kattenvoer
Agri & Food

De kracht van kattenvoer: goed eten, goed leven

Niets zo onvoorwaardelijk als de liefde van je huisdier. Dat kan iedereen beamen die na een slechte dag thuiskomt en wordt verwelkomd door een enthousiast heen-en-weer wiegende staart of kleine kopjes en troostende likjes.

Binnen de categorie huisdieren is de kat al eeuwenlang een geliefkoosde compagnon. Eigenwijs, dat zeker, maar ongelooflijk onmisbaar. De aanwezigheid van een zachte vriend verhoogt het welzijn van de mens – dat is al meerdere malen via onderzoek aangetoond – en uiteraard wil je dat liefst evenredig teruggeven. De succesfactoren om de gezondheid en welzijn van je kat op peil te houden? Dat zijn de juiste verzorging, het beste kattenvoer om in de voedingsbehoeften te voorzien en natuurlijk… aandacht en affectie. 

Het beste voor je kat

De liefde van de mens gaat grotendeels door de maag. Dat is bij katten niet anders. Geef ze een lekker bakje droog of nat kattenvoer en de kans op knuffels of een dankbare blik wordt weer dat tikkeltje hoger. Al kunnen katten zeker ook hun eigen boontjes doppen als het op voeding aankomt. Deze natuurlijke jagers weten instinctief dat ze diverse voedingsstoffen uit hun prooien kunnen halen. Dat zijn voornamelijk muizen, maar ook andere knaagdiertjes, insecten, kleine vogels of zelfs kikkers eindigen wel eens in het niet-zo-onschuldige bekje van je trouwe huisdier. “Wees dus zeker niet verbaasd als ze je hun prooi komen brengen terwijl ze net een bakje vol eten hebben gekregen. Ze zijn niet uitgehongerd. Het is heel normaal en dat hoort erbij. Zo zijn ze nu eenmaal”, lacht Angélique Bremer. Zij is marketingmanager Benelux bij Vitakraft, een diervriendelijk bedrijf dat een breed assortiment aan voeding, snacks en accessoires op de markt brengt voor verschillende soorten huisdieren. 

“Katten in het wild jagen op hun prooien om te kunnen overleven. Muizen bevatten bijvoorbeeld alles wat zij nodig hebben om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen”, gaat Bremer verder. Maar de gemiddelde huiskat trekt natuurlijk niet elke dag het bos in om het jachtseizoen te openen. Hun voeding en bron van energie en welzijn kunnen ze gemakkelijk in het comfort van hun eigen huis terugvinden. Dan is het als baasje belangrijk om met het juiste kattenvoer hun gezondheid te vrijwaren. “Ik kan om te beginnen al niet genoeg hameren op het belang van voldoende water. Het is voor ieder huisdier, dus niet alleen katten, belangrijk dat je een bakje water neerzet en het voldoende bijvult. Zeker tijdens de warme zomermaanden. Natvoeding helpt daarbij goed om ervoor te zorgen dat katten voldoende vocht binnenkrijgen.”

Ik kan niet genoeg hameren op het belang van voldoende water. Natvoeding helpt daarbij goed om ervoor te zorgen dat katten voldoende vocht binnenkrijgen.

Voeding in werking 

De juiste voedingsstoffen en ingrediënten zorgen ervoor dat je pluizige vriend voldoende energie heeft om de dagen vol plezier – of zoals bij sommige katten het geval is: in glorieuze luiheid – te spenderen. Maar wat zijn die juiste voedingstoffen dan precies? “Een kat haalt zijn energie voornamelijk uit eiwitten, vetten en voor een klein deel uit koolhydraten. Ook vitamines en mineralen zijn, naast water, heel belangrijk”, aldus Bremer.  

Eiwitten zijn terug te vinden in onder andere vlees, melk en eiproducten. Eiwitten zorgen voor energie en helpen bij de spijsvertering: cruciaal voor het goed functioneren van de kat. Een eiwit bestaat uit aminozuren. Voor de kat is het aminozuur taurine van essentieel belang voor onder andere de groei van witte bloedlichaampjes, waardoor eventuele problemen met het hart en het netvlies voorkomen kunnen worden. Bremer: “Taurine kunnen katten niet zelf aanmaken, dus is het belangrijk om kattenvoeding te geven die dat wel bevat, zoals onze Vitakraft Poésie. Onze dierenartsen weten als geen ander wat een kat nodig heeft. Zij zorgen ervoor dat de juiste voedingsstoffen in onze kattenvoeding zit.” 

Koolhydraten hebben katten niet noodzakelijk nodig in groten getale, al kan het wel helpen bij het binden en uitscheiden van ongewone en soms zelfs schadelijke materies, zoals gras. Daarop durven de rakkers al weleens te knabbelen. Mineralen zorgen dan weer voor de verbranding van voedsel. Het belang van vitaminen kennen we allemaal: ze beschermen het lichaam op tal van manieren en zorgen er bovendien voor dat je kat zijn glanzende en zachte vacht behoudt. 

De juiste voeding voor de beste gezondheid

Nu we weten wat een uitgebalanceerd dieet inhoudt, kunnen we het ook nog even hebben over de extraatjes. Een beloning hier en daar is soms een prettige aanvulling – dat is bij de mens tenslotte niet anders. “Snacks dragen zeker en vast bij tot het welzijn van katten”, legt Bremer uit. “Uit ons consumentenonderzoek blijkt ook dat katten meteen komen aanlopen wanneer ze nog maar horen dat er een pakje snacks of kattenvoer wordt geopend. Ze worden er dus instant blij van. Het mag dan als een beloning worden gezien, sommige snacks hebben zeker een substantiële voedingswaarde. Maar net als bij mensen is het natuurlijk niet goed om te veel te snacken. Dat kan tot overgewicht leiden, dat is bij katten ook zo. Dus daar moet je wel op letten.” 

Overgewicht blijkt inderdaad een van de meest voorkomende gezondheidsproblemen te zijn bij katten. Te veel (ongezonde) voeding kan hun lichaam serieus belasten. “Voldoende beweging is – net zoals bij de mens – effectief tegen overgewicht. Maar daarnaast zijn er een heel aantal katten ook gevoelig voor nierproblemen”, gaat Bremer verder. “Nogmaals: voldoende water is een oplossing. Het kan nierproblemen tegengaan, want met voldoende vocht in het lichaam is er minder kans toe. Water is bovendien noodzakelijk voor het transport van alle voedingsstoffen door het lichaam en helpt bij een optimale vertering.” Ook kan je huistijger te maken krijgen met voedselovergevoeligheid. Hierbij kan het lichaampje bepaalde delen van het eten – bijvoorbeeld dierlijke of net plantaardige eiwitten – niet goed opnemen of verteren. Dat is niet anders als wanneer je als mens een allergie of voedselintolerantie hebt, wat voor serieuze ongemakken kan zorgen. “Jammer genoeg kunnen dieren ons niet zeggen hoe ze zich voelen, dus let altijd goed op. Hebben ze jeuk of zelfs ontstekingen, probeer dan de oorzaak te vinden en hulp te bieden.” 

kattenvoer

Kieskeurig en koppig

Soms kunnen intoleranties ook later ontstaan, zelfs al eet je huisdier al jarenlang dezelfde kattenvoeding. Toch is het belangrijk dit enigszins te vermijden. Al is “het juiste kattenvoer” vinden altijd een kwestie van trial-and-error. Bremer: “Katten zijn heel kieskeurig (lacht). Ze laten het vaak meteen zien wanneer een smaak hen niet aanstaat. Dan ga je best op zoek naar een ander merk van kattenvoer.” Smaak is met andere woorden zeker niet onbelangrijk voor katten. Het zoeken naar de lekkerste hapjes gebeurt met de smaakknoppen die hun tong bedekken. Hierdoor kunnen ze gemakkelijk verschillende smaken herkennen: zuur, bitter en zout. Zoetheid kunnen ze dan weer helemaal niet waarnemen. “Daarom is het niet nodig om suikers toe te voegen aan kattenvoeding, want ze proeven het toch niet. Ik raad dan ook aan om altijd te kijken naar de ingrediënten op de verpakking. Daar staat alles op wat je moet weten om het meest voedzame eten voor je kat te kiezen.” 

Met een smaakvol gerechtje bomvol voedingsstoffen die ervoor zorgen dat je kat over daken kan snorren om nadien te komen knuffelen op de zetel, maak je hem of haar al enorm blij. Al zijn er vast en zeker nog manieren om het welzijn en geluk van je lieveling te verhogen. “De realiteit is: katten zijn net prinsjes en prinsesjes en wij zijn slechts de dienaars”, lacht Bremer. “Maar het is gewoon belangrijk om katten voldoende aandacht en de juiste verzorging te geven. Knuffel hen genoeg en speel ook zeker met hen.” Maar wat je ook doet… uiteindelijk doen ze toch gewoon waar ze zelf zin in hebben.  

06.07.2022
door Ellen Van Hoegaerden

In samenwerking met

Wat bijna 180 jaar geleden begon als een kleine voederwinkel in Heiligenrode bij Bremen, is uitgegroeid tot een van de meest succesvolle concerns in de huisdierenbranche: Vitakraft. “Brengt Geluk” is de leidraad voor de filosofie en het handelen van de onderneming. Met innovatieve en kwalitatief hoogwaardige producten zoals Vitakraft Poésie draagt het bedrijf continu bij aan het geluk, de gezondheid en het plezier van het huisdier als lid van het gezin.

Ontdek meer

Vorig artikel
Volgend artikel