goudstaaf
Business

Een goudstaaf onder de kerstboom

22.12.2020
door Marleen Walravens

Traditioneel gaat eind november de jacht op kerstgeschenken open. Al eens gedacht aan een goudstaaf of een paar gouden munten dit jaar? Origineel is het zeker, verstandig misschien ook.

In onzekere tijden is goud als belegging een veilige haven. De sanitaire crisis van 2020 zal nog lang nazinderen. De financiële crisis van 2008 zit ook nog vers in ons geheugen. “Wanneer de aandelenmarkten ineenstuiken en het financiële systeem wankelt, is goud een vluchtwaarde om je vermogen in te stoppen”, zegt Bart Roosens, Trader bij Numagold. “Goud wordt dan een alternatief voor spaarboeken, die een lage, zelfs reële negatieve rente kennen.”

Ook voor de particuliere belegger

Vele beleggers krijgen een veilig gevoel wanneer ze fysiek goud aanschaffen omdat ze een deel van hun vermogen terug in eigen handen kunnen nemen, zonder daarbij afhankelijk te zijn van een tegenpartij. Net zoals bij vastgoed is het aan te raden om een deel van zijn vermogen aan te houden in tastbare activa. Spaargeld, obligaties en aandelen zijn beleggingen die afhangen van een tegenpartij, een papieren ‘belofte’ waarin staat wat men de belegger op een bepaald moment verschuldigd is.

Bovendien blijft het aangeraden om je beleggingsportefeuille zo veel mogelijk te diversifiëren. Fysiek goud zou een deel moeten uitmaken van elk gebalanceerd beleggingsportefeuille, 10 procent wordt daarbij vaak naar voor gebracht als de algemene norm. “De risicospreiding van je portfolio is belangrijk, maar er zijn nog meer redenen”, bevestigt Roosens. “Goud kan je beschermen bij sterke inflatie die dreigt na de massale geldcreatie door Centrale Banken zoals de ECB. De lage rente op spaarboeken in combinatie met toenemende kosten zorgen voor een reële negatieve rente. Dit maakt het momenteel interessant om fysiek goud te bezitten. ”

Stijgende welvaart

“Goud is ook een schaarse grondstof, waar nog altijd veel vraag naar is door de stijgende welvaart van de wereldbevolking. Bovendien is de aankoop van beleggingsgoud in België vrijgesteld van btw en is de meerwaarde van je investering volledig belastingsvrij. En last but not least: goud is een wereldmunt, een universeel betaalmiddel, waardoor het makkelijk verhandelbaar is.”

De lage rente op spaarboeken in combinatie met toenemende kosten zorgen voor een reële negatieve rente. Dit maakt het momenteel interessant om fysiek goud te bezitten.

Al goud wat blinkt?

Er is een keerzijde aan de medaille die we zeker niet over het hoofd mogen zien. Goudstaven bewaren brengt een extra kost met zich mee. Je moet zorgen voor de huur van een bankkoffer. Als je ze thuis veilig kunt bewaren, is het nuttig om met je verzekeraar na te gaan of ze gedekt zijn door je inboedelverzekering. Bij investeringen in goud krijg je enkel een meerwaarde als de prijs stijgt; dit in tegenstelling tot aandelen of obligaties waarbij je een dividend of een rente krijgt uitgekeerd. Wanneer het goed gaat met de economie en de rente hoger ligt, verliest goud wat van zijn aantrekkingskracht omdat de prijs dan lager is en de concurrentie van andere spaarformules weer sterker wordt. Goud is dus eerder een middellange- of langetermijninvestering; een soort verzekering voor een mogelijke toekomstige economische recessie.

“Alle grondstoffen zijn nog altijd gekoppeld aan de USD, ook goud.  Daardoor moet er steeds rekening gehouden worden met de koers van de USD.  In die zin betekent een hogere goudkoers in USD niet noodzakelijk een even sterke stijging in EUR”, zegt Roosens. “De prijs van goud kan dalen, maar kan dan ook nooit naar nul gaan, zoals bijvoorbeeld aandelen. De grote onzekerheid door de coronacrisis en de Amerikaanse verkiezingen hebben de goudprijs naar een nieuwe recordhoogte gestuwd van 2.058 usd/oz. De mechanismen die de overheden gebruiken om economische groei te stimuleren door liquiditeiten in de markt te brengen en zo een kunstmatige inflatie te creëren, hebben uiteraard ook een positieve invloed.” Kennis van zaken of een financiële adviseur is geen overbodige luxe.

goudstaaf
"Alle grondstoffen zijn nog altijd gekoppeld aan de USD, ook goud.  Daardoor moet er steeds rekening gehouden worden met de koers van de USD.  In die zin betekent een hogere goudkoers in USD niet noodzakelijk een even sterke stijging in EUR" — Bart Roosens

Voor elk wat wils

Beleggen in goud kan op verschillende manieren: aandelen in goudmijnen, specifieke beleggingsfondsen, goudrekeningen of door het kopen van fysiek goud in de vorm van  staven of munten van verschillende maten en gewichten. Wanneer je fysiek goud koopt, is het heel belangrijk naar een betrouwbare aanbieder te gaan. Goudstaven in zuiver goud variëren in gewicht van 1 gram tot meer dan 1 kg. De gouden beleggingsmunten moeten geslagen zijn na 1800 en een zuiverheid hebben van ten minste 900 duizendste.

Enkele voorbeelden zijn de Krugerrand, de Napoleon, de Belgische Louis en de Britse sovereign. “Staaf of munt, de intrinsieke waarde is dezelfde maar premies kunnen sterk variëren; als handelaar stellen we producten voor die het best aansluiten bij het beleggersprofiel”, zegt Roosens van Numagold. “Als je bijvoorbeeld regelmatig goud wilt kopen en verkopen, is het beter kleinere coupures of munten aan te schaffen, dat is veel flexibeler.”

Vorig artikel
Volgend artikel