natural movement
Lichaam

Natural movement: Schud de oermens in jezelf wakker

02.06.2023
door Adeline Schmitz

Nu de mooie dagen weer in het verschiet liggen, krijgen we vaak meer zin om te gaan sporten of fitnessen. De laatste jaren doen steeds meer Belgen aan ‘natural movement’, een discipline die terugkeert naar eenvoudige en natuurlijke bewegingen.

Natural movement (ook wel MovNat of ‘primal movement’ genoemd) in één zin? Een gezonde geest in een gezond lichaam. Het gaat om terugkeren naar de natuur en onze basishandelingen door de eenvoudige bewegingen van onze verre voorouders na te doen: stappen, springen, klimmen, kruipen… Nu we steeds meer een zittend leven leiden, helpt ‘primal movement’ ons om alle delen van ons lichaam te gebruiken. Het doel? Ontspannen en opnieuw voeling krijgen met onszelf.

“Met zeer eenvoudige bewegingen, die je optimaal oefent om ze in alle situaties te kunnen gebruiken, gaat je fysieke conditie er op natuurlijke wijze op vooruit”, verklaart Maurice Demoulin, erkend MovNat-trainer en filosoof uit Luik. “Erwan Le Corre, de stichter van de beweging, verwoordde het zo: ‘Je moet niet in vorm zijn om te bewegen, je moet bewegen om in vorm te zijn.’ Het is belangrijk om dat in het achterhoofd te houden.”

Te sedentair

“Dat idee om mobiel en lenig te blijven, vind ik zeer interessant. We moeten meer mensen er warm voor maken”, legt dr. Hamlet Mirzoyan uit. Hij leidt de sportkliniek van het Erasmus-ziekenhuis in Brussel. “De moderne samenleving is te sedentair. We zoeken uitvluchten om niet meer te bewegen, wat erg nefast kan zijn voor onze gezondheid. Deze nieuwe beweging is heel goed om gemakkelijk aan je conditie te werken.”

Net als ‘Paleo Fitness’ is ‘MovNat’ een laagdrempelige trainingsmethode. De beweging werd in 2008 bedacht door de Fransman Erwan Le Corre en vond al snel aanhangers bij zowel atleten als amateurs. Bewegingen die al generaties lang telkens opnieuw herhaald worden, krijgen nu weer alle lof.

Openluchtgymnastiek

“‘MovNat’, dat is één grote familie”, gaat Maurice Demoulin verder. “Deze beweging is eigenlijk gebaseerd op de ‘natuurlijke methode’, maar dan met enkele elementen minder zodat ze beter is afgestemd op een stedelijke omgeving. We zetten de traditie van de openluchtgymnastiek voort, met sessies in de buitenlucht en in de natuur. Contact met de natuur, daar gaat het om.”

Maar uiteraard blijven ook andere laagdrempelige klassiekers bijzonder geschikt om ons lichaam opnieuw zonder al te veel inspanning te leren gebruiken. “Fietsen is een zeer goede sport, maar moeilijk te beoefenen in Brussel door het gebrek aan veilige infrastructuur”, legt dr. Mirzoyan uit. “Nog een prima activiteit, waar je bovendien enkel een goed paar schoenen voor nodig hebt: in een stevig tempo wandelen, aan meer dan 5 kilometer per uur. Dertig minuten tot een uur per dag is voldoende. Ook zwemmen beveel ik ten zeerste aan.”

Vorig artikel
Volgend artikel