video
Podcast

The Content Squad: Video killed the text star?

01.03.2023
door Amaryllis De Bast

Iedereen kent de beroemde uitspraak ‘video killed the radio star’, maar wat met de zogenaamde ondergang van tekst door video? De informatie die we binnenkrijgen wordt ons steeds vaker aangeboden via bewegende beelden, denk maar aan kanalen zoals sociale media, televisie of reclamespots. Heeft video tekst echt een kopje kleiner gemaakt? 

Contentmarketing is een van de snelst evoluerende takken binnen de marketing. Bijblijven – of beter nog – voorop lopen? Dat lukt dankzij de podcast The Content Squad. In elke aflevering deelt iemand uit het vakgebied zijn of haar expertise – van marketingnieuws tot socialemediatips. Of je nu content creator, marketeer of manager bent. Newbie of ouwe rot in het vak. Deze podcast over contentmarketing is er om jou te informeren en inspireren.

Aflevering 2: Video killed the text star?

Video zoals we het nu kennen stamt uit de 19de eeuw en is niet meer weg te denken uit onze huidige toevoer van informatie. Zo goed als alle communicatie verloopt via beelden. En dat is niet zomaar, tonen Gor Aroevic en Niels Diependaele, experts in Video & Native Advertising bij Smart Media Agency, aan in de tweede aflevering van The Content Squad.

De kracht van video

Waarom is het meer dan een leuk extraatje als het gaat over storytelling? “In een wereld waarin tijd en aandachtsspanne kostbaar zijn, is het een enorm voordeel als je met minder tijd meer kunt communiceren”, vertelt Niels. Gor pikt hierop in: “Bewegende beelden zijn al jaren een communicatiemiddel, maar vooral nu merken we een sterke toename. Meer dan 90 procent van de mensen die op internet surfen zijn op zoek naar videocontent om te bekijken en te gebruiken.” Video is dus onvermijdelijk in 2023: het is niet de vraag óf je dit moet gebruiken, wel hoe.

Video contentmarketing als succesvolle strategie

Zowel de timing als de kwaliteit van video’s die als marketingtool ingezet worden, moeten goed zitten, benadrukt Gor: “Anno 2023 moet meer worden nagedacht over een strategische inzet van video. Als bedrijf dien je te beseffen dat video op maat van je doelpubliek gemaakt moet worden. De mogelijkheden die dit biedt zijn eindeloos, maar dus volledig afhankelijk van de wensen en marketingdoelstellingen van je bedrijf.”

Video als contentmarketing kan heel kostelijk uitdraaien, maar hoeft dat niet noodzakelijk te zijn. Niels geeft enkele tips over hoe je op lange termijn alles uit je videostrategie kunt halen: “Je kunt interessante audio-extracten selecteren en hier een podcast rond creëren, of je kunt afgeleiden van de video maken en deze op sociale media posten. Daarnaast is het mogelijk om hieruit stills te halen, transcripts uit te schrijven en deze op de bedrijfsblog publiceren, of je kunt het mixen met een andere video.”

One video trend doesn’t kill the other

Is videocontent – in tijden van TikTok en Reels – niet té kort en krachtig, té vluchtig? “Hoe paradoxaal het ook klinkt, ik denk dat daardoor net meer kansen ontstaan voor ‘langere’ video’s. In een wereld met kortere aandachtsspannes en hapklare inhoud is het een voorrecht om te kunnen zeggen dat je de komende tien à vijftien minuten wilt spenderen aan een video”, zegt Niels. Gor vult aan: “Het toont gewoon nog maar eens de verscheidenheid hiervan aan.”

De ondergang van tekst?

Heeft video bloed aan z’n handen en maakte het tekst een kopje kleiner? Zowel Niels als Gor concluderen van niet: “Het heeft absoluut zijn rol binnen een crossmediale communicatiemix, maar is niet superieur aan bijvoorbeeld print. Er zijn genoeg voorbeelden van bedrijven die bewust helemaal geen videocontent gebruiken en daar perfect mee wegkomen”, besluit Niels. Gor voegt hier nog aan toe dat je video niet als moordenaar maar wel als verrijking van tekst moet zien: “Door het plastische karakter hiervan heeft het de mogelijkheid om andere vormen van media te integreren binnen zijn eigen vorm. Het maakt dat video, fotografie, tekst, geluid, radio, AI en meer kan opnemen in zijn format.”

Wil je meer weten over de videotrends van morgen, de toekomst van silent video’s, en hoe je dit als succesvolle marketingstrategie kunt gebruiken? Beluister dan zeker de gloednieuwe tweede aflevering van The Content Squad.

Vorig artikel
Volgend artikel