skin
Gezondheid

Skin minimalism: Less is more, ook voor je huidverzorging

02.06.2023
door Ellen Van Hoegaerden

Goed nieuws voor wie niet meteen weet hoe je aan een skincareroutine moet beginnen, want skin minimalism is al even trending in beautyland. Geen tienstappenplan, maar slechts enkele producten houden jouw huid stralend en gezond. 

Met skin minimalism kies je bewust voor een vereenvoudigde skincareroutine. “Je verzorging gebeurt met enkel de producten die noodzakelijk zijn voor jouw huid”, zeggen Nadya en Yudin van beautysalon Mo’na, tevens een Aveda-conceptstore. “Dat gaat dan vaak over een cleanser, een toner, een goede dag- of nachtcrème, en soms ook een serum.” 

Ook Marion Naudts van Marion Maakt, die natuurlijke (DIY-)verzorgingsproducten aanbiedt, houdt het bij deze basisproducten. “Marketing doet ons vaak geloven dat we tien verschillende producten nodig hebben, die zogezegd niet geschikt zouden zijn voor meerdere huidtypes. Dat is dus niet het geval. Bovendien vermijd je best het overbelasten van je huid met een bom aan actieven.” Met skin minimalism verminder je het aantal stappen, wat rust brengt voor je huid en zorgt voor een egalere teint en minder acne en rimpels.

Bescherm je huid met een hydraterende crème en kalmerend masker tijdens de zomer.

– Mo’na Antwerpen

Soms heeft je huid echter een boost nodig, zoals tijdens de zomer. “Bescherm je huid dan met een hydraterende crème en soms eens een hydraterend of kalmerend masker”, raden ze bij Mo’na aan. Ook een SPF-crème blijft een vaste waarde. “Maar het is niet voldoende om die enkel ’s ochtends te smeren”, waarschuwt Marion. “Als enige tijd later de zon op zijn hoogst staat, ben je al niet meer zo beschermd en dat kan een vals gevoel van veiligheid geven.” 

Goed smeren en niet te veel in de zon zitten blijven effectieve tips. Dat geldt ook voor het vermijden van pigmentvlekken, waar steeds meer mensen mee te maken krijgen. Die kun je nadien met depigmenterende producten eventueel wel wegwerken. Marion: “Wat je ook vaak ziet, is dat de acne even verbetert tijdens de zomer, maar daarna weer verergert door te veel zonnecrème, onvoldoende reiniging… De huid wordt na de zomer ook droger, wat kan resulteren in meer acne en rimpels. Houd dus gewoon je routine aan en gebruik extra hydraterende producten.” 

Dat alles geldt overigens ook voor je haarverzorging. Skinification is een andere trend en slaat op het toepassen van dezelfde basisstappen voor de verzorging van je hoofdhuid, zoals scrubben, hydrateren, voeden… “De hoofdhuid reinigen is belangrijk om ze te ontdoen van productophoping, overtollige talg en oppervlaktevervuiling. Dat kan zonder de hoofdhuidbarrière te verstoren”, klinkt het bij Mo’na. “Aveda bijvoorbeeld heeft een productlijn die helpt om je hoofdhuid de hele dag te beschermen tegen vervuiling, oxidatieve stressfactoren en milieu-agressors. ’s Avonds kun je met een serum de hoofdhuid extra kalmeren.”

Vorig artikel
Volgend artikel