werknemers
Fokus Podcast

Werknemers, waar zijn jullie?

07.11.2022
door Amaryllis De Bast

We geraken niet uitgepraat over de befaamde war for talent. ‘Woedt die nog steeds, is dat nu nog niet voorbij?’, hoor ik je al denken, maar niets is minder waar. Sterker nog, deze immense zoektocht naar geschikte werknemers is groter dan ooit. Hoe komt dat toch?

In deze aflevering delen volgende experten hun kennis omtrent deze actuele problematiek:

  • Malik Azzouzi: country manager Belgium bij Malt, een internationaal platform voor freelancers en de grootste freelance marktplaats voor Europa.
  • Natascha Nagels: general manager bij Link2Europe, een uitzendkantoor dat mensen rekruteert van zowel binnen als buiten de EU om in België aan de slag te gaan.
  • Erna Van Opstal: senior hr-lead bij Zoetis, een dierengezondheidsbedrijf dat producten en diensten aanbiedt voor diergeneeskundige doeleinden.
  • Françoise Paulussen: hr-manager Benelux bij Trescal, een wereldwijde expert in meetinstrumenten voor onder meer de automotive, farmaceutische en chemische industrie.

Lees verder onder de aflevering.

“We zijn allemaal op zoek naar een leuke job die zinvol is, een baan waarmee we voelen een verschil te kunnen maken”, vertelt Françoise Paulussen. Een bedrijf dat een grote maatschappelijke rol heeft trekt aan, voegt Erna Van Opstal hieraan toe. “Een goed beleid, leiderschap op basis van vertrouwen, flexibiliteit en doorgroeimogelijkheden zijn grote pluspunten waar werkzoekenden door aangetrokken worden.” 

The Great Resignation

Dat mensen zin zoeken in wat ze dag in dag uit doen, is duidelijk. Zo zorgde het uitblijven van een antwoord op die ‘waarom’-vraag in de Verenigde Staten dat werknemers massaal opstapten. Malik Azzouzi legt uit waarom die ‘Great Resignation’ ook naar België zal overwaaien, en waarom het aantal freelancers elke dag groeit. “Achter de gigantische stijging van freelancers gaat een menselijke aspiratie schuil. Werknemers willen zelfstandig worden omwille van de keuzemogelijkheden, en niet zozeer omdat ze meer willen verdienen. Ze zijn op zoek naar die vorm van vrijheid, het zijn van je eigen baas.”

Job crafting

Natascha Nagels is er echter niet van overtuigd dat deze trend zal overwaaien naar ons land: “Wij hebben graag zekerheid, ons hele systeem is gebouwd op die financiële stabiliteit. De combinatie van vrijheid en loontrekkende zijn is ook mogelijk. Zo is er het job crafting: de optie om binnen je job dagelijks andere taken te volbrengen op basis van jouw interesse die dag.” Erna Van Opstal wijst er echter op dat dit niet altijd kan, omdat een job soms bepaalde vereisten stelt waaraan moet worden voldaan. “Ik pleit ervoor dat werkgevers continu in gesprek gaan met hun werknemers over wat hun noden, aspiraties en carrièreplannen zijn. Hoe zien zij hun loopbaan binnen het bedrijf, en wat kan dat bedrijf doen om hieraan tegemoet te komen? Recruit for life is hierbij een gigantische noodzaak.”

Krijg je geen genoeg van onderwerpen zoals ‘The Great Resignation’, job crafting, en recruit for life? Beluister of bekijk dan zeker de volledige aflevering op ons Spotify– of YouTube– kanaal.

Vorig artikel
Volgend artikel