Waals-Brabant
Outdoor

Duizend-en-een manieren om Waals-Brabant te ontdekken

24.05.2023
door Frédéric Vandecasserie

Met de terugkeer van het zomerseizoen komt het verlangen om te gaan ontdekken. En dat komt goed uit: Waals-Brabant staat bol van de wandelingen en tochten.

Te voet of op wielen, Waals-Brabant biedt een indrukwekkende reeks tochten en omwegen met stukjes geschiedenis, stukjes leven, lokale keuken en andere charmes van allerlei aard. “Het verschil tussen Waals-Brabant en de Ardennen is dat er hier een veelheid aan dingen te zien is zonder dat je tientallen kilometers hoeft af te leggen. Alles is gemakkelijk bereikbaar”, zegt Coline Senterre, communicatieverantwoordelijke van de toeristische dienst van Waals-Brabant.

Lange wandelingen

En onder de vele ideeën op de site (www.beleefwaalsbrabant.be) zijn er bijvoorbeeld fietstochten die twee dagen in beslag nemen.

Twee voorbeelden

Laten we beginnen met een tocht rond Villers. Die begint logischerwijs in Villers-la-Ville, waar u de abdij uit de 12e eeuw kunt bezoeken. Ze is geklasseerd als uitzonderlijk erfgoed in Wallonië. U kunt teruggaan in de tijd en u onderdompelen in het leven van de monniken dankzij de nieuwe applicatie op uw smartphone. Ontdek de abdij zoals ze was in de middeleeuwen. Naast de meer traditionele bezoeken zijn er verschillende thema’s, zoals de 5 prachtige tuinen, het maken van bier in de microbrouwerij “Hostieux Moines”. Of de wijngaard van Villers-la-Vigne. En als u de reis op het juiste moment maakt, kunt u ook grandioze evenementen als de “Nacht van de Koren” bijwonen!

Daarna gaan we naar Nijvel om kennis te maken met de familie van Karel de Grote. Zijn oudtante Gertrude was de eerste abdis van de abdij van Nijvel, die zich destijds bevond op de plaats van het huidige gebouw dat aan haar is gewijd: de majestueuze collegiale kerk Saint-Gertrude. Merk op dat ook andere overblijfselen en emblematische gebouwen uw pad zullen kruisen. Let dus goed op of vraag om een rondleiding bij de toeristische dienst van Nijvel.

De tweede dag gaan we naar Braine-le-Château, op middeleeuwse wandeling. Om de plaats te bereiken, raden we u aan de knooppunten te volgen en langs het kanaal Brussel-Charleroi te varen. Onderweg ziet u een typisch Brabantse boerderij, de boerderij “Castia” of “twee torens” (tussen PN 39 en 35), de sluis van Ronquières (PN 68), de jachthaven van Ittre (PN 34) en de oude smederijen van Clabecq (PN 21).

Vervolgens aankomst in Braine-le-Château, dat zijn naam ontleent aan het feodale kasteel dat in de 13e eeuw door de heren van Trazegnies werd gesticht. Het kasteel van de graven van Hornes, dat aan het eind van de 15e eeuw werd omgevormd tot een lustkasteel, is een echt juweeltje. Dan staan er nog andere juweeltjes op het programma, bijvoorbeeld het “Maison du Bailli”. Dat werd genoemd naar de persoon die belast was met het onderzoek naar strafzaken.

Een ander leuk idee voor een uitstapje: een weekend in het Brabantse Haspengouw. Op de eerste dag trekken we naar Jodoigne, hoofdstad van de prachtige landelijke regio Brabant Haspengouw. Het vertrekpunt van deze wandeling is het stadhuis van Jodoigne, gevestigd in het prachtige kasteel Pastur. Het was in de 12e eeuw dat Jodoigne in de geschiedenis verscheen, met de opkomst van de grote middeleeuwse stadsbeweging. Hertog Hendrik van Brabant stichtte een nieuwe stad met een karakteristiek plan: een driehoekig plein voor de nieuwe markt, straten die elkaar haaks kruisen en een muur rond het hertogelijke kasteel. De stad groeide en werd een belangrijke marktstad. Daaraan ontleende zij haar naam: “Geldonia Fori” of “Jodoigne-le-Marché”.

Op de tweede dag nemen we de herinneringsroute naar Perwez. Op deze route komt u door Ramillies, waar vele veldslagen plaatsvonden. Al in 1815 vochten soldaten er bij de verovering van Europa. Daarna, een eeuw later, tijdens de Eerste Wereldoorlog in 1914. Om de herinnering levend te houden, zult u oriëntatietafels aantreffen om u in te lichten over de aard en de omvang van de weinig bekende gevechten die niet ver weg plaatsvonden tussen 16 en 19 augustus 1914. Deze staan in Ramillies, tegenover de kerk van Ramillies-Village, naast het gedenkteken, in Perwez. Maar ook bij het oude station, aan de rand van de RAVeL, in Orbais, op het kerkplein, naast de wandelborden. En in Sart-Risbart, bij de voormalige kapel van Dieu Aimant.

Daarna nemen we de weg weer in de richting van Opprebais en Beauvechain. De eerste stop is langs het turquoise water van de steengroeve van Opprebais, een voormalige kwartsietwinning. De exploitatie ervan gaat terug tot 1754. Tot de jaren 1960 was het een van de economische vlaggenschepen van de regio. Tegenwoordig wordt de groeve ingenomen door een groot meer met turkoois water. Als u van duiken houdt, neem dan contact op met de natuurduikclub van Opprebais. Nu verlaten we onze Brabantse Middellandse Zee en vliegen we naar de luchtmachtbasis van Beauvechain. Hier vindt u het First Wing Historical Center, een museum gewijd aan de militaire luchtvaart, dat de geschiedenis van het vliegveld vertelt van de jaren 1930 tot nu.

Deze wandeling is ook een gelegenheid om door Mélin te lopen. Dat is uitgeroepen tot een van de mooiste dorpen van Wallonië. Deze kleine oase van rust ligt op twee pedaalslagen van Jodoigne. Met zijn mooie gebouwen in Gobertange-steen, die het een ongelooflijke charme geven, heeft Mélin de bijnaam “wit dorp” gekregen. En een wandeling over de geplaveide paden volstaat om te begrijpen waarom.

Kortere wandelingen

De toeristische dienst van Waals-Brabant (www.beleefwaalsbrabant.be) biedt ook plannetjes aan met kortere wandelingen. Onder andere de wandelingen “In de tijd van de monniken in de abdij van Villers-la-Ville” of “Van wapens tot penselen”, die het slagveld van Waterloo doorkruisen en ook leiden naar de Folon Foundation in La Hulpe.

“Al deze ideeën benadrukken perfect onze dubbele doelstelling, zowel toeristisch als qua erfgoed”, voegt Coline Senterre toe, die erop gebrand is mensen in beweging te brengen en te laten ontdekken. “Kortom, er is hier voor elk wat wils.”

Vorig artikel
Volgend artikel