Interview door Joost Schellekens

William Boeva: “Ik laat me leiden door lekker eten en drinken”

William Boeva kun je heel het jaar door omschrijven als een levensgenieter en in de zomer mag het nog een versnelling lager. Tussen de broodnodige schrijfsessies aan zijn nieuwe show, geniet de Antwerpse komiek ten volste van het warme seizoen. Liefst met lekker eten en omringd door vrienden.

“Mijn ideale zomerdag is in drie woorden: terrasjes, BBQ’en en vrienden. Ik ben een sociaal iemand, dus vanaf de middag zoek ik gezelschap op. Uiteraard sluit ik de dag af met een barbecue. Je vindt mij naast de grill. Niet om te bakken, maar om wat naar het vuur te staren, af en toe in een stuk vlees te porren en dan te zeggen ‘ik zou dat eens omdraaien’. Ja, dat is zomer voor mij.” 

Wat is je favoriete zomerherinnering? 

“Ik heb enorm veel leuke zomerherinneringen. Ik denk spontaan aan het appartement in Oostduinkerke, waar ik vroeger elke zomer spendeerde. Ik heb altijd in het drukke Antwerpen gewoond, dus de Belgische kust was een heel andere wereld voor mij. Het tempo ligt daar wat lager en iedereen is ontspannen. Dat appartement hebben we niet meer, maar ik ga wel elke zomer eens naar de kust. Verder heb ik voor de verandering een relatief lege agenda, wat ook weleens oké is. Ik moet aan een nieuwe show werken, maar wanneer vrienden vragen om af te spreken, kan dat gewoon meteen in plaats van over een paar weken.”

Er moet dus ook gewerkt worden deze zomer?

“Ik moet deze zomer inderdaad mijn nieuwe show in elkaar steken en daar kruipt veel tijd in. Zo’n nieuwe show brengt ook weer stress en zelftwijfel met zich mee. Ik heb natuurlijk als comedian doorheen de jaren krediet opgebouwd, maar toch begin je elke show terug van nul. In principe schrijf ik zo’n show in vijf of zes maanden, maar ik ben een slechte beginner. Gelukkig hou ik try-outs die me verplichten om achter mijn bureau te kruipen. Het publiek verwacht niet meteen een volledig nieuwe show en amuseert zich ongetwijfeld, maar als je voor een show van een uur slechts tien minuten nieuw materiaal hebt, is dat wel een realitycheck.”

Rosé is voor mij zomer in een glas. Lekker fris.

Wat zijn je reisplannen voor de komende maanden?

“Ik ga heel graag op reis en wil elk land eens gezien hebben. Het volgende op de agenda is een cruise naar de Noorse fjorden. Te voet kan ik daar niet ver gaan en zo rolstoeltoegankelijk is de natuur niet echt (lacht). Als ik er dan met een boot langs kan varen, is dat voor mij helemaal prima. Ik laat me ook altijd leiden door lekker eten en drinken. Ik zoek speciale, lokale tenten waar geen toeristen komen. Ik vraag wat er goed is en eet wat ze mij willen geven. Als zij het goed vinden, zal ik het ook wel lusten. Ook in België zoek ik naar zulke louche barretjes die al jaar en dag bestaan. Als ze zo lang kunnen overleven moet het wel de moeite zijn om ze eens te bezoeken.”

Wat is een reis die je nooit zult vergeten?

“Ik heb er veel, maar een reis waar ik nu aan denk is die naar de Malediven toen ik 12 was. Daar heb ik twee herinneringen aan. De eerste is dat ik op de eerste dag mijn sandaal ben kwijtgespeeld. Ik heb niet de makkelijkste voeten om schoenen voor te kopen dus heb ik die twee weken op blote voeten rondgewandeld. Op de laatste dag, vlak voor we vertrokken, kwam een visser naar onze boot gelopen met mijn sandaal. Opgevist aan de andere kant van het eiland.”

“Het tweede dat me is bijgebleven gaat over het eten. Ik at als kind niet zo graag vis. Mijn moeder waarschuwde me al dat er maar één restaurant op dat eiland was en dat er vaak vis op het menu zou staan. Nu had ze niet verwacht dat ik door mijn gameboy bevriend zou raken met de kok. Wij wisselden spelletjes uit en elke dag vroeg hij wat ik wilde eten. Ik heb die vakantie geen enkel stuk vis gegeten. De eerste dag stond er steak met frieten op het menu. (lacht)”

zomer

Wat zijn jouw go-to gerechten en drankjes in de zomer?

“Ondertussen heb ik vis leren eten, hoor. Ik lust nogal veel. Wat ik in de zomer tof vind, zijn foodtrucks en dat je buiten op een terrasje iets kunt eten. En bij een terrasje hoort lekker drinken. Rosé is voor mij zomer in een glas. Lekker fris. Ik ben een wijndrinker, hoewel in de zomer een frisse pint of een cocktail ook kan smaken. Ik som nu allemaal alcoholische dranken op, maar zo vaak drink ik niet. Ik heb van mijn 17de tot 30ste zelfs helemaal geen alcohol gedronken. Bij een van mijn eerste fuiven heb ik iets in mijn drankje gekregen en toen heb ik een degout gekregen van alles wat geestverruimend is. Ik durfde zelfs een tijd geen stoofvlees te eten omdat er bier in zit.” 

“Ergens heb ik spijt dat ik zo lang geen alcohol heb aangeraakt. Dat klinkt misschien raar en het is helemaal tegen de trend van alcoholarm leven in, maar de boog stond bij mij altijd gespannen. Ik pieker veel, en als ik dan eens een glas drink, laat ik gemakkelijker los. Dan spreken we niet van zat zijn, maar een glas doet ontspannen. Je kunt mij deze zomer dus zeker op een terrasje in Antwerpen terugvinden, met mate en met maten gezellig iets aan het drinken.”

07.06.2023
door Joost Schellekens
Vorig artikel
Volgend artikel