drankjes
Agri & Food

Van 90’s cocktails tot wijn in blik: De heetste drankjes van de zomer

07.06.2023
door Joost Schellekens

Afgelopen jaar stond de ‘espresso martini’ met stip bovenaan als meest gedronken cocktail, net boven zijn fruitige broertje, de ‘pornstar martini’. Naast the rise of the cocktail blijft alcoholvrij bier een trend en verschijnt ‘biologisch’ op meer wijnetiketten. Dit zijn de bartrends voor komende zomer.

drankjesBack to the 90’s

Wanneer we de barkast opendoen, belooft de zomer een nostalgische terugkeer naar de jaren 90 te worden, toen alles in een V-vormig glas geserveerd werd. De espresso martini was hier afgelopen winter al een voorteken van. Om het warme weer te trotseren, gaan we deze zomer voor frissere cocktails met een lager alcoholpercentage. De klassiekers zoals de mojito en de margarita zullen nog steeds over de toog passeren, maar er komen nog bij. Zo is de ‘bromosa’, waar de cava van een mimosa wordt vervangen door wodka en bier, dé zomercocktail voor echte bro’s.

Daarbovenop is het niet alleen de smaak die telt, want ook de presentatie is belangrijker dan ooit tevoren. Verwacht dus kleurrijke, originele creaties die perfect zijn voor bewonderende reacties op sociale media.

bierVloeibaar goud 

Een frisse pint op het terras smaakt altijd. Al zal dat steeds vaker een alcoholvrije variant zijn. Ons bierlandje telt steeds meer alcoholvrije merken en zelfs de kritische Belgische bierdrinker zet zijn trots nu opzij en geeft toe dat sommige alcoholvrije bieren verrassend goed smaken. Daarbovenop passen de bieren perfect in de trend van gezonder en bewuster leven.

En toch… Hoewel de cocktails steeds lichter worden en cafégangers vaker 0.0-bieren bestellen, blijven de speciaalbieren immens populair én worden ze sterker. Een bier dat rond de 6 of 7 procent alcohol bevat, zal deze zomer langer in de koelkast blijven staan. Bierliefhebbers verkiezen hun oude vertrouwde Duvel of een stevige tripel van rond de 9 procent. Hoe zwaarder, hoe liever.

cocktailsIngeblikt

Volgens trendwatcher Tom Palmaerts van Trendwolves zijn ook natuurwijnen helemaal in. Deze worden op een biologische manier geproduceerd, wat zorgt voor een nieuwe geur en smaak. Klassieke bordeauxdrinkers zullen de eerste keer allicht hun wenkbrauwen fronsen, maar zijn achteraf hopelijk aangenaam verrast. Zeker voor de roséwijn en witte variant voorzien experten een groot succes.

Een andere trend die we kunnen verwachten in de zomer van 2023 is wijn in blikjes. Daar moet menig wijnliefhebber even aan wennen, maar de blikjes hebben hun voordelen. Ze zijn gemakkelijk mee te nemen en blijven koeler dan een fles. De blikjes zijn ook in de horeca handig omdat je niet langer met flessen moet werken. Minder restjes dus die je aan het einde van de week weg moet gieten.

drankjesFree spirits 

De populariteit van alcoholvrije drankjes in België beperkt zich niet alleen tot bieren. Andere non-alcoholische drankjes zoals mocktails, huisgemaakte icetea en gefermenteerde dranken zoals kombucha zijn ook erg in trek. Mensen worden zich bewuster van de negatieve effecten van alcohol op de gezondheid en kiezen daarom vaker voor alcoholvrije alternatieven. 

Ook Aziatische drankjes zoals bubble tea en ramune worden steeds populairder in België, mede dankzij de invloed van K-popgroepen en shows zoals Squid Game. Horecazaken moeten wel volgen en, naast frisdrank, een groter aanbod non-alcoholische drankjes aanbieden. Ook al kosten ze wat meer, terrasgangers grijpen er steeds vaker naar.

Vorig artikel
Volgend artikel