sporten
Gezondheid

Actief blijven in de winter: Blijf fit zonder kou te lijden

20.12.2023
door Fokus Online

Daalt jouw motivatie om te sporten ook recht evenredig met de temperatuur? Alle begrip, maar toch hoeft het Belgische weer je niet tegen te houden om ook in de winter actief te blijven. Er zijn namelijk heel wat leuke sporten die je gewoon indoor beoefent. 

padelDe populairste: padel

Wie dacht dat padel een hype was die snel weer zou verdwijnen, heeft het duidelijk mis. Sinds enkele jaren is deze mix van tennis en squash razend populair. Padel, dat in de jaren 60 in Mexico werd ‘uitgevonden’, wordt gespeeld door vier spelers op een kleine baan omgeven door glazen muren. De combinatie van lichaamsbeweging, fun en competitie maakt padel erg toegankelijk. Je hoeft bovendien geen topconditie te hebben om ermee te starten, de spelregels zijn eenvoudig én je kunt het zowel binnen als buiten spelen, waardoor je er het hele jaar door mee kunt beginnen. Je traint met padel vooral je kuit- en armspieren, en je verbetert ook je flexibiliteit en reactievermogen. Bijkomend voordeel is dat je heel wat calorieën verbrandt met padel, gemiddeld zo’n 590 per uur voor iemand die 70 kilogram weegt. Dat zijn er ongeveer 100 meer dan tijdens een potje tennis.

yogaDe ontspannendste: yoga

Yoga is een eeuwenoude praktijk die lichaam, geest en ziel in balans brengt met een reeks lichamelijke oefeningen, ademhalingstechnieken en meditatie. Deze discipline uit India is vanwege de vele voordelen wereldwijd enorm populair geworden. Yoga wordt aangepast aan je individuele behoeften. Soms wil je stress verminderen, beter slapen of gewoon ontspannen. Hoe dan ook, yoga werkt rustgevend en bevordert de fysieke en mentale ontspanning. Heb je het toch graag een tikje intensiever? Probeer dan eens pilates. Pilates is geïnspireerd op hathayoga, maar legt de focus meer op kracht, het trainen van je core en je spieren, flexibiliteit en het controleren van je lichaam. Bovendien werk je op je eigen tempo en kun je zelf de intensiteit van de oefeningen aanpassen. Voor wie het beste van twee werelden wil is er yogalates.

sportenDe leukste: dansen

Dans belichaamt de vrije lichamelijke expressie en brengt zo emoties en verhalen over. Het is een krachtige manier om stress los te laten, te ontspannen, je zelfvertrouwen te vergroten en op een leuke manier actief te blijven. Omdat er zoveel stijlen zijn (van hiphop en klassiek tot salsa of tango) vindt iedereen wel een tempo dat bij hem past. Dansen kan individueel, met twee of in een groep. Je leert er nieuwe mensen mee kennen en versterkt er bestaande banden mee. Ook de gezondheidsvoordelen van dansen zijn legio: het is een goede cardiowork-out, je verstevigt je spieren en botten, verbetert je coördinatie, uithoudingsvermogen en flexibiliteit, en het heeft een positieve impact op je mentale gezondheid. Niks beter dan een zwoele tango om de winterblues te verjagen, toch?

sportenDe persoonlijkste: thuis sporten

Trek jij je in de winter het liefst terug in je eigen cocon? Dan kun je natuurlijk ook gewoon thuis sporten. Goedkoop én flexibel: je moet geen lidgeld betalen voor een sportclub en je bent ook niet afhankelijk van openingsuren of vaste lesmomenten. Thuis kun je bovendien in alle privacy je eigen muziek of trainingsprogramma kiezen. Er zijn genoeg trainingsvideo’s, fitnessapps en lessen om te streamen. Probeer lichaamsbeweging op te nemen in je dagelijkse routine voor een gezondere, actievere levensstijl. Bovendien hoeft een sportsessie ook niet altijd lang te duren. Om gezond te blijven zou je elke dag minstens 30 minuten matig intensief moeten bewegen, maar het goede nieuws is dat alle vormen van bewegen daarvoor meetellen. Elke dag een korte training inlassen, met tussendoor zoveel mogelijk bewegen, is bovendien gezonder dan de hele week niks doen en op zondag meteen een halve marathon lopen.

Tekst door Justine Doyen en Annick Joossen

Vorig artikel
Volgend artikel