Europa
Reizen

Te voet, per fiets of per trein door Europa

02.06.2023
door Adeline Schmitz

De auto en het vliegtuig waren jarenlang het favoriete vervoermiddel van Belgische vakantiegangers. Anno 2023 zijn er evenwel talloze alternatieven. Ben je op zoek naar een goedkopere, meer ontspannen manier van reizen, waarbij je vakantie al aan je voordeur start? Europa verkennen was nog nooit zo eenvoudig!

Vandaag is reizen makkelijker en betaalbaarder dan ooit. Toch rijst de vraag of we altijd verre oorden moeten opzoeken voor dat ultieme vakantiegevoel. Moeten we per se de auto of het vliegtuig nemen voor onze droomvakantie? Is het dan niet mogelijk om op een ecologisch verantwoorde manier door Europa te reizen?

Na twee jaren van wereldwijde lockdowns en strenge coronabeperkingen is de Belgische toeristische sector de crisis sterker dan ooit te boven gekomen. Reis- en belevingsfanaten gingen namelijk volop op zoek naar alternatieven. Door het verbod op vliegreizen naar de andere kant van de wereld kwam het lokale toerisme in een stroomversnelling. Zo (her)ontdekten de Belgen hun eigen landje, van de Vlaamse kust tot de Waalse Ardennen.

Op twee wielen

“Naast de fietsgekte tijdens de pandemie stellen we ook vast dat de fietsinfrastructuur er de laatste jaren sterk op is vooruitgegaan”, vertelt Caroline Bottu van de vzw Bike-Packer. “De fietscultuur en fietsreizen zitten overal in de lift, van België tot Denemarken. Dankzij de uitbouw van EuroVelo, een netwerk van lange fietsroutes in Europa, is reizen per fiets veel gemakkelijker geworden.” Via fietsreisbureaus als Bike-Packer en netwerken als EuroVelo reis je nu per tweewieler vanuit België naar eender welke bestemming in Europa, van het zuiden van Spanje tot het noorden van Noorwegen.

Goed nieuws voor minder sportieve reislustigen: treinreizen zijn weer helemaal in! En sporen, dat kan zowel overdag als ’s nachts. Een treinticket is vaak goedkoper dan reizen per vliegtuig of auto. De trein biedt ook de gelegenheid om bijzondere landschappen te ontdekken. Of, waarom niet, mensen te ontmoeten die je reis of je leven een nieuwe wending kunnen geven.

Avontuur te voet

Ook fervente wandelaars komen aan hun trekken langs de vele wandelroutes in heel Europa. Voor mooie wandelpaden hoef je trouwens echt niet zo ver te gaan. Deze zomer valt er in België heel wat te ontdekken op wandelgebied. David Rigo, bezieler van de Facebookpagina ‘Les Balades de David’, geeft enkele tips: “België is een prachtig, maar ondergewaardeerd land. Wallonië is wondermooi, met tal van kastelen, ruïnes en prachtige dorpjes. Begin het best met korte tripjes van 5 kilometer om daarna gaandeweg steeds grotere afstanden te wandelen. Een degelijk paar wandelschoenen, meer heb je niet nodig.”

Vorig artikel
Volgend artikel