knutselen
Gezin

Kijk eens wat ik heb gemaakt!

26.11.2022
door Adeline Schmitz

Waarom zou je veel geld uitgeven aan decoratie als je ze ook gewoon zelf kunt maken? Bovendien is knutselen de ideale manier om je kinderen creatief bezig te houden en tegelijkertijd te genieten van wat familiale qualitytime.

Het Sinterklaasfeest betekent voor veel mensen het startschot van een periode vol gezelligheid en warm samenzijn, maar er moeten vaak zo veel voorbereidingen worden getroffen – de kerstboom zetten, cadeautjes kopen, feestmenu’s samenstellen – dat er soms nog amper tijd overblijft om ook samen plezier te maken.

Als er één activiteit is die jong en oud samenbrengt, dan is het wel doe-het-zelven. Dat kan Céline, die op haar blog ‘I do it myself ’ het beste van haar creatieve zelf toont, alleen maar beamen. “Knutselen is er niet alleen voor de kleintjes. Zelfs mijn vader, die absoluut geen doe-het-zelver is, heeft zich al enorm geamuseerd met het maken van decoratieve sterren”, lacht ze. “Het is een mooie kans om samen iets leuks te doen.”

Knutselen betekent plezier en ontspanning voor oudere kinderen, en voor de jongere een andere manier om iets te leren. “Er zijn twee manieren om te knutselen”, legt juf Stéphanie, lerares in de derde kleuterklas in een schooltje in Soignies, uit. “De eerste manier is die waarbij het kind de stappen moet volgen. Zo leert het om geduldig te zijn en instructies goed op te volgen. En dan is er de manier waarbij kinderen alleen het eindresultaat te zien krijgen. Daarbij leren ze zoeken en observeren om het voorbeeld te kunnen namaken. Het is in dat geval meer een oefening in creativiteit en samenwerking.”

Knutselen is er niet alleen voor de kleintjes.

— Céline, DIY-blogster

Heb je zelf weinig inspiratie om aan het doe-het-zelven te slaan? Kijk dan in de eerste plaats naar wat je als ouder zelf graag doet. Als je graag bakt, zijn er veel eenvoudige recepten om samen met je kinderen kruiden- of boterkoekjes te maken, die zij dan in een leuk vormpje kunnen uitsteken of kunnen versieren. Wandel je graag? Ga er dan samen met de kinderen op uit en verzamel onderweg dennenappels waar je originele creaties van kunt maken. Het internet staat vol inspiratie, gaande van guirlandes of kerstballen gemaakt van dennenappels tot geestige dierenfiguurtjes.

Ook voor Sinterklaas vormt het internet een schatkamer aan creatieve ideeën. Bovendien heb je er ook niet gek veel materiaal of kunstzinnig talent voor nodig: met wat gekleurd papier, verf, wc-rolletjes, lint, watten en eierdoosjes kom je al een heel eind om een stoomboot te maken of grappige Sint- en Pietfiguurtjes. En waarom knutsel je dit jaar niet zelf het paard van Sinterklaas of een schoentje in elkaar? Blogster Céline vindt haar inspiratie niet alleen online, maar ook in het dagelijks leven. “In winkels valt mijn oog wel eens op een mooie decoratie, maar in plaats van ze te kopen, probeer ik ze thuis na te maken. Zo is een adventskalender maken zowel voor volwassenen als voor kinderen een leuke activiteit.”

Beschouw dat geknutsel vooral ook niet als louter een tijdverdrijf, het is een belangrijk aspect van de opvoeding en ontwikkeling van kinderen. Bovendien hoeft het ook niet erg lang te duren. “Dertig minuten is doorgaans voldoende voor kinderen om iets te knutselen”, zegt juf Stéphanie. “Aarzel ook niet om de tijd in te korten voor kinderen die dit soort activiteiten niet leuk vinden. Of om een andere activiteit te zoeken die beter bij hen past. Wat ook kan helpen om hen te motiveren is de stappen nog eens samen te overlopen of alvast de volgende fase uit te leggen om hun nieuwsgierigheid te stimuleren.”

Vorig artikel
Volgend artikel