financiën
Finance

Geldzaken voor dummies

27.04.2022
door Tom Cassauwers

Afstuderen betekent elk jaar voor heel wat jongeren het maken van financiële keuzes. Over zaken zoals beleggen, pensioensparen of het kopen van een huis denk je best al op jonge leeftijd na, maar te weinig jongeren doen dat ook. 

Diederik Vandendriessche, vennoot bij het financieel planningsbureau Pareto, geeft alvast enkele tips voor jongeren. “Mijn belangrijkste aanbeveling is om zo snel mogelijk over te gaan tot de aankoop van een onroerend goed. De rente staat nog altijd heel laag. Je leent vandaag aan historisch absurd lage tarieven, maar dat zal niet blijven duren. Als je een hypotheeklening aangaat met een vaste rente, dan klik je dat vast voor 15-20 jaar. Kijk naar welk budget je hebt, wat je kunt lenen en wat je ervoor kunt kopen. Dat zal veel meer opbrengen dan pakweg pensioensparen.”

Ook kun je als jongere meer risico nemen dan wanneer je ouder bent. “Je moet nadenken over een beleggingshorizon”, stelt Vandendriessche. “Als je dus geen grote aankopen zal doen in pakweg de komende twee jaar, dan kun je voor meer risico kiezen. Denk maar aan aandelen of bij verzekeringen de Tak 23 formules, die volatieler zijn, maar ook meer opbrengen. Daarbij moet je natuurlijk oppassen. Je risicoprofiel hangt namelijk niet enkel af van je leeftijd en je beleggingshorizon, maar ook van hoe angstig je bent. Als je slapeloze nachten zal beleven omdat de beurs schommelt, dan kun je beter defensiever beleggen.”

Voor jongeren geldt doorgaans het principe dat ze meer risico kunnen nemen, want ze hebben hun hele leven nog voor hen. Dat betekent meestal beleggingsopties die sterker steunen op aandelen. “Maar opnieuw is dat in de veronderstelling dat je dat geld niet onmiddellijk nodig hebt”, stelt Vandendriessche. “Als je binnen enkele jaren een huis wilt kopen, dan zou ik bijvoorbeeld niet je geld op aandelen zetten. Als de markten dan slecht zijn, dan blijkt je eigen inbreng voor de woning misschien te laag. Tijdshorizon is alles.”

Je financiën staan of vallen bij je goed informeren.

Jongeren laten financiën nog te vaak links liggen, maar denken toch best goed na over dit soort keuzes. “Er is niet louter één keuze”, stelt VRT-journalist Michaël Van Droogenbroeck, die samen met collega-journalist Ewald Pironet het boek Investeren in de eerste helft van je leven schreef. “Je moet vooral goed leren nadenken over je financiën. Banale keuzes zoals huren of kopen, of beginnen met pensioensparen of niet, kunnen over 20 of 30 jaar een groot verschil maken.”

Informatie opzoeken en erover praten met mensen die je vertrouwt zijn dus cruciaal. “Je financiën staan of vallen bij je goed informeren”, stelt Van Droogenbroeck. “Geld is nog altijd een taboe, waarover we weinig praten. Ook op school staan we daar niet goed bij stil. Je wordt geacht jezelf daarover te informeren. Wij vinden dat er geen juist of fout is op dit gebied, het hangt vooral af van welk pad je wil bewandelen. Maar er zijn erg veel jongeren die niet weten dat er fundamentele keuzes zijn.”

Zo blijft er al snel heel wat geld van jongeren op spaarboekjes staan, wat niet noodzakelijk de beste keuze is. “Je geld gewoon op de bankrekening laten staan is ook een keuze”, stelt Pironet. “Zelfs wanneer je denkt dat je geen keuze maakt, kies je toch voor één optie: het spaarboekje. Je moet dus goed nadenken of dit de beste keuze is voor jou, want de intresten staan vandaag erg laag en de inflatie hoog. Praat en lees er dus over, en maak je eigen huiswerk.”

Vandendriessche is het daarmee eens. “De grootste fout die je kunt maken is er niet mee bezig zijn”, besluit hij. “Soms krijgen we klanten over de vloer die 20 of 30 jaar hun financiën negeerden, wat erg grote gevolgen heeft. Zelfs 2 procent extra rendement berekend over 30 jaar geeft een hallucinant verschil vergeleken met niets doen. Of je het nu zelf doet, of jezelf laat bijstaan, dat maakt niet zoveel uit. Wees bezig met je financiën. Trek bijvoorbeeld één dag per jaar ervoor uit. Wacht niet 20 jaar om over deze vragen na te denken, want dan laat je erg veel geld op tafel liggen.”

Vorig artikel
Volgend artikel