koel
Bouwen & Wonen

Zo houd je hoofd én huis koel tijdens de zomerhitte

07.06.2023
door Joost Schellekens

Met de klimaatverandering is een hittegolf in België niet meer zo vreemd. Nu merken we dat onze huizen beter warmte binnen dan buiten kunnen houden en is het vaak puffen en zweten als je geen strikte maatregelen neemt. ‘Gesloten gordijnen halen niets uit.’ 

“De Belgen isoleren té goed”, vertelt Roel Berlaen van Renson. “Dat klinkt een beetje raar, maar dat is wel degelijk een probleem in België en omringende landen. De meeste huizen zijn ontworpen om strenge winters en milde zomers te overleven. Niet om hittegolven van enkele weken vol te houden. De gemiddelde Belg ziet graag grote ramen in zijn huis en isoleert alles dicht. Het logische gevolg: de warmte komt door de ramen binnen en zit gevangen.” 

Lastminutecreaties

Wie deze zomer het huis koel wil houden, vermijdt dus best direct zonlicht op de ramen. De (ver)bouwers zijn geholpen door een zonwering of luifel in de verbouwplannen te voorzien. Een luifel is een kleine overkapping boven het raam, die er op het warmste moment van de dag voor zorgt dat de zon geen rechtstreeks contact maakt met de ramen. Het voordeel hiervan is dat je geen natuurlijk licht wegneemt. Voor wie geen verbouwplannen heeft, heeft Roel Berlaen enkele doe-het-zelftips: “Mocht de weerman volgende week een hittegolf voorspellen, zijn er enkele dingen die je kunt doen om de warmte buiten te houden. Eerst en vooral halen gesloten gordijnen weinig uit. De warmte bereikt nog steeds het glas. Span lakens, folies of doeken aan de buitenkant tegen de ramen. Zet je parasols tactisch voor de vensters en beweeg ze gedurende de dag met de zon mee. Het is dan wat donkerder binnen, maar tenminste ook een pak koeler.” 

Natuurlijke ventilatie

Hoewel het verleidelijk is om airconditioning te gebruiken, is het belangrijk om te weten dat dit niet de duurzaamste oplossing is. “Dit ga je voelen in je portemonnee”, vertelt Wim Thiery, professor klimaatwetenschappen aan de VUB. “Het is verstandiger om tactisch gebruik te maken van airconditioning op momenten dat het echt nodig is en maximaal gebruik te maken van natuurlijke ventilatie. Dit houdt in dat je doorheen de dag alles gesloten houdt, maar alles openzet op het koelste moment van de dag. Zo creëer je een groot tochtgat van frisse, gereinigde lucht.” Op lange termijn kun je ook bomen planten in je tuin. Die bieden schaduw en zorgen ervoor dat de zon niet direct op de ramen schijnt. Daarnaast kunnen groene daken ook helpen. Die absorberen de zon en laten weinig warmte door naar binnen. 

Het koel houden van je huis tijdens de zomerhitte is een uitdaging, maar met de juiste maatregelen is het mogelijk om een aangename leefomgeving te creëren zonder overmatig energieverbruik. “Door te zorgen voor goede ventilatie, ramen te beschermen tegen direct zonlicht en eventueel natuurlijke oplossingen zoals bomen en groene daken te overwegen, kunnen we ons hoofd én huis koel houden tijdens de hete zomermaanden”, besluit Wim Thiery.

Vorig artikel
Volgend artikel