ecocheques
Milieu

Meer dan alleen maar planten: dit kun je óók kopen met je ecocheques

26.05.2021
door Laura Herijgers

Je huis staat bomvol planten, je hebt net een nieuwe smart tv aangeschaft en je wasmachine draait nog prima. En toch zit je daar met je hoopje ecocheques. Fijn, maar wat kun je daar nu precies nog mee aankopen? Wel, je kunt het aan heel wat andere zaken spenderen dan enkel elektronica of groen in huis, zo blijkt.

Voor heel wat winkels is duurzaamheid namelijk veel belangrijker geworden de laatste jaren. Met als resultaat dat het aanbod ecologische producten en diensten enorm is uitgebreid. Zo vind je een heel aantal spullen die bijvoorbeeld een laag energieverbruik hebben, wat goed is voor je portefeuille, of die lang meegaan – ook nadat jij het een tweede leven geeft.

Wij lijsten voor jou enkele zaken op die je “gratis” of met een flinke korting kunt kopen dankzij je ecocheques.

  1. Wijnkast

Op vlak van elektro kun je zowat alle grote huishoudelijke apparaten kopen: vriezers, wasmachines, vaatwassers, tv’s… Misschien heb je tijdens een van de lockdowns wel ontdekt dat je een passie voor wijn hebt. Om je hobby een impuls te geven kun je bijvoorbeeld een wijnkast aanschaffen. Meteen het perfecte excuus om je vrienden nog is uit te nodigen voor een tuinfeestje. Of nodig ze uit op verplaatsing, want je kunt ook gemakkelijk een picknick organiseren. Al het lekkere verse eten stop je gewoon in je nieuwe elektrische koelbox.

  1. Verf

Ben je na al dat thuiszitten en thuiswerken de witte muren in je woonkamer stilaan beu gezien? Ga dan eens langs de bouwmarkt en laat de doe-het-zelver in je los. Alle producten met het Europese ecolabel zijn aan te kopen met je ecocheques. Het logo herken je aan een blauwe bloem met een groen euroteken in het midden. Als de muren onder handen nemen met een likje nieuwe verf nog niet genoeg verandering is, kun je ook harde vloerbekledingen met dit label aankopen.

  1. Biologische voeding en verzorging

Ook je volgende maaltijd kun je dankzij je ecocheques op tafel zetten. In de standaard supermarkt vind je zoveel meer biologische voeding terug dan enkel groenten en fruit. Denk maar aan pompoensoep of een reep pure chocolade. Naast etenswaren zijn er ook shampoos, handzeepjes en wasmiddelen die het Europese ecolabel dragen. Misschien vind jij wel de perfecte shampoo om je beschadigde haar op een milieuvriendelijke manier te verzorgen.

  1. Zaaigoed

En als je liever je eten uit eigen tuin haalt en graag wroet in de aarde, kunnen ook daar ecocheques soelaas bieden. Koop je zaaigoed hiermee, dan kun je dit najaar genieten van verse groentjes uit je eigen groentetuintje. Om alles goed te kunnen onderhouden koop je ook teelaarde, compost en compostversneller.

  1. Houten stoel

Om je tuin te onderhouden kun je ook een grasmaaier aankopen met je ecocheques. Of je kijkt toe hoe je partner, tienerkind of de robotgrasmaaier het werk voor je doet terwijl jij in je houten stoel zit, voorzien van FSC- of PEFC-label. Producten uit hout met dit label zijn er ook om je interieur binnen verder aan te vullen.

  1. Hoverboard

Hoverboards en elektrische steps zijn bij de TikTok-generatie al razend populair. Jij kunt er zelf ook één aankopen voor je kinderen met je ecocheques. Als je zelf nog op zoek bent naar een milieuvriendelijk vervoersmiddel kun je een speed pedelec overwegen. De elektrische voertuigen zijn de afgelopen jaren steeds vernuftiger geworden. Met een nieuwe speed pedelec kun je je al even snel verplaatsen als met de auto. Misschien zelfs sneller, afhankelijk van de files.

  1. Treintickets

Wil je volgende week nog is naar ZOO Antwerpen, wil je Luik en haar mooie station bezichtigen of een museum bezoeken in onze hoofdstad, maar je hebt absoluut geen zin om de snelwegen te nemen? Neem dan de trein. Treintickets van de NMBS kun je namelijk ook aankopen met ecocheques. Andere openbare vervoersmaatschappijen en bedrijven die deelauto’s aanbieden accepteren ze soms ook.

  1. Cursus ecodriving

Wie echter geen fan is van het openbaar vervoer – bus, tram of trein – omwille van welke reden dan ook, of wie bijvoorbeeld in een ploegensysteem of een nachtdienst werkt, is eerder toch aangewezen op de eigen wagen. In dat geval kun je misschien een cursus ecodriving overwegen. Iedere les leer je zuiniger rijden met je auto, goed voor je portemonnee én voor het milieu, natuurlijk. Voor een cursus ecodriving kun je aankloppen bij Go For Safe Driving of rijschool VTIR.

  1. Tweedehands

Tweedehands is hip. Je kunt gerust zelf eens snuffelen tussen de spulletjes in bijvoorbeeld De Kringwinkel, want ook zij aanvaarden ecocheques. Geen tweedehandskleding kopen, maar wel je oude kleren up-to-date houden? Ook aan de mensen die zelf niet zo handig zijn met de naaimachine wordt er in dat geval gedacht. De volgende keer dat de knoop losschiet van die ene comfortabele jeansbroek, kun je hem gewoon laten herstellen met je ecocheques.

  1. Overnachting

Ben je dringend toe aan vakantie, maar heb je het eigenlijk te druk met werken? Verschillende Belgische vakantieparken, voorzien van het label Green Key, accepteren ecocheques. Zoals de naam zegt is het logo te herkennen aan een groene sleutel. Kijk is rond welke parken er in de buurt van je werk liggen en ontspan na de werkuren in je privésauna.

Vorig artikel
Volgend artikel