Home Lifestyle De soundtrack van je herfst

De soundtrack van je herfst

Hoewel indian summer ons land momenteel overspoelt, voelt het toch vrijwel als herfst aan. Het vallen van de bladeren gebeurt simultaan met de vervlogen herinneringen aan de afgelopen zomer, en de donkerte die de avonden sneller overvalt doet velen van ons ook sneller het knusse huis binnenkruipen. Nochtans is er genoeg te doen, want ook tijdens de herfstperiode kun je, we zeggen maar wat, een nokvolle concertagenda bijeenschrapen.

Dat ons kleine landje heel wat straf talent kent, wist je misschien al. De grote moeders aller muziekwedstrijden zoals Humo’s Rock Rally of het meer recente De Nieuwe Lichting van Studio Brussel, hebben dat al een aantal keer bewezen. Maar sommige artiesten plaveien op hun ukje hun weg doorheen het Belgische muzieklandschap. Hoe dan ook, de komende maanden kun je een serieuze buit eigen kweek vangen in zowel de grote concertzalen als de intiemere kleintjes. Dus zin in het vormen van een spontane herfstcompilatie om de soundtrack van je leven vorm te geven?

The Bony King of Nowhere – Botanique (12/10)

De naam van de artiest klinkt als een hyperkort herfstverhaal op zich. The Bony King of Nowhere is eigenlijk de Gentse Bram Vanparys, en die heeft al zo’n vier platen op zijn alter ego staan. Perfecte muziek voor een druilerige herfstzondag, waarbij je ofwel je partner of een trouwe viervoeter een keertje uitlaat. Atmosferische muziek, met een getokkel dat je in zwijm legt en je daar ook laat. Heerlijke soundscape om bij weg te dromen tussen een bende vreemden in de Brusselse Botanique dus, wat toch beter klinkt dan het thuis te moeten beluisteren in je zetel, zeker?

Dans Dans – Handelsbeurs Gent (7/11)

Hop, hop. Dans Dans vleit zich zachtjes neer in je oor en laat je, zowel bewust als ergens op de vage achtergrond, genieten van de jazzy genremuziek dat dit trio te bieden heeft. Van perfecte soundtrackmuziek gesproken: Dans Dans is van het soort dat je gemakkelijk kunt beluisteren terwijl je ergens naartoe wandelt/rijdt/fietst en je meteen in de mood brengt. Kan eender welke mood zijn natuurlijk, maar veelal positief. Ergens eind oktober in de Ancienne Belgique, maar ook zowat doorheen het ganse land en Nederland te zien. Ditmaal met de kans om hun debuutplaat –die al een tijdje uitverkocht is –te bemachtigen. Dus ga, ga, kijk, kijk en dans, dans.

SONS – Trix (15/11)

Seg, en ook tof: SONS. Keiharde gitaarmuziek, deze winnaars van de meeste recente Nieuwe Lichting. De meest plezierige zwijntjes van de garagerock momenteel, die zowat overal hebben gespeeld de afgelopen zomer. Hoort bij de herfstsoundtrack omdat het af en toe ook gewoon nog is kappen en knallen mag zijn, maar vooral omdat ze de ideale band zijn om samen de zomer mee af te sluiten. Het zal niet verbazen dat ze zich vanaf de start van de winter ergens opsluiten in een repetitiekot of opnamestudio en er niet meer uitkomen totdat het zomer 2019 is.

Angèle – AB (26/11)

Het sinds kort zeer gekoesterde Franstalige schatje Angèle, aka zusje van rapper Roméo Elvis: het kan niet dat je haar nog niet hebt horen passeren. Je kunt haar gerust een revelatie noemen, en wel eentje die net nog een debuutplaat heeft geworpen. Adoréedoor velen, en dat komt voornamelijk door de poppy deuntjes –met een hoek af –die ze maakt. Herfstsoundtrack-waardig met andere woorden, en altijd fijn om je Frans wat bij te schaven als het moet. Haar touragenda zit trouwens stampvol, dus als het in de Ancienne Belgique niet lukt, kun je gemakkelijk je kans ergens anders wagen.

Tsar B – De Studio (28/11)

Op dit moment perfect aansluitend bij de warme temperaturen die deze herfst nog met zich meebrengt: Tsar B, oftewel Justine Bourgeus. Ze doet misschien niet meteen alle belletjes rinkelen, maar je kunt haar wel nog kennen als ex-violiste bij School Is Cool. Nu maakt ze oosters getinte r&b, met echt heel dikke beats, die vooral menig choreografen in de danswereld kon smaken. Je vindt dan ook ontelbare choreo’s online terug met haar muziek, en ook zowel de Amerikaanse als Griekse versie van het dansprogramma So You Think You Can Dance gebruikte B’s muziek. Haar debuutplaat The games I playedis komende, dus ga zeker eens kijken als je wat wil zweten, schuren en de aankomende winter negeren.

 

MEER

De weg naar nul verkeersdoden

Vlaamse Stichting Verkeerskunde Aantal verkeersdoden in Vlaanderen is in tien jaar gehalveerd. Echter zijn de doelstellingen voor de komende jaren nog ambitieuzer: maximum 200 doden in 2020, nul doden tegen 2050. Door middel van een slimme mix van maatregelen, is het mogelijk om de doelstellingen te behalen.

Tijd, aandacht – en plaatjes – voor de zoekende...

Joris HesselsNu ons gammele vaalgele busje, de opplooibare caravan en de bijhorende liedjes na drie televisieseizoenen Radio Gaga stilgevallen zijn, neem ik even het (voor)woord om een ode te brengen aan de zorgende en zoekende mens. Wil je een plaatje aanvragen?

Lage-energiebouw voor comfort én besparingen

energiezuinig bouwenDriedubbele beglazing, een portie geduld en een rits premies. Mattias D’Hooge had de handen vol met de renovatie van zijn duplex tot een lage-energiebouw. Zelfs voor een architect van zijn kaliber was het een grote uitdaging. Maar het eindresultaat is een voorbeeld voor iedereen.

Erop, erover of er levenslang in?

Jongeren en SeksWat verwachten jongeren vandaag van een relatie? Geloven ze in die ene ware, het beleven van een klassiek romcom-scenario? Of mag het allemaal wat minder serieus en is de over-the-topromantiek morsdood? Jongerenonderzoek verrast met een vrij conservatieve mentaliteit als het op relaties aankomt. 

Een beetje zomer in je bord

RestaurantAh, zomer… Een tijd van zon, zee, strand en vakantie. Maar ook van lange, landerige zomeravonden die je met vrienden doorbrengt, samen aan de barbecue. Wat zijn de onmisbare ingrediënten om er een geslaagde maaltijd van te maken? Dat vroegen we aan drie culinaire toptalenten.

Van moedermelk tot het eerste papje

Voeding Tijdens de eerste levensjaren is voeding super belangrijk. Waar moet je als jonge ouder op letten om je baby tot een gezonde peuter te laten uitgroeien?