birdnesting
Gezin

Birdnesting: Uit elkaar gaan onder hetzelfde dak

27.08.2022
door Heleen Driesen

Hoe zet je na een scheiding je rol als ouder verder? Ongeveer 15 procent van de ex-koppels kiest voor birdnesting: niet de kinderen, wel de ouders vliegen beurtelings het nest uit. “Het is een leefvorm die je echt moet liggen.” 

Voor partners die uit elkaar gaan is het zoeken naar manieren om als ouders toch op een respectvolle manier met elkaar verbonden te blijven. In haar boek Living Together Apart uit 2013 haalt auteur Maaike Goyens ‘birdnesting’ aan als een van de vernieuwende alternatieven voor klassiek co-ouderschap. Bijna tien jaar na publicatie heeft de familiaal bemiddelaar talloze koppels begeleid die de optie hebben overwogen of uitgeprobeerd. In de praktijk ziet Goyens grosso modo twee beweegredenen om voor birdnesting te kiezen: “Enerzijds heb je koppels die heel bewust voor birdnesting opteren om de last van de scheiding voor de kinderen te beperken. Even groot is de groep die nog niet beslist heeft over zijn toekomst en in afwachting daarvan opeenvolgende veranderingen voor de kinderen wil vermijden.”

De voordelen van birdnesting voor kinderen zijn groot: ze behouden hun eigen veilige plek, hoeven hun spullen niet te verslepen, hebben een grotere rust en regelmaat. Toch is de blik van de familiaal bemiddelaar mild en genuanceerd. “Birdnesting is een nobele overweging, maar vraagt ook een grote inspanning. Het is een leefvorm die je echt moet liggen. Ouders die het vergeefs geprobeerd hebben vertellen bijvoorbeeld dat ze zelf mentaal nog moeilijk rust vonden of dat hun persoonlijke leven op pauze leek gezet. Via het huis blijft de verbinding met de ex-partner ook bestaan. Ten dele praktisch: ‘Wie onderhoudt de tuin?’, ‘Wie maakt de frigo leeg in het weekend?’. Maar ook emotioneel: ‘In welk bed wordt geslapen?’, ‘Mag de nieuwe partner in het huis?’. Vroegere ergernissen zetten zich vaak ook na de scheiding door.” 

Via het huis blijft de verbinding met de ex-partner bestaan. Ten dele praktisch, maar ook emotioneel.

- Maaike Goyens, familiaal bemiddelaar

Familiaal bemiddelaar Greet Borré is zelf ervaringsdeskundige. Acht jaar geleden werd haar ex-partner verliefd op een andere vrouw. “Het eerste wat je omgeving dan als goedbedoelde troostende boodschap meegeeft: ‘Neem jezelf een goede advocaat en wapen je.’ Wij hebben het anders aangepakt. We zijn met zijn tweeën aan tafel gaan zitten om een zo goed mogelijke regeling uit te werken in het belang van de kinderen.”

De eerste afspraken tussen Greet en haar ex-man leken sterk op birdnesting, al benoemden ze het nooit zo. “Net voor we uit elkaar gingen hadden we een groot huis gekocht dat we samen zouden renoveren. Financieel was het een slecht idee om die woning meteen weer van de hand te doen. De eerste maanden zijn de kinderen bij mij in het huis gebleven. Mijn ex-man verhuisde naar zijn vriendin in het Brusselse en kwam om de anderhalve week een weekend naar huis. Dan ging ik uit de woning.” 

Het was altijd een tijdelijke oplossing, wisten ze beiden. “Ik voelde dat ik toch een plek voor mezelf wilde, zeker toen ik me weer begon open te stellen voor een nieuwe relatie. We wilden de kinderen – 9, 6 en 4 waren ze toen – ook geen valse hoop geven.” Het koppel evolueerde naar een week-om-weekregeling. “Intussen ben ik gelukkig getrouwd met mijn jeugdliefde. Mijn ex-man zie ik op een bepaalde manier nog altijd graag, als vader van mijn kinderen. Als ik nu terugkijk, ben ik eigenlijk nog altijd trots hoe wij hier samen uit zijn gekomen.”

Vorig artikel
Volgend artikel