor iedereen. Dus moet het aanbod omhoog. It’s as simple as that.” zegt Marnix Galle.

Ironisch genoeg speelt dat allemaal in de kaart van de investeerder.

“Klopt, die heeft voor zijn goed wellicht vijf of meer kandidaten. Die zit helemaal goed. Zeker omdat vastgoed alleen maar belangijker zal worden. Als eigendom én als dienst. Real estate as a service: co-living, co-working, verlichting die je niet aankoopt maar als dienst wordt geleverd …”

U bent sinds juli 2020 Europees voorzitter van het Urban Land Institute. Wat doet die organisatie precies?

“Dat is de grootste vastgoeddenktank ter wereld, goed voor 50.000 leden. Daarbinnen denken we na over de toekomst van vastgoed. Betaalbaar wonen, energiebesparende maatregelen, recyclage van materialen, enzovoort. Allemaal zaken die ik ook kan meenemen naar Immobel.” legt Marnix Galle uit.

Marnix Galle

Aan het de Brouckèreplein realiseren jullie 152.000 vierkante meter nieuw en CO2-neutraal vastgoed, met geothermische energie, groendaken, regenwaterrecuperatie, zonnepanelen … Is duurzaam bouwen die toekomst?

“Wij willen koploper zijn in ecologische realisaties, maar zonder ooit het sociale aspect uit het oog te verliezen. We proberen daar een goed evenwicht in te vinden. Maar ecologisch bouwen wordt meer en meer de enige manier om te bouwen. Zeker waar het grote infrastructuren als kantoorgebouwen betreft: niet opgeleverde gebouwen moeten ecologisch zijn.” zegt Marnix Galle.

U bent de huurder van het Kasteel van Stuyvenberg, tot haar overlijden de woning van koningin Fabiola. Hoe bevalt het u daar, zo vlak bij het Paleis van Laken?

“We zijn daar vrij toevallig opgekomen. Als we daarvoor in Brussel verbleven, was dat in een appartement aan het kanaal. Niet ideaal, vooral door het gebrek aan groen. Bovendien moest mijn vrouw (zie kader, red.) Brussel door moet om naar haar bedrijven in West-Vlaanderen te gaan. Toen we vernamen dat het kasteel al jarenlang te huur stond, hebben we toegehapt. Ik ben dus inderdaad een huurder (lacht). Een goede huurder bovendien, die het hele goed gerenoveerd heeft.”

Tot slot: wat trekt u toch zo aan in vastgoed, dat u er al zolang mee bezig bent?

“Dat vind ik een heel goeie vraag, omdat niemand mij die ooit al gesteld heeft (lacht). Daar zal ik eens diep over nadenken (voegt de daad bij het woord, red.). Het is begonnen uit puur mercantiele noodzaak: de kans deed zich voor en ik kon iets bijleren. Bovendien boeide vastgoed en architectuur mij. Het kwam ook op een fase in mijn leven waarin ik een en ander bereikt had, de nodige prikkels ontbraken en ik me afvroeg: wat nu? What’s the next step? Dus eigenlijk is Immobel ontstaan uit verveling (lacht). Maar: het is dus nooit mijn bedoeling geweest om rijk te worden, een voetbalploeg te kunnen kopen of een wielrennersploeg te sponsoren. Dat kan me allemaal geen fluit schelen.” vertelt Marnix Galle.

01.12.2021
door Hannes Dedeurwaerder
Vorig artikel
Volgend artikel