sinterklaas
Gezin

In de zak van Sinterklaas

26.11.2022
door Fokus Online

Sinterklaas doet ieder jaar zijn best om de leukste en leerrijkste speeltjes uit zijn zak te toveren. Daarvoor kan de goedheiligman advies halen bij Marc Dhooghe, voorzitter van de Belgische Speelgoedfederatie. Dhooghe weet namelijk als geen ander waar een kinderhart vol van is.

3D Origami.
Alexander Toys

“We merken dat creatieve spelletjes erg in trek zijn, zoals pakketten waarmee kinderen zelf aan de slag kunnen gaan”, vertelt Dhooghe. De set 3D Origami van Alexander Toys speelt handig op deze trend in. De driedimensionale werkjes zijn een uitdaging voor de fijne motoriek. Het vergt daarnaast ook geduld, maar het eindresultaat zorgt ongetwijfeld voor een voldane ‘wauw’. De kleurrijke origamivormen – er is keuze tussen spinnen, pauwen en bloemen – zijn een echte blikvanger.

Verzorg & Leer Doktersset.
VTech

Tablets zijn niet meer uit onze maatschappij weg te denken. Je kunt je kind er dan maar best eentje geven waar het nog iets van opsteekt. “Interactieve spellen maken een opmars. Ook voor de jongsten zijn er opties op de markt, vaak met een educatieve toets.” De interactieve tablet van VTech is zo’n voorbeeld. Deze tablet komt met 15 ‘reallife accessoires’, zoals een stethoscoop, thermometer, medicijnflesje en doktersjas. Het is dus spelen op de tablet én een verkleedpartij tegelijkertijd. Voor je het weet droomt je kind van een carrière als neurochirurg.

Recto Verso.
Geronimo Games

Dit is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar en duurt ongeveer 20 minuten. Het is bovendien een goede levensles,
want om te slagen moet er goed worden samengewerkt. De andere speler is immers niet je tegenstander, maar je partner. Samen moeten jullie aan de hand van gekleurde blokken een tafereel op een kaartje nabouwen, alleen ziet de ene de voorkant en de andere de achterkant. Ruimtelijk inzicht en communicatieskills worden hier dus op scherp gesteld.

Hitster.
Jumbo Games

“Met de hele familie een spel spelen is de afgelopen jaren populairder geworden”, vertelt Dhooghe. Een goed cadeau van Sinterklaas is er daarom ook eentje voor jezelf. Hitster van Jumbo Games is een schot in de roos voor muziekliefhebbers. Het wordt verkocht als een partyspel maar is zeker ook geschikt voor familiale gelegenheden, want het doel is om meer dan 100 jaar aan hits op een muzikale tijdlijn te plaatsen. Een goed excuus dus om het nog eens te hebben over die ‘goede oude tijd’. Officieel is het spel geschikt voor kinderen ouder dan 16. Je kunt het spelen met 2 tot 10 spelers en het duurt ongeveer een half uurtje – danspauze niet meegerekend.

GraviTrax.
Ravensburger

Ook in het speelgoedlandschap zijn er evergreens: spellen die nooit uit de mode raken. “Puzzels bijvoorbeeld, maar ook actiefiguren, poppen en bouwspellen blijven populair.” GraviTrax is een interactief kogelbaansysteem dat inspeelt op de eeuwenoude aantrekkingskracht van knikkers. De opzet is om een geweldige baan te bouwen voor de knikkers. Spelenderwijs raakt je kind wijzer over zwaartekracht. Het spel combineert bouwen met een klassiek spelelement, want er zijn ‘opdrachtkaarten’ die het begin en einde van de knikkerbaan bepalen. Het is geschikt voor bouwers vanaf 8 jaar.

Smartivity Pinball Machine.
Smart Toys & Games

Spellen waarin er gebouwd moet worden, doen het doorgaans erg goed, zegt Marc Dhooghe. Een stelling die klopt in het geval van Smartivity Pinball. Deze educatieve hobbydoos bevat alles om een eigen, volledig werkende, flipperkast in elkaar te zetten. Voor beginnende knutselaars of pietjes-precies, is er een handige stap-voor-stap handleiding voorzien. Daarna is het uiteraard een kwestie van zoveel mogelijk punten te scoren met de flipperkast. Dit spel is geschikt voor handige harry’s en harriëttes vanaf 8 jaar.

Boglins.
Triaction (Jactal)

Speelgoed van Sinterklaas met een nostalgisch vleugje werkt. Ouders delen graag hun enthousiasme met hun kinderen. Wie de vreemde pop Boglins – bekend van The Muppet Show – aan zijn kinderen schenkt, zal succes oogsten. In 1987 bracht Mattel deze pluche beesten op de markt en werden ze een succes. Vandaag brengt Triaction de gekke figuren terug. Ze wonnen alvast de prijs ‘speelgoed van het jaar 2022’ in de categorie ‘poppen, pluche & personnages’.

Elektronisch lab.
Clementoni

Dit elektronisch lab, waar kinderen het mysterie van het licht al doende ontrafelen, werd in Nederland verkozen tot Speelgoed van het Jaar. De experimenteerdoos bevat een moederbord, kabeltjes en opdrachten. Zo wordt je koter uitgedaagd om schakelingen en circuits te maken. Leuk, omdat er meteen effect is: het lichtje brandt en de sensor gloeit! Een geïnformeerde Sinterklaas weet dat dit spel geschikt is voor kinderen ouder dan 12.

Vorig artikel
Volgend artikel