natuur
Gezondheid

Liever puur natuur of fitness 2.0?

07.06.2023
door Ellen Van Hoegaerden

Een zomer vol beweging? Yes, please! Maak kennis met de populaire sporttrends biophilia en HYROX. Ga je voor een work-out in de buitenlucht of eerder voor een stevige, gestructureerde fitnessrace? De keuze is aan jou.

Biophilia betekent zoveel als ‘liefde voor het leven’ en duidt op de sterke verbinding tussen mens en natuur. In sporttermen verwijst het naar work-outs in de buitenlucht: een stevige boswandeling, zwemmen in een meer, yoga in de duinen… Bij deze trainingen komt er geen tot weinig sportmateriaal aan te pas. 

De natuur is de perfecte plek om in topvorm te blijven, zegt Katriina Kilpi, projectmedewerker bij BOS+, de organisatie achter de 30-30-campagne – 30 dagen lang 30 minuten bewegen. “Niet alleen zorgt zonlicht voor een noodzakelijke vitamine D-boost, als we bewegen neemt onze zuurstofopname ook toe. De lucht is meestal schoner en goed voor de immuniteit. Je kunt ook makkelijk langer én comfortabeler sporten, want de natuur is een goede afleiding van je stevige work-out. Ook onze hersenen reageren goed op de complexiteit en het groen van de natuur. Dit brengt rust en vestigt je aandacht op je innerlijke beleving.” 

Onze hersenen reageren goed op de complexiteit en het groen van de natuur. Dit brengt rust en vestigt je aandacht op je innerlijke beleving.

- Katriina Kilpi, BOS+

Bovendien zijn deze biofiele oefeningen geschikt voor iedere leeftijdsgroep, aldus Kilpi. “Je kunt rustig jeu-de-boulen of wandelen, of iets zwaarder gaan en natuurlijke bewegingen trainen, zoals springen over stenen of boomstronken. In de natuur kun je flexibeler bewegen, want het terrein is minder effen, en de ondergrond is lekker zacht voor je knieën en gewrichten.” Ook krachttraining kan perfect in de weelderige natuur. Ga bijvoorbeeld op zoek naar HITT- of crossfitoefeningen die je uitoefent in de buitenlucht. “Doe nadien wel altijd een tekencheck. Neem dit ernstig om, naast de natuur, ook voor jezelf te zorgen.” 

Ook voor iedereen, hetzij heel wat gestructureerder, is HYROX. “Dat is een unieke internationale fitnessrace die uithouding en krachtsport combineert”, begint Louis Osselaer, wereldkampioen HYROX en crossfitcoach. “Het is indoor, op een parcours met rondom een loopbaan. In het midden doe je allerlei oefeningen.” Deze sporttrend wordt overal ter wereld volgens dezelfde structuur uitgevoerd. Je loopt 8 keer 1 kilometer, daarna doe je een aantal functionele oefeningen, zoals sledes vooruitduwen en -trekken, roeien en skiën op machines, lunges met een zandzak in de nek, wall balls… En dat allemaal zo snel mogelijk. “Het verloopt heel professioneel en je krijgt meteen je resultaten te zien. Bovendien kun je in duo deelnemen of in een team van vier, waarbij je de oefeningen verdeelt.” 

HYROX is voor ‘every body’, beaamt Osselaer. “De meeste mensen die eraan meedoen, komen uit de crossfit- of obstacle course-wereld, omdat het veel raakvlakken heeft, maar uiteindelijk kan iedereen het. Begin qua training met basisoefeningen, zoals squats, en leg er niet te veel druk op. Doe je mee met een HYROX-competitie, start dan niet te snel. Het belangrijkste is dat je plezier hebt.” In Nederland werd het event al georganiseerd, en ook in ons land liggen er plannen op tafel voor HYROX-races. You in? 

Vorig artikel
Volgend artikel