vakantieland
Gezondheid

’t Is ook plezant in eigen land

27.03.2021
door Fokus Online

Hoewel we een klein vakantieland zijn, hebben we een weelde aan sportieve en avontuurlijke vakantiemogelijkheden. Ook in tijden van corona – al is er dan iets meer voorzichtigheid vereist. Een staycation wordt voor veel mensen steeds aantrekkelijker, en zal ook na de vaccinaties here to stay zijn.

Wereldreis in eigen land

Een kustlijn van ruim 60 kilometer met een adembenemend polderlandschap daarachter. De uitgestrekte Ardennen die tal van mogelijkheden bieden op vlak van avontuurlijke uitstappen. Al dan niet op maat van kinderen. De Kalmthoutse Heide, het Heuvelland, het Limburgse fietsparadijs, het Scandinavisch aandoende landschap van de Hoge Venen, de Lommelse Sahara, onze vele prachtige kastelen… In België kun je probleemloos een wereldreis in eigen land maken. Te voet of met de fiets, de keuze is aan jou, maar altijd binnen de toegestane buitenbubbel-limiet.

Overvloed troef

Ook qua activiteiten is overvloed hier troef: wandelen op het water van de Kempense meren met stand-up paddle boards, fietsen over een oude spoorwegbedding die loopt van Torhout tot in Oostende, een tocht met de kickbike langs de Rupel… “Mensen gaan steeds meer op zoek naar uitstappen en belevingen die instagrammable zijn”, aldus Nora Leonard van VakantieVeilingen. “Zo kun je een dagje bijlwerpen, gaan paintballen in een kasteel, leren slippen of driften, met de quad in bossen rijden. Allemaal in eigen land. De dagje-weg-mogelijkheden voor toeristen in eigen land zijn hier eindeloos.”

Natuurlijk moet je dezer dagen wel altijd even dubbelchecken wat er toegankelijk is. Of het op een veilige afstand kan gebeuren en met hoeveel personen maximum je een activiteit kunt doen. Let ook op de adviezen van de overheid of stadsbesturen: als het ergens belooft druk te worden. Bijvoorbeeld tijdens de aankomende paasvakantie, ga dan op zoek naar een alternatieve uitstap.

Gelukkig hebben we keuze in overvloed: “We leven inderdaad in een uitgesproken vakantieland”, aldus Wim Verscuren, coördinator bij Vlaanderen vakantieland. “Naast de hierboven opgesomde troeven en activiteiten zijn er ook nog onze wereldberoemde kunststeden en gastvrije uitbaters die meestal verschillende talen spreken, zodat cultuur en genieten perfect gecombineerd kunnen worden met sportieve en/of avontuurlijke uitstappen. Tel dat alles bij elkaar op, en ik denk dat België wereldwijd het land is waar per vierkante kilometer het meest te beleven valt op gebied van sport, natuur en genieten.”

Heel wat in petto voor avonturiers

Voor avonturiers hebben onze streken heel wat in petto. Niet alleen geniet ons land heel wat uitstraling bij fietstoeristen dankzij onze koersreputatie – sportievelingen komen van overal ter wereld naar hier afgezakt om het parcours van de Ronde van Vlaanderen te rijden –, we hebben ook een uniek en prachtig uitgebouwd fietsnetwerk, dankzij de vele knooppuntroutes. “Die knooppunten zijn echt wel een troef ”, gaat Wim Verscuren verder. “Je kunt zelf routes samenstellen en op die manier overal komen.

Fiets- en wandelparadijs

Zo profileert België zich als een echt fiets- en wandelparadijs. Zeker omdat we er in ons vakantieland ook in slagen de nodige extra’s en arrangementen te voorzien: fietsvakanties waarbij je een fietskar meekrijgt, de gastheer die als gids optreedt, fietsroutes in Limburg waarbij je letterlijk doorheen het water of langs de boomtoppen fietst, en ga zo maar verder. Dat heeft te maken met het feit dat ‘reizen’ vandaag steeds meer ‘beleven’ is: mensen willen erover kunnen vertellen en het delen.” En dan komen we weer bij dat instagrammable-gegeven, natuurlijk.

vakantieland

Duurzaamheidsaspect

Belgen hielden, al van voor de pandemie, bij het plannen van hun reis steeds meer rekening met het duurzaamheidsaspect. Boekingen en tripjes ging men dan ook steeds vaker in eigen vakantieland vastleggen –
zij het doorgaans niet voor de volledige vakantieperiode. “In ons eigen land hebben we heel wat moois dat zich aan het buitenland kan meten”, vult Nora Leonard aan. “Vlaanderen vakantieland lanceerde enkele jaren geleden nog een campagne met de vraag of bepaalde foto’s in het buitenland dan wel in Vlaanderen waren gemaakt. Het bleek in het geval van alle foto’s die laatste te zijn.”

Tot slot: het blijft verbazen hoe je in een klein vakantieland als België ontdekkingen kunt blijven doen. Ben je aan een fietstocht bezig langs de Schelde? Stop dan even bij Buitenland, een op moeras teruggewonnen gehucht waar de tijd is blijven stilstaan. Je vindt er nog mandenvlechters, een Gildekamer en een Reuzenhuis. “Ik zou zelfs durven beweren dat iedereen in eigen stad of dorp nog onbekende stukjes groen kan ontdekken die verrassen”, besluit Nora Leonard. “Je moet mooie plekjes en belevenissen dus niet altijd te ver gaan zoeken.”

Artikel door Hannes Dedeurwaerder

Vorig artikel
Volgend artikel