supermarkten
HR

De nachtploeg houdt het licht aan in de supermarkt

23.06.2021
door Fokus Online

Net als bijvoorbeeld in de bouw- en in de IT-sector, staan ook supermarkten te schreeuwen om extra werkkrachten. Hoe bied je een antwoord op het enorme personeelstekort in de supermarkten? 

Personeelstekort

De tekorten zijn over heel het land nijpend, maar zeker in West-Vlaanderen is de toestand dramatisch, zegt Sandy Defauw, Business Unit Manager Retail & Logistics bij outsourcingbedrijf Maxicon uit Roeselare. “De lonen in de sector worden meestal niet als positief ervaren en ook het weekendwerk in supermarkten schrikt veel kandidaten af. Bovendien mag je ook het werk zelf niet onderschatten: het is best zware arbeid en ook als je een minder dagje hebt, moet je altijd met de glimlach komen werken. Je komt immers vaak in contact met klanten.” 

Maxicon kwam alvast zelf met een originele oplossing voor dit personeelstekort in supermarkten: nachtwerk. Want tijdens het nachtwerk stelt dat bovenstaand “probleem” zich al niet, zegt Sandy. “Tijdens de nacht kun je eigenlijk alles doen, behalve de kassa. Rekken aanvullen (droog en vers), voorraadbeheer in magazijnen, producten herprijzen voor snelverkoop, noem maar op. En dat alles zonder klanten in je nabijheid, zodat er een stuk sneller en efficiënter gewerkt wordt, waardoor het rendement verhoogt.” 

Maxicon Retail & Logistics zorgt voor een verlichting van onze interne structuur. Zo kunnen wij ons beter toeleggen op service, klanten, assortiment, efficiëntie,… Eveneens is er een goede opvolging vanuit Maxicon tussen hun medewerkers en naar ons toe, dat zorgt voor een correcte en goede samenwerking.

- Mevr. Lips Sylvie, bestuurder AD Delhaize Heist

Nachtwerk in supermarkten

De wetgever is echter duidelijk: nachtwerk in supermarkten is in ons land verboden. Tenzij je personeel op projectbasis via outsourcing inzet, en hiervoor heeft Maxicon de toelating verkregen van de overheid. “Het grote voordeel is dat je ’s morgens een winkel opendoet die proper en perfect in orde is”, legt Sandy uit. “Pas op, je moet je hier als supermarkten ook wel naar organiseren. Aan nachtwerk hangt er ook een kostenplaatje, maar die impact valt behoorlijk mee. Want ’s nachts wordt er veel efficiënter gewerkt, waardoor je overdag net minder volk nodig hebt. Bovendien kunnen de vaste medewerkers zich veel meer bezighouden met service aan klanten. Op die manier is het zeker zinvol om het te overwegen.”

Wanneer Sandy dit concept aan supermarkteigenaars voorstelt zijn er velen zeer enthousiast, maar vertrouwen geven is wel een horde die ze over moeten. “Er werken ’s nachts drie of vijf medewerkers in je supermarkt zonder toezicht, en dat vormt soms een psychologische barrière. Daarom dat wij in onze selectie steeds zeer streng schiften en screenen en hen allemaal persoonlijk kennen. We werken ook met vaste teams per supermarkt. Het is niet de bedoeling dat iemand deze job drie maanden doet, waarna we weer iemand anders moeten gaan zoeken.” 

Vorig artikel
Volgend artikel