#ZinInSchool
België

Nafi Thiam: Alle kinderen #ZinInSchool

13.09.2020
door Fokus-online.be

Als trotse Meter en vrijwillig ambassadrice van UNICEF België zet ik me al meer dan drie jaar met volle overtuiging in om kwetsbare kinderen bij ons en in de wereld een stem te geven. Onder meer via de campagne #ZinInSchool.

Tijdens mijn ontmoetingen met kinderen en jongeren bij ons in België of tijdens mijn UNICEF-missie in Libanon, maakte ik me regelmatig de bedenking dat onze kinderjaren vaak bepalend zijn voor het verdere verloop van ons leven.

Een goede start in het leven maakt wel degelijk een wereld van verschil. Een gemis aan geborgenheid, liefde of aandacht in een warm nest laat met andere woorden onvermijdelijk zijn sporen na. En een goed begin aan de rest van een leven start niet enkel bij het gezin. Ook de school speelt bij de opvoeding van kinderen en hun verdere leven een enorm belangrijke rol. Ieder kind verdient namelijk een échte kindertijd. Dat wil zeggen: de kans om te spelen, maar ook om te sporten en te leren.

Het belang van onderwijs

Mijn studies zijn voor mij persoonlijk altijd al een prioriteit geweest, ongeacht mijn sportieve prestaties. Ik wil hierin een voorbeeld zijn voor alle kinderen/jongeren, en hoop daarom om via mijn UNICEF-ambassadeurschap mee te kunnen streven naar een wereld waarin onderwijs voor ieder kind een prioriteit kan zijn. De voorbije maanden werd hier in België, met de coronacrisis en de impact op het schoolleven, meer dan ooit duidelijk hoe belangrijk onderwijs is. En vooral ook wat een kind allemaal mist als hij of zij niet meer naar school kan gaan. Dankzij onderwijs kunnen kinderen kennis opdoen, omgaan met leeftijdsgenootjes, spelen, lachen en dromen over de toekomst.

“Het recht op onderwijs is een recht voor alle kinderen. Voor, tijdens en na een crisis.”

Ieder kind #ZinInschool

Het recht op onderwijs is een recht voor alle kinderen. Voor, tijdens en na een crisis. Kinderen en jongeren stonden al even te popelen om terug naar school te gaan. Want ze hebben meer dan ooit nood om hun opleiding voort te zetten en te leren. De zin in school was nooit zo groot. Daarom lanceerde UNICEF België de voorbije weken een boekentassenactie die kinderen de kans gaf om aan te tonen hoe groot die goesting was. Het concept was heel simpel: er werd een boekentas aan het raam gezet zodat iedereen kon zien hoeveel #ZinInSchool de kinderen hadden; een klein gebaar waarmee meteen een duidelijk signaal werd gegeven.

Want elk kind dat #ZinInSchool heeft, verdient ook de kans om naar school te gaan. Jammer genoeg is dat voor veel kinderen elders in de wereld niet mogelijk. Daar wil UNICEF graag verandering in brengen. Wil je meer weten wat wij allemaal doen zodat ieder kind naar school kan gaan, zelfs tijdens de coronacrisis? Dan kun je altijd hier eens een kijkje nemen.

Vorig artikel
Volgend artikel