budget
Finance

Slimmer omgaan met je budget

27.08.2022
door Sophie Pycke

Een tankbeurt, winkelkar of lening: het leven wordt steeds duurder, ook voor jonge gezinnen. Ouders die erin slagen om hun financiële gezondheid onder de loep te nemen en hun uitgaven aan banden te leggen, krijgen rust en vrijheid in de plaats. “Onderneem actie. Elke dag dat je niets doet, verlies je geld.”

Of je financieel gezond bent heeft niet alleen te maken met je inkomsten, maar ook met je gedrag. “Het is een misvatting dat enkel mensen met een klein inkomen financiële problemen hebben”, bevestigt budgetexpert en coach Sara Van Wesenbeeck, auteur van Hack je budget. “Het kan zijn dat beide partners een hoog inkomen hebben, maar toch in slechte papieren zitten omdat ze ondoordacht met geld omgaan. Een van de grootste uitdagingen voor elk koppel is dan ook praten over geldzaken. Je wordt meestal niet verliefd op je partner omdat hij of zij goed is met geld, maar toch is het een belangrijk aspect in een relatie. Jij en je partner komen uit een ander nest en hebben mogelijk verschillende waarden en normen omtrent geld. De ene geeft geld uit zonder erover na te denken, terwijl de andere het belangrijk vindt om te sparen. Een wekelijks geldmoment vermijdt frustraties.”

Elimineer centenvreters

Dat geldmoment draait onder meer om het aloude motto ‘meten is weten’: weet hoeveel er binnenkomt en wat er buitengaat. “Die analyse kan best ontnuchterend zijn”, voorspelt Van Wesenbeeck. “Zo hebben we allemaal, vaak onbewust, zwakke plekken die veel geld kosten: sommigen kopen graag een designerkoffie, anderen bouwen aan een dure boekenverzameling. Die ogenschijnlijk ‘kleine’ uitgaven kunnen ongemerkt een centenvreter zijn.” Om giswerk te vermijden gebruik je best het huishoudboekje. “Dat klinkt ouderwets, maar is bijzonder efficiënt”, glimlacht Van Wesenbeeck. “Je kunt het papieren boekje gebruiken, een excel-file of een van de vele gratis apps. Onderneem actie. Elke dag dat je niets doet, verlies je geld.”

Welke methode je ook gebruikt: het huishoudboekje helpt je grip te krijgen op je geld en te anticiperen op de toekomst. “Je weet nu hoeveel geld je maandelijks kunt besteden. Dat bedrag verdeel je over de verschillende kostenposten. Eerst komen de vaste lasten aan de beurt, dat zijn de kosten die maandelijks terugkomen zoals je hypotheek of huur, energiekosten, verzekeringen, water… Ook voor de variabele kosten zoals voeding, kleding en uitjes leg je best een maximumbudget vast. Je hebt nu een helder overzicht, waardoor je meteen ziet waar je kunt besparen. Maar wees wel eerlijk: uitgaven wegmoffelen heeft geen zin.” 

Wees eerlijk: uitgaven wegmoffelen heeft geen zin.

- Sara Van Wesenbeeck, budgetexpert

Aparte spaarrekening

Ook om te sparen heeft Van Wesenbeeck een handig trucje. “Het bedrag dat je wil sparen zet je best aan het begin van de maand opzij, liefst via een automatische opdracht en op een aparte spaarrekening. Het omgekeerde – op het einde van de maand je spaarbedrag op een rekening zetten – werkt zelden, want meestal schiet er dan niets meer over”, tipt ze. “Je kunt ook elke dag één euro sparen. Op het eind van het jaar heb je dan zonder moeite een mooi bedrag verzameld. Vele kleintjes maken echt het verschil.” Ook een geordende administratie is een belangrijke pijler. “Zorg voor een overzichtelijk mappensysteem waarin je onder meer garantiebewijzen, de facturen van het huis en de verzekeringspapieren bewaart. En spreek ook af wie in het gezin de administratie op zich neemt, maar houd elkaar altijd op de hoogte van de gezinsfinanciën.”

Nieuwe mindset

Aan het budget timmeren, wil trouwens niet zeggen dat er geen ruimte meer is om plezier te maken. “Veel fijne dingen hoeven niet veel te kosten: een wandeling in het bos, een picknick, een veldboeket plukken,.. Maar zoals bij elke nieuwe mindset duurt het even om je die eigen te maken.”

Wees ook niet bang om je klassiekers aan te pakken, zoals je ziekenfonds. “Vergelijk ziekenfondsen en stap over op het juiste moment. Een gezin met pubers heeft baat bij een ziekenfonds dat focust op orthodontiekosten”, klinkt het bij An Deneffe van Gezinsbond. “Kijk ook regelmatig je verzekeringen na, want soms zijn we gewoon te zwaar verzekerd. En check de app Carbu, die aangeeft waar in je buurt je goedkoop kan tanken. En dé klassieker: ontdooi regelmatig je diepvries. Anders vréét die geld.” 

Vorig artikel
Volgend artikel