sportzomer
Zomer

Klaar voor de sportzomer

21.06.2021
door Laura Herijgers

Het was een jaartje op de tanden bijten voor onze sportliefhebbers, met heel wat (inter)nationale wedstrijden die werden gecanceld om redenen die we vast niet moeten benadrukken. Maar bij het zien van het aanbod dat we er deze sportzomer voor terugkrijgen, zijn we dat allemaal zo weer vergeten.

De Ronde van Frankrijk

Vive le vélo! De befaamde Tour de France zal dit jaar zoals gepland van start gaan. Nu de Giro achter de rug is, kun je weer enkele weken lang voor je tv alle toprenners etappe per etappe aanmoedigen om op 18 juli over die finishlijn op de Champs-Élysée in Parijs te geraken.

23 ploegen, 21 etappes en 3000 kilometer: de 108ste editie van de Ronde van Frankrijk start dit jaar op zaterdag 26 juni met de eerste vier in etappes in Bretagne, en met een route die er iets anders uitziet dan de voorbije jaren. Geen lange vlakke etappes aan het begin van de Tour, wel enkele finishes op steile hellingen waar sterke punchers voor in de wieg gelegd zijn. De Tour zal in de tweede week ook tweemaal de Mont Ventoux passeren – nooit eerder gezien – maar kent in het algemeen wel minder gebergte. Het aantal tijdritkilometers stijgt dan weer wel naar een 58 kilometers, opvallend meer dan de voorbije jaren. De favorieten zijn de twee Slovenen die ook vorig jaar furore maakten, de titelverdediger Tadej Pogacar en Primoz Roglic. Ook Geraint Thomas en Richard Carapaz prijken bovenaan de favorietenlijst om deze Ronde tijdens deze sportzomer te winnen.

UEFA Euro 2020/ EK 2021

De Belgische vlag kan weer lustig wapperen buiten en de duiveloortjes pronken weer enkele weken op je hoofd tijdens de sportzomer. Van 11 juni tot en met 11 juli 2021 is het #DEVILTIME, en zullen onze Belgische Rode Duivels hun beste balletje voorzetten voor het EK mannenvoetbal.

De 24 deelnemende landen zijn verdeeld in zes groepen. België bevindt zich samen met Denemarken, Finland
en Rusland in groep B. In groep A vind je Wales en Zwitserland, en Turkije en Italië beten op 11 juni alvast de spits af. In groep C spelen onder andere onze noorderburen de ziel uit hun lijf. Zij nemen het op tegen Oekraïne, Oostenrijk en Noord-Macedonië. Groep D bestaat uit Engeland, Kroatië, Schotland en Tsjechië. In Groep E zitten Spanje, Zweden, Polen en Slowakije. In de laatste groep nemen onze andere aangrenzende buurlanden het op tegen elkaar en tegen Hongarije en Portugal. Deze laatste was de winnaar van de vorige editie in 2016, waarbij de ploeg won met 1-0 tegen Frankrijk.

De matches kun je thuis volgen of buiten in beperkte mate. De coronaregels laten immers toe om het EK op het grote scherm te volgen, mits enkele strenge regels. Zo moet de locatie van het evenement afgesloten zijn en liefst een reservatiesysteem hanteren. Je mag in groepjes van vier zitten, met anderhalve meter afstand tussen iedere groep. Buiten mogen er maximaal 400 mensen samenkomen en binnen zo’n 200.

Olympische Spelen

De toeters en ballonnen kunnen zonder problemen blijven hangen voor de Olympische Spelen. Die starten in deze sportzomer op 23 juli en duren tot en met 8 augustus 2021. Hiervoor zakken de deelnemende atleten af naar gastland Japan. Voor de openings- en slotceremonie bouwde het land een nieuw olympisch stadion in Tokio. Hiervoor trokken zij de duurzame kaart: het stadion gebruikt namelijk alleen natuurlijke energiebronnen zoals zonne-energie en windenergie. Om de sportvelden te onderhouden, maken ze zelfs gebruik van regenwater.

Dit jaar worden er vijf nieuwe disciplines toegevoegd: honkbal, karate, skateboarding, klimmen en surfen. De drie medailles die al met enige zekerheid aan België zijn toegeschreven, behoren tot de Red Lions (hockey), Nina Derwael (turnen) en Nafi Thiam (meerkamp). Nina Derwael gaat voor de tweede keer mee naar de Olympische Zomerspelen, en er zijn hoge verwachtingen voor meerkampster Nafi Thiam. In 2016 won ze al goud en het wordt verwacht dat ze de winnaarstitel dit jaar opnieuw pakt. Verder liggen er voor België waarschijnlijk nog medailles in het verschiet binnen de categorieën zeilen, wegwielrennen, judo, ruitersport, taekwondo en baanwielrennen.

Paralympische Spelen

Het Belgisch Paralympisch Comité (BPC) bracht in april een prachtige campagne uit voor de Paralympische Spelen: “Op straat worden mensen met een beperking aangestaard, maar wanneer ze topprestaties in de sport leveren, kijken er nog te weinig mensen: now is the time to stare!” Op 24 augustus is het dan ook tijd om te kijken. De Paralympische Spelen gaan dan, eveneens in Tokio, van start in de sportzomer. Op 5 september vindt de slotceremonie plaats. Tijdens deze twee weken staan er 539 competities op het programma binnen 22 verschillende sportdisciplines. Om te supporteren kun je dit jaar een prachtige broche kopen waarmee je de paralympische beweging in ons land steunt, en die ook naar aanleiding van de 60ste verjaardag van het BPC tot stand is gekomen. Elke atleet die zich heeft geplaatst voor de Spelen van Tokio heeft al een gouden, zilveren of bronzen broche gekregen.

De organisatie van dit grote internationale evenement had 80.000 helpende handen bij elkaar gesprokkeld die zowel
bij de Olympische Spelen als bij de Paralympische Spelen zouden helpen. Maar van deze groep zijn er ongeveer
10.000 mensen afgehaakt. Het Japanse televisiestation NHK vermoedt dat dit te wijten is aan de bezorgdheden die de vrijwilligers hebben over de verspreiding van het coronavirus. Toch zullen beide evenementen van start gaan op de geplande datums. De Japanse regering en het Internationaal Olympisch Comité zijn er immers helemaal klaar voor.

Jij ook?

Vorig artikel
Volgend artikel