klimaat
Gezin

Belangrijke praat over het klimaat (voor jong en oud)

13.09.2020
door Fokus-online.be

Veranderingen in het klimaat zijn van alle tijden, maar nu gaat het wel heel snel, en dat komt door de mens. Het is belangrijk dat iedereen, inclusief je kinderen, zich daar bewust van worden, voor hun eigen toekomst.

Tijdens de lente ’s avonds op mijn terras kunnen zitten met mijn gezin, in de tuin werken, tennissen in openlucht… De eerste keer weer buiten op gravel een balletje kunnen kloppen is voor mij een feest. En in mijn grote tuin kom ik helemaal tot rust. Maar met net alweer een hittegolf achter de rug, wordt genieten iedere keer iets moeilijker. De aarde is al 1 graad warmer geworden sinds 100 jaar geleden, voor België zitten we zelfs al aan ruim 2,5 graden. Dat lijkt misschien niet veel, maar heeft zeker zijn gevolgen.

Negatieve records

We krijgen almaar meer warmterecords. Vorig jaar haalden we op 25 juli een recordtemperatuur van 39,7 graden in Ukkel en op verschillende plaatsen in het binnenland werd voor de eerste keer de kaap van 40 graden in de schaduw overschreden. Begijnendijk ‘scoorde’ 41,8 graden, de hoogste temperatuur ooit gemeten in ons land. Al zes jaar op rij ondergaan we een hittegolf, dat zorgt voor watertekort. De natuur gaat harder lijden onder de droogte en de hitte, oogsten gaan vaker mislukken en dus krijgen we minder voedsel in de winkel. En dat terwijl we thuis genoeg monden te voeden hebben.

“Drastische maatregelen om het klimaat te redden zijn nodig. Nu. Vandaag.”

Invloed van het klimaat op familie-activiteiten

Ook de kans op extreem warm weer neemt toe. Er zullen meer warmte-onweders komen, met grotere hagelbollen, fellere windstoten, meer neerslag op korte tijd en wateroverlast. Af en toe zal er in de winter nog wel eens met een sneeuwbal gegooid kunnen worden, een winterse familie-activiteit als geen ander, maar de kans zal kleiner worden. Het aantal dagen met vrieskou zal afnemen; weinig kans nog om met zijn allen te gaan ijsschaatsen in de buurt. Mijn kinderen en ikzelf vinden het alvast geen tof vooruitzicht.

Op andere plaatsen laat de verandering in het klimaat zich nog allemaal harder voelen. Door de opwarming stijgt het zeewater, ijskappen smelten, de ijsbeer raakt langzaamaan uitgestorven, eilanden verdwijnen onder water, koraalriffen kwijnen weg… Een paradijselijke plek op aarde waar je quality time kunt spenderen wordt steeds moeilijker te vinden.

Voor de volgende generatie

Momenteel sturen we nog altijd te veel broeikasgassen in de lucht. Die zijn nodig, anders zou het hier ijskoud zijn. Maar verkeer, industrie, landbouw, verwarming… zorgen voor meer broeikasgassen dan nodig. Je kunt dat vergelijken met een serre. De warmte van de zonnestralen wordt vastgehouden door het glas van de serre. De broeikasgassen houden de warmte op onze aarde. Als we niets doen, dan is het over binnen 40 jaar 3 graden, voor ons land zitten we dan misschien wel aan 6 graden warmer. Daar zit niemand op te wachten.

Drastische maatregelen om het klimaat te redden zijn nodig. Nu. Vandaag. Alleen op die manier kunnen we het tij keren. De volgende generaties – onze kinderen en hun eigen gezin – zullen ons dankbaar zijn.

Vorig artikel
Volgend artikel